"Bătălia" pentru un loc la liceu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Bătălia" pentru un loc la liceu

* anul acesta, lupta nu va fi una "aprigă" pentru că mediile de admitere nu diferă foarte mult în comparație cu cele de anul trecut * mai exact, nu se observă o creștere sau o scădere semnificativă a mediilor, iar la specializările căutate estimăm că diferențele nu vor fi mai mari de 0,10 puncte * cert este că anul acesta elevii care au media sub 5 nu vor mai putea ocupa un loc la liceu * șapte absolvenți vor intra la liceu cu 10

 

 

Noi emoții pentru absolvenții de liceu! După ce săptămâna trecută s-au afișat rezultatele finale la Evaluare Națională, astăzi s-a publicat și ierahia județeană a mediilor de admitere la liceu. Tot astăzi se dă startul înscrierilor la clasa a IX-a iar până pe 7 iulie elevii pot completa și depune fișele cu opțiunile alese.

Așa cum v-am obișnuit, cotidianul "Obiectiv" vă oferă și în acest an o analiză a mediilor de admitere la liceu în județul Brăila. Facem precizarea că ierarhiile cu mediile din anii trecuți nu mai sunt publice pe site-ul www.admitere.edu.ro, însă redactorii "Obiectiv" au reușit să realizeze o analiză pe baza ierarhiei de anul acesta și a datelor din arhiva cotidianului.

În urma comparațiilor am observat că anul acesta situația este una atipică. Mai exact, dacă până acum exista o scădere sau o creștere vizibilă, mediile de admitere de anul acesta variază în funcție de intervalul de note. Spre exemplu, mediile peste 9 au scăzut, însă cele între 8 și 9 au crescut, ceea ce înseamnă că dificultatea subiectelor de anul acesta de la examen a făcut diferența la vârf. Iar această variație se menține și la celelalte intervale de note, după cum vom detalia în cele ce urmează.

 

Mai puține medii peste 9, mai multe medii între 8 și 9

 

Comparând ierarhia județeană din 2018 cu cea din 2019 vom vedea că mediile de admitere variază în funcție de intervalul de note. Anul acesta sunt mai puține medii peste 9,50 și 9 în comparație cu anul trecut. Mai exact, dacă în 2018 erau 146 elevi cu medii peste 9,50, anul acesta sunt 115 elevi cu astfel de medii. În ceea ce privește mediile de și peste 9, numărul acestora a scăzut de la 326 anul trecut la 295 anul acesta. Asta înseamnă că la specializările unde s-a intrat cu medii foarte mari vor scădea puțin mediile de admitere, diferența cea mai mare fiind de maxim 0,10 puncte. Pot exista însă situații în care mediile să fie asemănătoare cu cele de anul trecut iar diferențele să fie de doar 0,03 puncte. În schimb, sunt mai multe medii de 10: 4 anul trecut, 7 anul acesta. Numărul mediilor peste 9.90 a rămas cam același: 20 medii în 2018, 19 în 2019. 

Analizând intervalul de medii de admitere între 8 și 9 vom vedea că numărul acestora a crescut anul acesta (743 medii), față de anul trecut (727 medii). Astfel, putem presupune că mediile de admitere vor fi ceva mai mari la specializările unde ultimul intrat s-a situat în intervalul 8 și 9.

Continuăm cu intervalul de medii cuprinse între 7 și 8 unde, din nou, se observă o scădere: 465 medii în 2018 și 446 medii în 2019. Iar tendința aceasta se menține și pentru mediile cuprinse între 6 și 7 unde dacă anul trecut 378 de elevi aveau medii în acest interval, anul acesta sunt 369 de adolescenți cu aceste medii. În schimb, mediile cresc din nou pentru intervalul 5 și 6: 199 medii în 2018 și 246 medii în 2019.

În final, trebuie precizat că numărul mediilor sub 5 este ceva mai mare față de anul trecut. Din cei 1914 elevi care au susținut anul acesta Evaluarea Națională, 109 nu au reușit să scoată o medie de admitere egală cu 5, majoritatea provenind din școli din mediul rural.

 

Tot cu medii foarte mari se va intra la liceele de top

 

Cum mediile de admitere nu au crescut sau au scăzut semnificativ este greu de făcut în acest context o estimare a mediilor cu care se va intra anul acesta la clasa a IX-a. Putem totuși spune că adolescenții care doresc o anumită specializare ar trebui să aibă cel puțin o medie de admitere egală cu cea cu care s-a intrat anul trecut la clasa respectivă.

La școlile de prestigiu se va intra tot medii foarte mari. La cele trei licee de top - “Murgoci”, “Bălcescu” și “Iorga”, cele mai vânate de către absolvenți, îndrăznim să spunem că la unele specializări mediile de admitere vor scădea cu maxim 10 sutimi. La cele trei unități de învățământ sunt 476 de locuri disponibile, ceea ce înseamnă că elevii care au o medie de peste 8.56 vor intra la unul din cele trei licee, dacă nu țin cont de o specializare anume. Anul trecut, la poziția 476 ultima medie era 8.65. Desigur, calculul este unul orientativ și poate suferi modificări în funcție de opțiunile elevilor.

Tot cu medii foarte mari se va intra și la clasa de matematică-informatică-bilingv engleză de la “Murgoci”, clasa care este an de an pe primul loc în topul specializărilor. Anul trecut ultimul admis a avut media 9.65.

Trebuie precizat și că numărul elevilor care au participat la examenul de anul acesta a fost de 1.914, față de 1.856 în 2018.

 

Aproape 1.800 de locuri la licee

 

Conform planul de școlarizare pentru admiterea la clasa a IX-a în județul Brăila, document pus la dispoziție de Inspectoratul Școlar Județean Brăila, pentru anul 2019-2020 sunt disponibile 1.792 locuri la filiera teoretică, tehnologică și vocațională. Astfel, la filiera teoretică sunt 980 locuri - 812 în municipiu și 168 la liceele din județ, la filiera vocațională sunt 252 locuri, iar la cea tehnologică 560 locuri. Așadar, cei care vor să ocupe un loc la un liceu teoretic din municipiu ar trebui să aibă media de admitere 7,83 (7,79 anul trecut).

La filiera teoretică, la profilul Real sunt disponibile 532 locuri în 19 clase în municipiu, plus alte 84 locuri (3 clase) la școlile din județ. În total sunt 616 locuri,  iar noi putem estima că pentru a intra la o clasă de Mate-info sau Științele naturii îți trebuie o medie de 8,28, la fel ca anul trecut. Din nou, mediile pot varia în funcție de opțiunile elevilor.

La specializarea Matematică-informatică, cea mai "vânată" de către elevii care aleg liceele teoretice, sunt 13 clase (364 locuri), 10 în municipiu (280 locuri) și 3 în județ (84 locuri). În municipiu, structura claselor la specializarea mate-info este următoarea: "Bălcescu" - 4, "Murgoci" - 3, "Iorga" - 2, "Cerna" –1. În județ, liceele "N. Titulescu" Însurăței, “G. Vâslan” Făurei și "C. Angelescu" Ianca au fiecare câte o clasă de mate-info. Teoretic, conform ierarhiei, dacă primii 363 de elevi ar opta pentru această specializare aceștia ar trebui să aibă o medie de cel puțin 8,89 (8,90). 

La Științele Naturii sunt în planul de școlarizare 9 clase, toate la liceele din municipiu, distribuite astfel: "Aslan" - 3, "Murgoci", Bălcescu" și "Iorga" - 1, iar la "Cerna" și "Sebastian" și "Perpessicius" - 1.

La profilul Uman sunt disponibile 364 de locuri în 13 clase la liceele din municipiu și județ. La specializarea Științe Sociale, pentru anul școlar 2019-2020 sunt prevăzute în planul de școlarizare 5 clase, la fel ca anul trecut. Locuri  disponibile sunt la liceele "Bălcescu" (intensiv engleză) "Murgoci", "Iorga", "Cerna" și "Sebastian", fiecare având câte o clasă.

Specializarea Filologie are alocate 8 clase, 5 în municipiu - câte una la "Murgoci", "Iorga" (bilingv engleză), "Cerna", "Sebastian" și "Perpessicius", plus alte 3 în județ la liceele "G. Vâlsan" Făurei, “N. Titulescu” Însurăței și "C. Angelescu" Ianca. 

Trebuie precizat că numărul de clase destinate învățământului vocațional nu s-a schimbat față de anul trecut, și anume: Liceul de Arte "Hariclea Darclee" - 4 clase pentru specializările Arte plastice, Muzică, Arta Actorului și Arhitectură; Liceul Pedagogic "D. P. Perpessicius" - 2 clase pentru specializarea Învățător-educator; Liceul cu Program Sportiv - 3 clase pentru specializările

Handbal, Atletism, Mozaic.

La filiera tehnologică sunt disponibile 560 locuri în 20 clase: 476 locuri în municipiu și 84 locuri în județ. La fel ca în anii trecuți, cele mai multe locuri sunt la Colegiul Economic “I. Ghica” - 4 clase. Restul liceelor tehnologice au 2 clase.

 

Elevii cu medii sub 5 nu vor putea intra la liceu

 

Conform metodologiei în vigoare nu există un prag de admitere la liceu, adică minim media 5. Regula aceasta a făcut ca în anii trecuți adolescenții să ocupe un loc în învățământul liceal chiar și cu media de admitere 2,80. Ei bine, anul acesta  situația nu se va mai repeta deoarece numărul elevilor prezenți la Evaluarea Națională este mai mare decât numărul de locuri la clasa a IX-a. Concret, examenul a fost susținut de 1.914 elevi iar pentru anul școlar 2019-2020 sunt disponibile 1.792 locuri la liceu, ceea ce înseamnă că 122 elevi vor trebuie să se reorienteze către școlile profesionale. Conform ierarhiei județene, în varianta ideală, pot intra la liceu cei care au minim media 5.08.

 

Peste 900 de locuri la școlile profesionale

 

Cei care nu au medie pentru a ocupa un loc la liceu trebuie să știe că în planul de școlarizare pentru anul 2019-2020 sunt disponibile 934 locuri (34 clase)

în învățământul profesional și învățământul profesional dual. Iar numărul claselor de dual va crește, adolescenții putând opta pentru următoarele variante:

Liceul "Anghel Saligny" - Lăcătuș construcții navale (10 locuri), Liceul "Ed. Nicolau" - Brutar-patiser-preparator produse făinoase (20 locuri), Confecționer produse textile (20 locuri), Liceul "Grigore Moisil" - Tâmplar universal (14 locuri), Electromecanic nave (14 locuri), Liceul "Panait Istrati" - Strungar (25 locuri), Sudor (10 locuri), Lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic (10 locuri).

Mai multe detalii despre planul de școlarizare, ultimele medii de admitere de anul trecut și modul în care se completează fișele de opțiuni găsiți în Ghidul Admiterii 2019 de pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Brăila - www.isjbraila.ro.

 

Șapte elevi cu media 10

 

Cotidianul “Obiectiv - Vocea Brăilei” păstrează tradiția și îi va premia pe cei șapte elevi cu media de admitere 10. “Decarii” de anul acesta sunt: Alexandra Monica Cazan – Școala Gimnazială “Ion Băncilă”; Andreea Octavia Câmpean și Irina Beliciu - Colegiul Național “Gh. M. Murgoci”; Andreea Bianca Drăgulin – Școala Gimnazială “I. L. Caragiale”; Rareș-Georgian Mihalcea – Școala Gimnazială “I. Creangă”; Dina Elena Stănică - Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” și Bianca Vlad - Colegiul Național “Ana Aslan”. Mai multe despre performanța acestor elevi veți putea citi într-o ediție viitoare.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro