Mergi la conţinutul principal

Bătălia pe proiecte pentru şefia Camerei de Comerţ

Un candidat în minus după analiza documentaţiilor depuse pentru ocuparea locului vacant în Colegiul de Conducere al Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Brăila: dosarul înaintat de Florin Hahui din partea "One Brand" SRL a fost respins, deoarece societatea nu era, la momentul înscrierii, membră a Camerei. Aşadar, după etapa de selecţie, în cursa pentru un loc în Colegiu, cu ţintă pentru preşedinte al Camerei, au rămas fostul parlamentar Viorel Balcan, în prezent administratorul SC "Torcan Impex" SRL, directorul grupului de firme "Titan", Ştefan Fusea, şeful Zonei Libere Brăila, Mircea Florin, directorul şantierului Naval "Vard", Laurenţiu Rusinoiu, Constantin Sîrbu din partea SC "Timisi" SRL şi Mihai Carataş din partea SC "Tihi" SRL. Procedural, la Adunarea Generală a membrilor CCIA planificată pentru mâine, 17 aprilie, în primă etapă va fi completat Colegiul cu al 7-lea membru, iar mai departe, din grupul celor 7 vor fi înaintate propuneri privind viitorul preşedinte. Cu alte cuvinte sunt eligibili pentru un mandat de preşedinte al Camerei atât grupul Fusea, Balcan, Mircea, Sîrbu, Carataş şi Rusinoiu cât şi actualii membri ai colegiului: Florinel Flor (din partea "Vard Ship Repair" Brăila), Mihail Chiriţă (din partea Compeniei de Utilităţi Publice Dunărea Brăila), Lucian Ioan Ciocan (din partea "Pan Euro Invest"), Marcel Motoc (din partea "Promotas"), Ştefan Rădulescu (din partea Electrica-Distribuţie Brăila) şi Florin Constantin (din partea Sucursalei Brăila a Băncii Transilvania).
Statutul CCIA Brăila stipulează la articolul 34 că Adunarea Generală are printre atribuţii alegerea şi revocarea prin vot secret a membrilor Colegiului de conducere, a preşedintelui Camerei şi a Comisiei de cenzori sau a auditorului financiar. Altfel spus mâine, prin vot secret, cei circa 130 de membri ai CCIA Brăila vor alege mai întâi cel de-al 7-lea membru al Colegiului de Conducere, după care dintre cei 7 vor alege un preşedinte.

"Ar trebui diferenţiate poziţia de preşedinte şi cea de director executiv"

În altă ordine de idei, Cotidianul "Obiectiv" i-a provocat pe cei 6 candidaţi să prezinte în linii mari planul de management gândit în eventualitatea în care vor ajunge preşedinte al Camerei.
Viorel Balcan a fost mai rezervat în declaraţii spunând că experienţa sa în business este o carte de vizită importantă: "Am mai multe idei în ce priveşte activitatea viitoare a Camerei de Comerţ Brăila dacă voi ajunge în Colegiu şi apoi preşedinte, dar aş prefera să le ţin deocamdată pentru mine ca să nu dau idei contracandidaţilor mei. Consider că fiind unul dintre membrii fondatori ai Cemerei şi având o experienţă bogată în ce priveşte afacerile acestea reprezintă un atuu important în susţinerea candidaturii mele".
Omul de afaceri Ştefan Fusea din partea grupului de firme "Titan" a răspuns provocării noastre prezentându-ne mai multe materiale detaliate privind viziunea sa asupra axelor strategice, precum şi a obiectivelor Camerei pentru următorii 7 ani. Pe scurt însă, Fusea are în plan implicarea CCIA Brăila în organizarea de evenimente de promovare a segmentelor mediului economic local; creşterea numărului de membri cu 10%; înfiinţarea unui centru de afaceri regional; elaborarea de proiecte pe diferite axe, măsuri şi programe; dezvoltarea formării profesionale pentru firme, PFA-uri, şomeri dar şi administraţie publică; atragerea instituţiilor de învăţământ în organizarea de târguri şi expoziţii; participarea la evenimente transfrontaliere, dar şi oferirea de consultanţă specializată în diferite domenii. "Din punctul meu de vedere ar trebui diferenţiate poziţia de preşedinte şi cea de director executiv (Ioan Chiriacescu a cumulat cele două funcţii fiind preşedinte şi director executiv al CCIA - n.r.). În viziunea mea, ca preşedinte mi-ar trebui un director executiv tânăr, care să pună în aplicare strategia şi măsurile stabilite în Colegiul de Conducere. Camera trebuie să fie cureaua de transmisie între membrii Camerei, dar şi în relaţia cu mediul de afaceri din alte judeţe, regiuni şi ţări cu care în mod tradiţional avem legături de afaceri", a spus Fusea.
La rândul său, Laurenţiu Rusinoiu, directorul Şantierului naval "Vard" Brăila a lăsat să se înţeleagă că la acest moment ţinta sa este mai degrabă accederea în Colegiul de Conducere al Camerei decât funcţia de preşedinte. "Ţinta mea la acest moment este să devin membru în colegiul de conducere al Camerei. Îmi doresc ca din experienţa pe care am acumulat-o până acum să pot împărtăşi mediului de afaceri local astfel încât, împreună cu ceilalţi membri ai colegiului, să punem accent pe consolidarea companiilor locale existente la acest moment şi încurajarea dezvoltării altor viitoare afaceri. Funcţia de preşedinte presupune totuşi alocarea unui anumit timp din programul propriu aşa că, în eventualitatea în care, să spunem, mi s-ar propune aşa ceva va trebui să cântăresc lucrurile".

"Camera trebuie să fie un etalon de business local"

Directorul Administraţiei Zona Liberă Brăila, Mircea Florin, a explicat că ţinta sa o va constitui îmbunătăţirea serviciilor acordate şi atragerea de noi membri: "Din experienţa la conducerea Zonei Libere ştiu foarte clar ce servicii ar trebui să ofere Camera pentru că au venit la AZL investitori care întrebau despre Camera de Comerţ şi le cunosc aşteptările. Practic, Camera trebuie să fie un etalon de business local. De aceea consider că, îmbunătăţirea serviciilor şi popularizarea lor în mediul de afaceri local poate conduce la dezvoltarea business-ului local, dar şi la atragerea de noi membri".
Contactat de reporterii "Obiectiv", reprezentantul "Tihi" SRL, Mihai Carataş, a precizat că programul detaliat îl va prezenta membrilor Camerei în cadrul Adunării Generale de joi, 17 aprilie, dar a explicat că principala ţintă a mandatului său o va constitui lobby-ul pentru o relaxare fiscală în sectorul IMM. "Îmi doresc şi voi lupta pentru o lejeritate a sistemului fiscal pentru sectorul IMM, baza economiei româneşti", a subliniat Carataş.
În ce-l priveşte pe cel de-al 6-lea candidat, Constantin Sîrbu din partea SC "Timisi" SRL lista scurtă cu planul de măsuri este următoarea: "1. Creşterea adresabilităţii şi reprezentativităţii Camerei de Comerţ, în prezent CCIA are 132 de membrii din circa 13.000 de entităţi private înregistrate la ORC. Forţa Camerei rezidă din reprezentativitatea mediului de afaceri; 2. Creşterea rolului de interfaţă şi punte între toţi actorii şi partenerii din mediul economic, social, ONG-uri, fundaţii, administraţie locală şi centrală; 3. Creşterea şi diversificarea serviciilor specializate şi profesionale adresate membrilor CCIA şi nu numai; 4. Sprijinirea membrilor CCIA pentru accesarea, elaborarea şi implementarea proiectelor din fonduri europene".

"Ne dorim un preşedinte implicat şi dedicat"

Reporterii "Obiectiv" au luat legătura şi cu cei 6 membri ai Colegiului de Conducere dat fiind faptul că şi aceştia sunt eligibili pentru un mandat de preşedinte al CCIA aşa cum spune statutul Camerei. Astfel, am avut surpriza ca 3 dintre ei să spună că nu sunt interesaţi de funcţie, în timp ce restul au preferat să nu comenteze. De exemplu, au spus un nu hotărât Marcel Motoc din partea "Promotas", Mihail Chiriţă din partea CUP Dunărea şi Lucian Ciocan de la "Pan Euro Invest". Toţi au răspuns sec că nu iau în calcul o candidatură. Nu la fel de tranşant au răspuns colegii lor de colegiu Ştefan Rădulescu, Florin Constantin şi Florinel Flor, aceştia explicând că, deocamdată, nu au luat în calcul o astfel de variantă, aşa cum a subliniat de exemplu Ştefan Rădulescu, fie că îşi vor face publică opţiunea în cadrul Adunării Generale de mâine, aşa cum a declarat Florinel Flor. Mai diplomat, Florin Constantin, actualul vicepreşedinte al CCIA Brăila, a spus că până la urmă este decizia fiecăruia dintre membri dacă îşi vor depune sau nu candidatura. "Un mandat de preşedinte presupune alocarea unui timp destul de mare din programul zilnic pentru că nimeni nu-şi doreşte un preşedinte doar cu numele. Ce-i drept, actualii membri ai Colegiului suntem persoane active implicate în afacerile sau job-urile pe care le avem fiecare. Vom vedea la momentul desfăşurării Adunării generale cum vor sta lucrurile şi cum vor evolua ele. Ne dorim totuşi un preşedinte implicat şi dedicat. Iar ca părere personală cred că ar fi mai bine să separăm funcţia de preşedinte şi cea de execuţie", a comentat Constantin, încheind că în ce-l priveşte încă nu s-a hotărât dacă vrea sau nu un mandat de preşedinte.
Revenind la Adunarea Generală anunţată pentru mâine, 17 aprilie, ora 15.00, în sala de şedinţe a clădirii Finanţelor Publice, de precizat că în cazul în care nu se întruneşte cvorumul necesar şedinţa se va amâna pentru următoarea joi, după Paşti, mai precis în data de 24 aprilie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro