* informația ne-a fost transmisă, ieri, de către președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, care a punctat că prin acest pas stabilirea operatorului unic de salubrizare al județului a fost întârziată cu cel puțin două luni * recent, tot acesta anunțase în cadrul unei conferințe de presă, că societatea RER fusese declarată câștigătoare a licitației, însă cu precizarea că se puteau depune contestații până pe 28 martie * Chiriac a spus atunci că în cazul în care vor exista contestații, în urma tuturor procedurilor privind stabilirea rezultatului final, dar și a pregătirilor de după, cel mai probabil operatorul unic de salubrizare va putea să își înceapă activitatea abia în martie 2023
Deși fusese declarată câștigătoare a licitației pentru a fi operator unic de salubrizare al Județului Brăila, societatea RER s-a lovit de o contestație, astfel că lucrurile rămân în continuare neclare pe "piața gunoiului" cel puțin două luni. Informația ne-a fost transmisă, ieri, chiar de către președintele CJ Brăila, Francisk Iulian Chiriac, care anunțase în cadrul unei conferințe de presă recente faptul că pe 30 martie ar fi fost termenul stabilit pentru a semna contractul cu operatorul unic, în cazul în care până pe 28 martie ceilalți participanți nu depuneau contestații.
”Pe data de 30 martie, ar trebui, dacă nu sunt contestații să semnăm contractul cu câștigătorul. Pe 28 martie expiră termenul de contestații. Dacă sunt, mai stăm încă o lună de zile. După care o să fie la CNSC, vedem dacă va fi și la Curtea de Apel Galați încă un proces. Dar da, deocamdată RER a fost anunțat oficial. Pe 30 martie va fi invitat la semnarea contractului. Repet, dacă nu vor fi contestații. Noi ne dorim să semnăm atunci, astfel încât să intrăm în acele șase luni de mobilizare. Să vedem cum vor îndeplini și clauzele contractuale. Dar de la 1 ianuarie 2023 să fim operaționali cu totul”, a declarat Chiriac în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o pe 25 martie.
Tot atunci, acesta își exprimase speranța că nu vor fi contestații, deși a recunoscut că se așteaptă să existe, având în vedere ”greutatea” contractului. Șeful CJ Brăila a mai adăugat atunci că în scenariul în care lucrurile s-ar fi tranșat pe 30 martie, la 1 ianuarie 2023 operatorul unic ar fi putut deja să își ia rolul în primire. În situația în care ar exista contestații, scenariu care s-a și întâmplat, acesta a precizat că lucrurile ar fi întârziate cel puțin până în luna martie 2023.
Contactat, ieri, pentru a vedea în ce fel au evoluat lucrurile privind operatorul unic de salubrizare al județului, Chiriac ne-a informat că s-au depus contestații și că situația va mai întârzia puțin.
”Da, este contestație depusă. Am primit informația aceasta de la ADI. Deci mai așteptăm o lună CNSC și încă o lună Curtea de Apel Galați. În minim două luni, maxim trei luni vom avea un răspuns”, a afirmat Chiriac.
Ce va însemna operatorul unic de salubrizare pentru Județul Brăila
Tot în conferința de presă de la finele săptămânii trecute, președintele CJ Brăila a explicat de ce este important să se stabilescă operatorul unic de salubrizare și în ce măsură va resimți populația această schimbare.
”Operatorul unic va colecta tot ce înseamnă gunoi menajer și gunoi reciclabil de la toate Unitățile Administrativ-Teritoriale, inclusiv Primăria Municipiului Brăila, pe toate zonele. Nu vor mai fi trei operatori, ci va fi unul singur. Operatorul unic va duce la stațiile de tratare mecanico-biologică de la Vădeni și la celelalte două stații de tratare și sortare din Ianca și Însurăței, iar gunoiul rezultat după tratarea mecanico-biologică și sortare, va merge o parte, cel reciclat la OTR-iști (n.r. - Organizație de Transfer de Responsabilitate) care vor beneficia de acest gunoi și se vor întoarce cu sume de bani către UAT-uri. Iar gunoiul menajer tratat va scădea în cantitate și va merge la groapa de gunoi de la Vădeni”, a declarat Chiriac.
Cât despre schimbarea în bine pe care ar trebui să o resimtă cetățeanul, șeful CJ Brăila a afirmat că în primul rând calitatea serviciilor de colectare a gunoiului ar trebui să fie la un cu totul alt nivel, iar în al doilea rând, că ar trebui să se ajungă la o scădere a prețului pentru acest serviciu, după un timp.
”Prin vânzarea tuturor materialelor reciclabile. Sume care vor veni la UAT-uri. Și astfel se poate lua măsura de scădere a sumelor de gunoi pe care trebuie să le plătească populația către operator”, a mai explicat acesta.
Reamintim că, așa cum am anunțat și într-o altă ediție a cotidianului ”Obiectiv - Vocea Brăilei”, potrivit unor surse de încredere, Asocierea ECO și Brai-Cata ar fi câștigat licitația într-o primă instanță, însă o contestație a RER ar fi răsturnat complet situația, ajungându-se la reluarea unor proceduri. După această mutare, RER a fost declarată câștigătoare. Însă cum și acest rezultat a fost contestat de cealaltă tabără, rămâne de văzut cine va fi operatorul unic al Județului Brăila în cele din urmă.