Mergi la conţinutul principal
Strângerea de semnături, «aruncată la canalizare» de PSD-iști

Bătălia pentru prețul apei

• primarul Marian Dragomir (liderul municipalei PSD) și președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (șeful social-democraților brăileni) au susținut, joi, o conferință de presă în care au atacat campania PNL-iștilor pe tema scăderii prețului apei • cei doi lideri ai administrației brăilene au venit înarmați cu dosare și documente pentru a dovedi că toți primarii PNL, dar și consilierii județeni liberali au semnat pentru proiectul CUP ”Dunărea” privind extinderea rețelei de apă și canalizare în întreg județul, în valoare de 243 milioane euro, care a dus în esență la creștere prețului apei • cei doi au folosit chiar exemplul primarului din comuna Cireșu, Radu Popa, tatăl deputatului PNL Alexandru Popa, precizând că dacă se va ajunge la un proces va fi greu ca liberalii să își susțină cauza, în condițiile în care au fost de acord cu acest proiect în 2020

 

Campania de strângere de semnături a PNL Brăila pentru acționarea în judecată a autorităților locale în vederea reducerii prețului la apă în municipiu și județ, nu a rămas fără ecou în tabăra PSD. Mai precis, primarul Marian Dragomir (liderul municipalei PSD) și președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac (șeful PSD Brăila), au susținut, joi, o conferință de presă în cadrul căreia, printre alte subiecte, au discutat și despre campania liberalilor, pe care o consideră fără fundament, populistă, ba chiar lipsită de etică. Cei doi lideri ai administrației brăilene au venit ”înarmați” cu mai multe dosare și documente pentru a demonstra că la momentul aprobării proiectului Companiei de Utilități Publice ”Dunărea” Brăila, privind extinderea rețelei de apă și canalizare în tot județul, realizat prin fonduri europene în valoare de 243 milioane euro, toți primarii, inclusiv cei ai PNL au semnat ”pentru”. Situație în care s-au regăsit și consilierii județeni în funcție la momentul respectiv. Dragomir și Chiriac au vorbit despre situația penibilă în care se află liberalii în prezent, strângând semnături de la cetățeni pentru un demers cu care au fost de acord la început și asupra căruia și-au dat girul.

Dragomir chiar a dorit să atragă atenția că deși liberalii susțin sus și tare că la Brăila se practică prețul cel mai mare pentru acest serviciu, în realitate nu este așa. Edilul-șef a precizat că prețurile cele mai mari la apă sunt în județe conduse de PNL-iști, dar unde social-democrații nu au adoptat o atitudine similară și nu au demarat astfel de campanii populiste.

”Absolut oricine dorește ca prețul la apă să fie cât mai scăzut. Absolut oricine! Dar există mai multe localități care au un preț la apă mai mare decât Brăila și prima localitate pe lista aceasta de la ANRSC (n.r. - Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice) este Turda. Un oraș cu primar PNL, cu majoritate în Consiliul Local PNL care are un preț mult mai mare la apă decât la Brăila. Lista continuă cu prețuri mai mari la apă decât la Brăila cu următoarele orașe: Iași, Arad și Județul Ilfov. Toate aceste localități având și primari, și majorități PNL. Și în acestea, cu siguranță cei care au aprobat acele prețuri au avut anumite considerente de ordin tehnic, pentru că nici lor nu le-a făcut plăcere să aibă niște prețuri la apă mai mari ca la Brăila. Dar acolo PSD-ul nu strânge semnături și nu face cancan dintr-un subiect de genul acesta pentru a transforma totul în politică, a declarat Dragomir.

Ulterior, edilul-șef a revenit la documentele semnate de liberali pentru punerea în operă a acestui proiect, dând chiar exemplul primarului Comunei Cireșu, Radu Popa, tatăl președintelui PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa. Dragomir a dat de înțeles și că strategia CUP „Dunărea” în proces ar putea fi chiar chemarea în garanție a celor care au semnat pentru proiectul aflat acum în discuție.

”La o ședință  de Consiliu Local le-am arătat consilierilor de la PNL niște dosare. Dosarele acelea sunt cu semnături și am să vi le arăt și dumneavoastră aici. Eu cred că cei de la CUP «Dunărea» vor chema în garanție – eu așa aș face dacă aș fi de la CUP «Dunărea», dar nu sunt -, toți consilierii județeni PNL care au votat strategia la apă, care include actualul preț la apă. Dar și toți primarii PNL care au votat strategia actuală a prețului la apă, actualul preț la apă și proiectul de finanțare. În aceste dosare pe care le am sunt semnăturile tuturor primarilor PSD, PNL, USL și PMP din județul Brăila. Au votat și au semnat. Sunt semnăturile lor. Ia uitați! Am deschis la… Popa Radu. Este chiar semnătura domnului primar de la Cireșu, tatăl domnului deputat, care a votat actuala strategie de tarifare și actualul model de finanțare, care prevede actualul preț la apă. Uitați-vă! E clar! La fel, avem în aceste dosare semnăturile tuturor!”, a mai precizat Dragomir.

 

PSD-iștii și-au amintit și că Alexandru Popa s-a lăudat cu acest proiect

Întrebat de jurnaliștii prezenți la conferința de presă ce se va întâmpla dacă totuși municipalitatea va pierde procesul pe care PNL are de gând să îl intenteze în numele populației, Marian Dragomir a avertizat că toate localitățile vor fi nevoite să restituie banii primiți de la Uniunea Europeană pentru acest proiect, în funcție de procentul în care au existat beneficii. Întrebat și dacă nu cumva acest lucru s-ar putea rezolva din profitul CUP ”Dunărea”, edilul-șef s-a arătat sceptic că demersul PNL va putea avea câștig de cauză în instanță în condițiile date, însă a negat că banii ar putea fi luați de la Companie: ”Nu! Pentru că este vorba despre un proiect, nu este vorba despre profit. Dar cu siguranță este absolut imposibil să se câștige acest proces, ca urmare a faptului că s-a parcurs o procedură, că există aprobarea în absolut toate localitățile din Județul Brăila, inclusiv în cele cu primari PNL. Există votul tuturor consilierilor județeni, inclusiv a celor care deși au votat cu mâna sus actualul preț la apă, aleargă prin oraș să strângă semnături văicărindu-se că e apa scumpă, deși au votat acest lucru”.

La rândul său, președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, a dorit să amintească faptul că în cadrul acestui proiect, tocmai comunele PNL au fost cele care au beneficiat de primele intervenții la rețelele de apă și canalizare.

”Suma este de 243 milioane euro! Culmea, investițiile au fost începute în comunele PNL. Primele țevi, conducte de apă, chiar la Ulmu, Cireșu, Batogu și așa mai departe. Iar suma va fi plătită de cei care contestă acest proiect și acest plan de tarifare pe care l-au votat. Da? Domnul primar v-a dat exemplu pe domnul primar de la Cireșu. Toată lumea care contestă acest proiect va plăti cele 243 milioane euro!”, a avertizat și Chiriac.

Primarul Marian Dragomir a ținut să mai adauge că una este să se discute despre strângerea de semnături, deși consideră că în cazul de față este doar un demers populist al unui partid politic, însă alta ar fi o discuție despre o procedură administrativă și tehnică privind obținerea finanțării în cadrul acestui proiect. În special, pentru că avem de-a face cu un proiect care a întrunit întreaga procedură administrativă, dar a beneficiat și de voturile tuturor consilierilor.

”Dumneavoastră știți că în instanță oricine se poate duce și se poate adresa. Dar în momentul în care or să vadă că sunt dați în garanție exact semnatarii partidului lor, probabil că se vor mai răzgândi. Vom vedea”, a mai spus Dragomir.

Întrebați totuși în privința unei grile ce a fost anunțată de CUP ”Dunărea” în urmă cu mai mult timp, care cuprindea o estimare de prețuri mult mai mică decât cea din prezent, PSD-iștii au explicat că acest lucru se întâmpla înainte de demararea proiectului pe fonduri europene, care a schimbat datele problemei și a impus anumite creșteri. Totuși, în acest context, Dragomir și-a amintit că deputatul Alexandru Popa s-a lăudat pe rețelele de socializare privind semnarea proiectului, pe vremea când Ludovic Orban era premierul României. Apoi după numai câteva luni să își schimbe radical poziția și să demareze acestă campanie.

”Atunci nu era proiectul cu finanțare europeană, acesta a fost semnat în anul 2020, cu câteva luni înainte de Alegerile Parlamentare. Acelea erau prețuri și tarife dinaintea semnării contractului cu finanțare europeană. Proiect care, dacă vă aduceți aminte, s-a semnat la Guvern, în prezența prim-ministrului Orban, a ministrului Dezvoltării din acel moment, care era domnul Boloș și în prezența mea, ca împuternicit al tuturor primarilor PSD, PNL, PMP și USR din județul Brăila. Momentul la care faceți dumneavoastră referire era dinaintea semnării contractului pe finanțare europeană. Și mai avem și o imagine în care sunt domnul prim-ministru al României, Ludovic Orban, domnul ministru al Dezvoltării Marcel Boloș, mai era cineva de la Guvern în poza aceasta. Și eu la tribuna Guvernului în momentul semnării proiectului privind apa, în valoare de 240 milioane euro. Demers cu care domnul deputat Popa căuta capital electoral. Se lăuda cu proiectul semnat de mine. Iar apoi, câteva luni mai târziu, îl critica și strângea semnături pentru că a aflat că în acest proiect votat de toți primarii PNL și consilierii județeni PNL alături de ceilalți primari, se prevede o componentă obligatorie de creștere a prețului la apă, a mai spus primarul.

Șeful CJ Brăila a afirmat chiar că i se pare o nebunie ceea ce face Alexandru Popa în prezent, în special după ce a susținut inițial acest proiect care atrage fonduri europene către județul nostru la un nivel deloc de neglijat.

”Îmi aduc aminte că domnul deputat Popa saluta semnarea acestui proiect de către ministrul PNL și cum intră banii în județul nostru. Și acum?! Într-o nebunie - nu știu, eu nu-l înțeleg -, strânge semnături că prețul este mare. Sunt lucruri pe care trebuie să le respectăm în cadrul acestui proiect, nu putem să schimbăm regulile în timpul jocului”, a conchis Chiriac.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro