Mergi la conţinutul principal

Bătălia pe proiecte. Ringul consilierilor

* pretendenţii la funcţia de consilier au venit, de asemenea, cu proiecte îndrăzneţe * modernizarea staţiunii Lacu Sărat, renaturarea mediului în zonele rurale, crearea unui ansamblu de locuinţe pentru tineri, diversificarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice, burse pentru susţinerea copiilor talentaţi - sunt câteva dintre ideile acestora

Campania "Bătălia pe proiecte", demarată de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei", a atras atenţia şi câtorva dintre aspiranţii la funcţia de consilier local sau judeţean. Aşa cum am anunţat, în ediţia de astăzi vom face publice proiectele trimise de către Sorin Boşneag (candidat pentru postul de consilier local PSD), Cătălin Boboc (candidat CJ PNL), Alexandru Dănăilă (candidat CLM PNL), Alexandru Bucălău (candidat CLM PRM), Doiniţa Ciocan (candidat CLM PSD), Marilena Emilia Meiroşu (candidat CJ PSD) şi Daniela Rădulescu (candidat CLM PC). Fără a se lăsa mai prejos faţă de candidaţii la şefia Consiliului Judeţean şi Primăriei Brăila, pretendenţii la funcţia de consilier au propus proiecte îndrăzneţe: modernizarea staţiunii Lacu Sărat, împădurirea terenurilor degradate şi realizarea perdelelor de protecţie forestiere, crearea unui ansamblu de locuinţe pentru tineri, abonamente gratuite pentru elevi, studenţi şi pensionari pentru transportul public, diversificarea serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice, programe "after school" (şcoala după şcoală), burse pentru tinerii talentaţi şi multe altele.

Boşneag şi "Modernizarea Staţiunii Lacu Sărat". 5,3 milioane de euro

Actualul consilier PSD ne-a trimis un proiect pe care intenţionează să îl implementeze în viitorul său mandat, dacă va reuşi să îşi menţină poziţia. Sorin Boşneag propune "Modernizarea Staţiunii Lacu Sărat", având în vedere "dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii rutiere, a celei turistice cât şi a celei sportiv-culturale şi de agrement". Conform datelor trimise de social democrat, scopul proiectului său este de a dezvolta infrastructura de turism în locaţia amintită, în vederea includerii acesteia atât în rândul staţiunilor de importanţă naţională, cât şi în circuitele turistice internaţionale, urmărind totodată valorificarea resurselor minerale. Mai exact, acesta are ca obiective creşterea numărului de locuri de cazare, îmbunătăţirea condiţiilor pentru realizarea tratamentelor balneare, creşterea structurilor de primire turistică, îmbunătăţirea condiţiilor igienico-sanitare, dar şi a celor de balneaţie în aer liber. Ca urmare a acestor modificări, Boşneag vede o viitoare înmulţire a numărului de agenţi economici, de turişti, o menţinere a echilibrului ecologic şi o creştere a gradului de recuperare a bolnavilor. Pe lângă acestea, politicianul menţionează şi crearea de noi locuri de muncă - 100 în extrasezon, 200 în sezon, precum şi o înmulţire a locurilor de cazare până la 250. Costurile estimate de candidat pentru realizarea proiectului amintit sunt de 5,3 milioane de euro, având trei surse de finanţare: FEDR/FSE în proporţie de 85%, bugetul de stat 13% şi bugetul local 2%.

Cătălin Boboc salvează mediul rural

Conform documentului trimis către redacţia noastră, liberalul are în plan împădurirea terenurilor degradate din judeţul Brăila şi realizarea perdelelor de protecţie forestiere. Proiectul propus de Cătălin Boboc poartă numele de "Program de renaturare a mediului şi a zonelor rurale" şi îşi propune, în linii largi, eliminarea disparităţilor dintre mediul urban şi cel rural. Acesta şi-a structurat planul în două categorii, în ceea ce priveşte obiectivul ales. Prima face referire la identificarea tuturor terenurilor care au productivitate mică, sunt degradate sau abandonate, urmărind îmbunătăţirea structurii sau refacerea pădurilor slab productive, degradate şi producerea de puieţi forestieri de calitate. Cea de-a doua categorie face referire la implicarea actorilor locali în dezvoltarea şi conservarea propriilor zone, utilizarea durabilă a componentelor sale, precum şi reconstrucţia ecologică a sistemelor (biotopul Dunării, amenajările piscicole, lacurile balneare, rezervaţiile etc.). De asemenea, îmbunătăţirea calităţii factorilor de mediu prin reabilitarea ecosistemelor deteriorate ca urmare a impactului direct şi indirect al activităţilor umane şi asigurarea măsurilor de ocrotire şi conservare a tuturor bunurilor din patrimoniul natural. Liberalul anunţă că acţiunile de mai sus vor fi puse în practică prin colaborarea cu UAT şi Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Filiala Brăila, a Direcţiei Silvice şi a celor de Mediu, motiv pentru care proiectul nu va implica niciun fel de cost special, evitând să specifice o sumă concretă. În ceea ce priveşte sursele de finanţare, Boboc spune că investiţile sunt făcute prin programul PNDR - FEADR, aşa că finanţările vin prin contribuţia Guvernului Romaniei în proporţii de 20-30% şi diferenţa din partea Uniunii Europene. Ca şi perioadă de implementare, PNL-istul declară că un asemenea proiect ar trebui să fie gata în decurs de maxim 12 luni, în două etape - în primele şase luni, inventarierea lor, urmând ca celelalte şase să fie rezervate pentru prioritizarea, scrierea şi începerea implementării.

Alexandru Dănăilă propune "Cartierul Tineretului"

Şi proiectul trimis de actualul viceprimar al Brăilei este unul extrem de îndrăzneţ. Acesta îşi propune să realizeze un ansamblu de locuinţe, "cartier al tinerilor" în apropierea străzii Cimbrului, care să ajute la dezvoltarea municipiului şi la creşterea valorii zonei respective. Alexandru Dănăilă vorbeşte despre un amplasament situat în porţiunea amintită, în suprafaţă de aproximativ 5,5 ha, care va avea în final 133 loturi în suprafaţă de 250 mp fiecare. "O parte din aceste loturi au fost deja atribuite în baza Legii 341/2004 şi a Legii 15/2003, urmând ca diferenţa să fie atribuită tinerilor care doresc să construiască o locuinţă. Acolo vor locui în jur de 500 de persoane, iar finalizarea acestui proiect va însemna o dezvoltare importantă şi o creştere a potenţialului din această zonă", explică liberalul în documentul pe care ni l-a trimis. Pentru a contura importanţa proiectului, Dănăilă menţionează existenţa a 4.000 de cereri înregistrate până în prezent, pentru atribuirea în folosinţă gratuită de terenuri tinerilor care doresc să construiască o locuinţă, din care doar 30% şi-au găsit rezolvare. Costurile legate de acest proiect sunt de aproximativ 50.000 lei, anunţă liberalul şi constau în selectarea de către un juriu, în cadrul unui concurs format din profesionişti, a 3 sau 4 proiecte de locuinţe, care vor fi puse gratuit la dispoziţia beneficiarilor terenurilor, aceştia putând să apoi folosească resursele proprii pentru demararea construcţiei. Perioada de implementare a construirii "Cartierului Tineretului" ar începe în septembrie 2012, prin propunerea spre aprobare în CLM Brăila, urmând ca în iunie 2013 proiectele de locuinţă să fie puse deja la dispoziţia beneficiarilor, aceştia putând să înceapă construcţiile din momentul obţinerii autorizaţiei. De menţionat că bugetul local ar fi sursa de finanţare a proiectului.

Alexandru Bucălău, în sprijinul elevilor, studenţilor şi pensionarilor brăileni

Candidatul PRM la funcţia de consilier local în CLM Brăila propune un proiect care se adresează atât tinerilor, cât şi persoanelor vârstnice din Brăila, intitulat "Transport public gratuit pentru elevi, studenţi şi pensionari". Alexandru Bucălău are în plan asigurarea anuală a unui abonament cu titlu gratuit din partea Primăriei pentru categoriile amintite mai sus, rezolvând astfel problemele acestora în ceea ce priveşte cheltuielile pentru transportul în comun. Acest plan are două obiective principale - primul vizează manifestarea recunoştinţei municipalităţii în ceea ce priveşte contribuţia adusă de pensionari pe durata întregii activităţi desfăşurate de-a lungul vieţii, iar cel de-al doilea - crearea unui centru de învăţământ de nivel european, bazat pe atragerea elevilor şi studenţilor prin oferirea a cât mai multor facilităţi. "Voi demonstra că vorbele goale ale domnului Simionescu în campania trecută pot fi transformate în realităţi de către consilierii PRM", declară Bucălău în documentul trimis redacţiei "Obiectiv". PRM-istul consideră că atragerea elevilor şi studenţilor în instituţiile de învăţământ din municipiu va genera o oportunitate de stabilire a acestora în Brăila, lucru ce ar duce automat la creşterea nivelului de învăţământ, al profesionalismului în instituţii, precum şi la stabilirea tinerilor şi întemeierea de noi familii în municipiu. În ceea ce priveşte costurile propuse de Bucălău pentru proiect, acestea s-ar ridica la aproximativ 500.000 de euro anual şi ar avea ca sursă de finanţare numai bugetul local. De asemenea, politicianul spune că proiectul său ar putea fi pus în aplicare în maxim o lună de zile de la stabilirea bugetului local.

Doiniţa Ciocan vrea să ajute persoanele vârstnice

Propunerea pe care o face viceprimarul Doiniţa Ciocan este "Creşterea şi diversificarea capacităţii municipiului Brăila de oferire a serviciilor sociale persoanelor vârstnice". Aceasta explică faptul că în prezent, în Brăila există 335 de bătrâni cazaţi în 3 centre rezidenţiale pentru persoane vârstnice aparţinând Consiliului Local Municipal Brăila - Căminul de la Lacu Sărat, Căminul "Petru şi Pavel" şi Căminul "Sfântul Nicolae". Abordarea firească a segmentului de servicii sociale "se va realiza prin diversificarea facilităţilor sociale oferite de aceste cămine (asistenţă medicală, activităţi de socializare, activităţi socio-culturale) cu servicii de asistenţă socială la domiciliu. Estimăm ca până în 2016, să putem oferi unui număr de 650 de persoane vârstnice servicii sociale integrate. Având în vedere că pe raza municipiului Brăila există un număr aproximativ de 4.500 pensionari cu venituri lunare de până la 400 lei, potenţiali beneficiari ai serviciilor sociale de cazare şi/sau îngrijire, propunem creşterea locurilor de cazare pentru persoane asistate în cămine cu minim 70 de locuri şi asigurarea serviciului de asistenţă la domiciliu pentru minim 200 de persoane vârstnice", spune Ciocan. Persoanele vârstnice incluse în această ţintă sunt cele care prezintă un anumit nivel de dependenţă şi o capacitate limitată de a se deplasa în vederea asigurării celor necesare traiului zilnic. Aceasta a estimat costurile proiectului menţionat ca fiind la 3.000.000 lei, având ca sursă de finanţare bugetul local. În ceea ce priveşte perioada de implementare, Doiniţa Ciocan anunţă pentru 2012 - 2013, crearea facilităţilor de funcţionare (reabilitare, asigurare dotări necesare, angajare personal, anchete sociale), iar în 2014 - 2016, prestarea serviciilor sociale în spaţiile create/reabilitate.

Marilena Emilia Meiroşu propune "After school" de 4.000.000 lei

Social democrata Marilena Emilia Meiroşu s-a înscris în "Bătălia pentru proiecte" cu un plan intitulat "Şcoala după şcoală. Parteneriat real - elevi, părinţi, administraţie, cadre didactice". Meiroşu spune că legislaţia în vigoare permite finanţarea de către autoritatea locală şi de către asociaţiile neguvernamentale a programelor de "şcoală după şcoală", urmărindu-se dezvoltarea personală şi interpersonală, pregătirea pentru viaţă şi dezvoltarea armonioasă a personalităţii elevului. "Oferirea unui program de şcoală după şcoală are avantajul că sprijină părinţii tineri, ocupaţi în diverse domenii în municipiul Brăila şi care nu au posibilitatea de a se preocupa de copiii care termină programul obligatoriu la ora 12.00 sau pentru copiii rămaşi singuri dimineaţa. Acest program este foarte important pentru comunitate şi din perspectiva în care în familiile cu mai mulţi copiii, părinţii impun copiilor mai mari să aibă grijă de cei mai mici, lipsind astfel de la cursuri şi afectându-le dezvoltarea. În acest mod se poate preveni abandonul şcolar, prioritate în strategia pe educaţie 2020", spune aceasta în documentul trimis. Obiectivul general al proiectului propus de Meiroşu este îmbunătăţirea serviciilor educaţionale atât beneficiarilor direcţi - elevi şi cadre didactice, cât şi beneficiarilor indirecţi - părinţi şi comunitate. Proiectul urmăreşte modernizarea şi adaptarea clădirilor celor 4 şcoli, pe zone, în care va funcţiona programul (Buzăului-Radu Negru-Viziru; Chercea-Lacu Dulce; Centru istoric-Călăraşi; Vidin-Brăiliţa-Pisc). Candidata pentru Consiliul Judeţean anunţă costul proiectului la 4.000.000 lei, având ca surse de finanţare bugetul local şi asociaţii neguvernamentale, iar perioada de implementare ar fi între 2014 - 2015.

Daniela Rădulescu oferă burse "Emilia Dumitrescu"

Daniela Rădulescu, candidatul PC la funcţia de consilier municipal, intră în "Bătălia pe proiecte" cu o abordare specială. Mai precis, proiectul propus va fi susţinut din banii personali, fără niciun leu de la bugetul local şi se adresează tinerilor talentaţi ai Brăilei. "Vreau să ofer burse unor copii talentaţi. Aceste burse vor purta numele Emiliei Dumitrescu, un om de cultură remarcabil, care a avut un destin nefericit, deşi i s-a conferit titlul de cetăţean de onoare al Brăilei. Eu vreau să cinstesc memoria acestei femei deosebite ajutând nişte tinere talente ale Brăilei, ceea ce cred că şi-ar fi dorit şi Emilia Dumitrescu", a explicat Daniela Rădulescu. Intrând în amănunte, proiectul este foarte simplu şi eficient: "Avem un Liceu de Artă aflat pe primele locuri în ţară, avem copii talentaţi şi la alte licee, avem o istorie şi o tradiţie în ceea ce priveşte artele plastice. De aceea, m-am gândit să susţin financiar, anual, câte un elev aflat în ultimul an la liceu. Bursa constă în acordarea pe tot parcursul facultăţii a unei sume anuale de 1.000 de euro"- ne-a declarat Daniela Rădulescu. Candidatul conservator a adăugat că pe perioada mandatului de consilier municipal va organiza patru concursuri (anual, câte unul) pentru desemnarea bursierilor. Aceştia se vor putea înscrie la concurs cu lucrări de pictură, grafică, sculptură, câştigătorul urmând să fie ales de către un juriu format din profesori şi membri ai Uniunii Artiştilor Plastici. "Pentru obiectivitate maximă, preşedintele juriului aş vrea să fie un profesor de la Universitatea de Arte Plastice din Iaşi sau Bucureşti", a mai subliniat Daniela Rădulescu. În ceea ce priveşte termenul în care va fi organizat primul astfel de concurs, "acesta va avea loc în circa 7 luni de la încheierea alegerilor locale, undeva la începutul anului viitor, astfel încât primul bursier să afle din timp că se va putea baza pe 1.000 de euro anual, pe tot parcursul facultăţii, încă înainte de a se înscrie la o universitate". Candidatul conservator a mai adăugat că va anunţa la scurt timp după încheierea alegerilor condiţiile de înscriere la acest concurs, astfel încât liceenii să aibă timp să-şi pregătească lucrările. "La finalul fiecărui concurs voi organiza o expoziţie pentru toţi brăilenii, cu toate lucrările care au fost jurizate", a încheiat Daniela Rădulescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro