Mergi la conţinutul principal

Bătaie pe «Anghel Saligny» între PSD-işti şi PNL-işti

* preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a postat recent pe reţelele de socializare un comunicat prin care a anunţat că Judeţul Brăila are 50 de proiecte acceptate pe Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny” * acesta a precizat că sunt 615 milioane lei pentru Judeţul Brăila din care 110 milioane lei doar pentru proiectele Consiliului * şeful CJ a ţinut să menţioneze şi că ”Anghel Saligny” este o continuare a fostelor PNDL 1 şi 2 ale PSD, afirmaţie care nu a picat tocmai pe gustul preşedintelui PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa * parlamentarul a insistat că oricât s-ar lăuda PSD-iştii, ”Anghel Saligny” este un program diferit, care vine ca urmare a unui demers al liberalilor

 

 

 

 

Cincizeci de proiecte în valoare de 615 milioane lei au primit undă verde în Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny” pentru Judeţul Brăila de la nivelul Ministerului Dezvoltării, condus de vicepremierul Sorin Grindeanu. Mai precis 615.157.723,10 lei. Anunţul a fost făcut recent de către preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, în cadrul unei postări pe reţelele de socializare. Potrivit şefului CJ Brăila, din suma totală amintită, 110 milioane lei sunt bani ce vor merge strict la proiectele instituţiei pe care o conduce.

Continuăm modernizarea Judeţului Brăila. 615 milioane lei pentru Judeţul Brăila. Modernizare şi reabilitare străzi, drumuri comunale sau drumuri judeţene – 485 milioane lei. Proiecte de înfiinţare/extindere a reţelei de apă, înfiinţare/extindere a reţelei de canalizare sau modernizare/înfiinţare staţii de epurare - 130 milioane lei. Consiliul Judeţean - 110 milioane lei: reabilitare DJ202D – Mihail Kogălniceanu – Pitulaţi – 7,5 km; reabilitare DJ255A – Muchea – DJ221 – 15 km; modernizare DJ212B – Frecăţei – DJ212A – 11 km”, a postat Chiriac, alături de o listă detaliată a proiectelor cu care s-au înscris liderii unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul nostru, pentru a obţine finanţare de la Centru.

De altfel, preşedintele CJ chiar a dorit să felicite şefii de comune şi oraşe care au depus proiecte şi au contribuit la atragerea fondurilor pentru dezvoltarea comunităţilor. Chiriac a ţinut totuşi să puncteze că ”Anghel Saligny” este o continuare a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) etapele I şi II, demarate de PSD cu ani în urmă.

Felicit toţi primarii care au depus proiecte şi au profitat de ocazii atunci când am putut obţine finanţări pentru proiectele noastre, fie că vorbim de fonduri europene sau de la bugetul naţional. Reamintesc că programul «Anghel Saligny» este continuatorul PNDL 2, program ce a fost susţinut şi implementat de Partidul Social Democrat. Gânduri bune”, a mai scris Chiriac.

 

Popa: «Anghel Saligny» este program PNL

Deputatul Alexandru Popa, preşedintele PNL Brăila, s-a arătat deranjat de declaraţiile şefului Consiliului Judeţean privind faptul că Programul ”Anghel Saligny” ar fi o continuare a PNDL 2. În cadrul unei conferinţe de presă recente parlamentarul a afirmat că se bucură că social-democraţii sunt încântaţi de fondurile primite, că într-adevăr banii sunt pentru toţi primarii indiferent de culoarea politică, doar că programul este o realizare a guvernării PNL şi nu are nicio legătură cu fostul PNDL.

Programul «Anghel Saligny», deşi probabil o să îl dezamăgesc pe domnul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, nu este continuarea Programului PNDL 2, aşa cum a fost intitulat. Este un program nou. Un program asumat de PNL. Dacă vă amintiţi acesta a fost motivul pentru care s-a rupt şi alianţa pe care am avut-o noi, cu USR. Programul «Anghel Saligny» este de la început până la sfârşit un program gândit şi implementat astăzi de Partidul Naţional Liberal. Noi ne-am asumat! Sunt 50 de proiecte depuse în Judeţul Brăila. Îmi pare bine că şi administraţia PSD se bucură de ele. Că se bucură şi primarii PNL, chiar şi primarii USR. Am văzut că domnul de la USR a luat cea mai mare sumă (n.r. - Ionuţ Postolache, primarul Comunei Măxineni). E o mândrie. E un tânăr care va dezvolta comuna. Bani sunt pentru toată lumea, dar proiectul este iniţiat de PNL. Nu a avut nicio treabă PSD la momentul la care a fost iniţiat şi cred că sunteţi de acord cu mine”, a declarat Popa.

Deputatul a mai afirmat că a avut discuţii cu primarii PNL la momentul depunerilor de proiecte pe ”Anghel Saligny” şi a încercat să îi sprijine în conceperea unor demersuri utile pentru fiecare comunitate în parte. Popa a recunoscut că foarte multe proiecte vizează reabilitări de drumuri, dar a explicat că variantele acceptate nu au fost prea multe, iar cele pe apă-canal (deziderat de asemenea considerat prioritar la finanţare) nu au putut fi acceptate în cazul multor UAT-uri, având în vedere că deja există proiectul mare al CUP ”Dunărea” privind extinderea reţelei în judeţ, pe fonduri europene.

Oricum şi proiectul acesta de 238 milioane euro puteţi să vă uitaţi că sunt date publice, postate de Guvernul României, a fost semnat de domnul Ludovic Orban, când a fost preşedinte al PNL şi premier al României. Am văzut că ei (n.r. – PSD-iştii) se mândresc şi cu acest proiect pentru că este făcut din fonduri europene. (…) Eu le mulţumesc primarilor mei, că au fost harnici şi au depus toţi, cel puţin câte un proiect pe «Anghel Saligny». În limita banilor, a primit fiecare, după o schemă clară, după numărul locuitorilor şi suprafaţă. S-a făcut o socoteală. Nu au fost departajări cum s-a întâmplat în trecut la PNDL 1 şi PNDL 2, după culoarea politică. Toată lumea a primit la fel. Nu a fost nimeni discriminat”, a conchis Popa.

 

Cea mai mare sumă pentru comune a fost alocată la Măxineni, primarului USR

Potrivit situaţiei prezentate de preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, cele mai multe dintre proiectele propuse de primarii din judeţul nostru vizează reabilitări şi modernizări de drumuri, de străzi, trotuare, asfaltări, chiar şi reabilitări de poduri. De asemenea, câteva se referă la înfiinţări de reţele de canalizare, extinderea acestora. Cea mai mare sumă în cazul comunelor merge la Măxineni (condusă de primarul USR Ionuţ Postolache) pentru modernizarea staţiei de epurare, înfiinţarea unei staţii noi în satul Latinu, înfiinţarea unui sistem de canalizare în satul Corbu Nou, precum şi modernizarea sistemului de canalizare în satele Măxineni şi Latinu. În total 43.000.000 lei. Municipiul Brăila are două proiecte: unul de 12.300.000 lei privind modernizarea străzilor din Cartierul Comorofca şi un altul de 30.700.000 lei privind modernizarea străzilor din Cartierul Nedelcu Chercea (etapa a II-a). Oraşul Făurei are un proiect de 6.976.000 lei privind realizarea de trotuare. Însurăţei s-a înscris cu trei proiecte privind înfiinţarea unei reţele de apă potabilă în cartier Dropia (649.621 lei), reabilitarea şi extindere trotuare pe mai multe străzi (2.653.429 lei) şi modernizarea de străzi (16.000.000 lei).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro