Bătălia pentru Dorobanţi continuă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bătălia pentru Dorobanţi continuă

* de asemenea, a dispus reluarea doar a ultimei etape a licitaţiei, cea de evaluare a ofertelor deja depuse în iunie de cele 11 firme participante

Pentru a doua oară de la lansarea licitaţiei pentru modernizarea Dorobanţiului, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a răsturnat rezultatul jocului cu miză de 30 milioane de euro. Pe scurt, instituţia a anulat procedura de atribuire, etapă în urma căreia municipalitatea stabilise câştigător consorţiul de firme roş-portocalii "Tancrad", "Euro Construct", "Max Boegl" şi "Swietelsky Baugesellschaft". De menţionat că în comparaţie cu celelalte oferte primite, aceasta a fost cea mai scumpă, în contextul în care preţul era de 99,99 milioane de lei, fără TVA, faţă de 100 milioane lei, fără TVA, preţul estimat al proiectului. Soluţia nu a fost însă ca data trecută, de reluare în întregime a procedurii, ci vizează doar ultima parte, cea de evaluare a ofertelor deja primite. Una peste alta, CNSC a smuls, pentru moment, grupului de firme reprezentat de "Tancrad" potul cel mare şi este de aşteptat să apară şi acţiuni în instanţă, întrucât decizia CNSC este atacabilă la Curtea de Apel Galaţi. Am folosit sintagma "pe moment" întrucât este posibil să asistăm la situaţia în care Comisia de Licitaţie condusă de Stoica Anghelescu, directorul economic al Primăriei, să-şi menţină punctul de vedere iniţial şi să invite la semnarea contractului adjudecatarul iniţial, consorţiul reprezentat de "Tancrad".

CNSC a admis contestaţiile formulate de contraofertanţii «"Tancrad" şi Asociaţii»

Zilele trecute, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), instituţia care are responsabilitatea soluţionării în primă fază a litigiilor legate de licitaţiile publice, a dat verdictul în Proiectul "Modernizarea Bulevardului Dorobanţilor". Practic, decizia anunţată de consiliu este aceea că admite contestaţiile înaintate de firmele care nu au câştigat licitaţia organizată de Primărie şi anulează procedura de atribuire. Spre deosebire de precedenta încercare de atribuire, derulată pe parcursul anului trecut, de această dată consiliul a mers pe varianta scurtă, în care a dispus reluarea doar a ultimei etape a licitaţiei, adică reevaluarea ofertelor înregistrate în iunie. Iată, în esenţă, cum arată decizia luată zilele trecute de CNSC: "În baza documentelor depuse de părţi, CNSC DECIDE: (...) În temeiul prevederilor art. 278 alin. (2) şi (4) din OUG nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul admite contestaţiile depuse de SC "Vega '93" SRL, Asocierea SC «Delta ACM 93» SRL & SC «Confort» SA & SC «Martin Rose Romania» SRL şi «Alpine BAU GmbH», în contradictoriu cu Unitatea Administrativ Teritorială a Municipiului Brăila. Anulează raportul procedurii nr. 259994/15.07.2010 şi actele subsecvente acestuia şi obligă autoritatea contractantă, ca în termen de 10 zile de la primirea prezentei decizii, să solicite clarificări ofertanţilor cu privire la îndeplinirea criteriilor de calificare şi selecţie şi să reevalueze ofertele, cu respectarea celor expuse în motivare. (...) În baza prevederilor art. 278 alin. (6) din OUG nr. 34/2006, cu modificările şi completările ulterioare, Consiliul dispune continuarea procedurii de atribuire". În finalul materialului se precizează că decizia este executorie şi obligatorie, dar că împotriva acesteia se poate formula plângere în termen de 12 zile de la comunicare. Ar mai trebui adăugat că în acest dosar a făcut cerere de intervenţie "Max Boegl Romania", firmă membră a asocierii care a fost declarată adjudecatară prin care solicita constatarea de către CNSC a legalităţii actelor întocmite de UATM Brăila şi, pe cale de consecinţă, respingerea contestaţiilor formulate. Faţă de acest aspect, în decizia CNSC se punctează că instituţia încuviinţează în principiu cererea de intervenţie, dar că o respinge pe fond, dată fiind soluţia de a admite contestaţiile formulate de ceilalţi participanţi la licitaţie.

"Chiar dacă vor apărea contestaţii, asta nu ne va împiedica să reluăm licitaţia"

Aşadar, se ridică întrebarea ce se va întâmpla în continuare. Potrivit regulamentului stabilit de legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, comisia Anghelescu, cea care s-a ocupat de licitaţia pentru Dorobanţi, se va întruni din nou. Cu această ocazie, comisia va trebui să solicite celorlalte firme lămuriri cu privire la aspecte pe care acestea le-au contestat la CNSC şi apoi să reanalizeze toate ofertele. De aici se desprind două ipoteze: fie Comisia Anghelescu îşi menţine decizia de a declara câştigătoare oferta asocierii în frunte cu "Tancrad", fie declară un alt câştigător rezultat în urma obţinerii unui punctaj mai bun ca urmare a reanalizării ofertelor. La fel de posibil este ca asocierea de firme a căror ofertă comună a fost declarată câştigătoare să conteste decizia CNSC direct la Curtea de Apel Galaţi, aşa cum permite procedura, dar această contestaţie nu este de natură să blocheze reluarea părţii finale a licitaţiei până la soluţionarea definitivă şi irevocabilă a litigiului. Cu privire la decizia CNSC, primarul municipiului, Aurel Simionescu, a explicat că autoritatea a primit actul respectiv încă de vineri, 20 august şi că termenul de 10 zile stabilit de CNSC este unul destul de strâns. "A fost primită decizia CNSC inclusiv cu motivaţia aferentă şi se lucrează la adresele ce vor fi transmise către fiecare dintre firmele care s-au adresat CNSC, pentru a li se cere lămuriri în legătură cu punctele de vedere contestate, aşa cum a stabilit Consiliul. Ca să dau un singur exemplu, firma din Austria a reclamat faptul că în ţara sa nu există formula de «fond de mediu» aşa cum s-a cerut în cadrul licitaţiei pentru Dorobanţi, o dovadă a achitării obligaţiilor către acest fond. Era necesară în cazul de faţă o declaraţie pe proprie răspundere în care să aducă la cunoştinţa comisiei de licitaţie acest lucru. Acum, lucrurile se vor lămuri după ce contestatarii vor aduce clarificările legate de punctele de vedere pe care le au în contradictoriu cu autoritatea contractantă", ne-a declarat Simionescu, subliniind că nu vor fi admise în reevaluare decât documentele produse înainte de termenul final de depunere a ofertelor din iunie 2010. "Dacă la data licitaţiei un ofertant nu avea nu ştiu ce document, iar între timp l-a obţinut, actul respectiv nu va fi luat în considerare la reevaluarea de acum", a adus lămuriri sursa citată.

Cine a depus oferte în cadrul licitaţiei cu numărul II pentru Bulevardul Dorobanţilor?

În cursa pentru câştigarea licitaţiei în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro au intrat 11 firme, care s-au asociat pentru a depune patru oferte. Concluzia comisiei întocmite special în acest sens şi care este condusă de Stoica Anghelescu, directorul economic al Primăriei Brăila, a fost că oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic aparţine celor de la "Tancrad" împreună cu "Euro Construct", "Max Boegl" şi "Swietelsky Baugesellschaft". Potrivit procedurii de licitaţie, la evaluarea ofertelor, comisia ţine cont de preţ, termen de execuţie şi garanţia oferite, cu menţiunea că preţul oferit este cel mai important criteriu (70% din punctaj). Mai clar, oferta acestor 4 firme asociate este de circa 99,99 milioane de lei, fără TVA, faţă de 100 milioane lei, fără TVA, preţul estimat al proiectului. Ca termen de comparaţie, "joint venture"-ul format din "Vega 93" împreună cu "Arcada Company" s-a angajat că va finaliza lucrările cu doar 65,64 milioane lei (fără TVA), în timp ce asocierea "Alpine Bau GmbH" împreună cu "Mari Vila Com" a avut cel mai mic preţ de 62,28 milioane lei (fără TVA). Ultimul ofertant, consorţiul format din "Delta ACM", "Confort" şi "Martin Rose", a oferit un preţ de 75,92 milioane lei (fără TVA). Legat de garanţia asigurată de fiecare ofertant lucrărilor la bulevard, trebuie precizat că perioada vizată a fost de 10 ani, singura excepţie fiind oferta austriecilor, cu 6 ani perioadă de garanţie. Se poate observa astfel că adjudecatarul licitaţiei a oferit cel mai mare preţ, cu doar câteva sute de lei mai mic de cât valoarea estimată a întreg contractului de lucrări.

Precizăm că proiectul de reabilitare a Bulevardului Dorobanţilor vizează modernizarea sistemului rutier, a căii de rulare a tramvaielor precum şi a canalului colector de sub bulevard, pe întreaga lungime a acestuia şi, teoretic, ar trebui să se finalizeze în maxim 3 ani de la data atribuirii contractului.

Rezultatul licitaţiei: melanj roş-portocaliu

Comisia de licitaţie a municipalităţii a desemnat câştigătoare a proiectului consorţiul format din firmele "Tancrad", "Euro Construct", "Max Boegl" şi "Swietelsky Baugesellschaft". O scurtă zappare pe Internet a presei centrale cu privire la aceste companii relevă faptul că în ceea ce priveşte asocierea dintre "Tancrad", cunoscută ca făcând parte din grupul de firme în graţiile PSD local, şi portocaliii de la "Euro Construct" şi "Max Boegl", presa centrală a scris de mai multe ori că de când preşedintele Băsescu a preluat frâiele ţării, Dan Besciu şi Sorin Vulpescu, "regii asfaltului de la Golden Blitz", au pus mâna pe cele mai mari contracte derulate de Ministerul Transporturilor. Mai mult, interesant de punctat este că cei doi "regi" nici nu par a se feri de colaborări cu PSD şi bat palma cu omologii lor din tabărea social-democrată fără nicio problemă de ordin doctrinar sau de imagine, cunoscut fiind faptul că atât PSD cât şi PDL se faultează reciproc în public, pozând în inamici politici pentru care nu există nicio cale de conciliere. Aceleaşi surse susţin că, de fapt, numitorul comun al unor astfel de "înfrăţiri" pe plan economic ar fi chiar deputatul PSD de Brăila Cristian Rizea, rolul acestuia fiind de a aranja apele în favoarea "Euro Construct", acolo unde se poate şi unde legea o fac social-democraţii, iar la Brăila, orice s-ar spune, la butoane sunt cei de la PSD.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro