• candidatul PMP pentru un nou mandat de consilier local propune ca suma de bani să poată fi folosită de gravide pentru servicii medicale prenatale: ecografii, screning prenatal, analize de sânge etc
Daniela-Elena Rădulescu, cea care deschide lista Partidului Mişcarea Populară (PMP) Brăila la Consiliul Local Municipal, s-a înscris în campania “Bătălia pe proiecte” lansată de cotidianul “Obiectiv” cu un prim proiect. Este vorba despre acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mămici, în cuatum de 2.000 lei, sumă ce poate fi folosită de acestea pentru servicii medicale prenatale: ecografii, ecografii trimestriale, screening prenatal, analize de sânge etc. Propunerea Danielei Rădulescu vine în completarea unui alt proiect implementat de aceasta în mandatul 2016-2020, şi anume: acordarea unui stimulent financiar de 1.000 lei pentru primii doi nou-născuţi.
Reamintim că ziarul “Obiectiv - Vocea Brăilei” a luat decizia de a relansa, începând cu 10 august, campania “Bătălia pe proiecte”. Termenul final până la care candidaţii ne pot trimite proiectele lor este 17 septembrie. Mai multe detalii despre campania “Bătălia pe proiecte” găsiţi pe site-ul obiectivbr.ro.
Iată cum arată proiectul propus de Daniela Rădulescu, candidatul PMP la CLM Brăila:
Denumire proiect: Sprijin financiar pentru viitoarele mămici. 2.000 lei pentru servicii medicale prenatale
Prezentare generală
2.000 de lei pentru viitoarele mamici, sume dedicate achitării de servicii medicale pre-natale.
Sprijinirea familiilor care doresc copii constituie unul din punctele de forţă ale programului nostru dedicat dezvoltării Brăilei. Deficitul demografic al urbei noastre se observă cu uşurinţă în diminuarea pe repede-nainte a populaţiei brăilene.
Atunci când gândul de a aduce pe lume un copil e umbrit de aspectele financiare, sprijinirea familiei trebuie să devină o realitate palpabilă. Din datele identificate până acum s-a putut observa că doar 30% dintre femeile însărcinate se duc la vreun control medical, deşi au dreptul la anumite servicii medicale decontate de stat. O problemă evidentă este cea a rapidităţii cu care dispar în primele două-trei zile ale lunii fondurile acordate de către stat pentru efectuarea de analize gratuite de la medicul de familie sau medicul specialist.
De aceea, poate nu ar trebui să ne surprindă faptul că foarte multe femei gravide evită să realizeze controale sistematice pe întreaga perioadă a sarcinii.
Atunci când o ecografie costă 250-500 de lei, când pe lângă aceasta trebuie realizate şi alte analize costisitoare, înţelegem, în contextul socio-economic actual, aceasta atitudine a unora dintre viitoarele mămici.
Drept consecinţă, consider că se impune acordarea de servicii gratuite pentru monitorizarea perioadei de graviditate într-un cuantum de 2.000 de lei. Încurajăm astfel tinerele familii să se gândească cu adevărat la a avea copii, încurajăm viitoarele mămici să meargă la medic pentru a fi sigure că sunt într-o stare bună de sănătate şi să aibă informaţiile necesare referitoare la starea fătului.
Analize de sânge, ecografii trimestriale, screening prenatal, supravegherea sarcinilor cu grad de risc sunt modalităţi de monitorizare a unei perioade deosebit de importante în viaţa unei femei, în viaţa unei familii.
Acesta proiect vine în completarea unui alt proiect pe care am reuşit să îl implementez în mandatul 2016-2020 de consilier local municipal. Este vorba despre “Sprijinul financiar pentru încurajarea natalităţii”, în cuatum de 1.000 lei, care se acordă pentru primele două naşteri.
Scop, obiective, impact social
- Acordarea unui stimulent financiar viitoarelor mămici, în cuantum de 2.000 lei, sume ce pot acoperi analize de sânge, ecografii trimestriale, screening prenatal etc;
- Ajutor în supravegherea sarcinilor cu grad de risc şi monitorizarea sănătăţii gravidei şi a fătului;
- Încurajarea natalităţii.
Proiectul “Sprijin financiar pentru viitoarele mămici. 2.000 lei pentru servicii medicale pre-natale” va ajuta orice viitoare mămică din Brăila să îşi monitorizeze cu atenţie sarcina. În cadrul ecografiilor sau analizelor specifice pot fi identificate din timp eventuale probleme sau complicaţii, iar împreună cu medicul specialist vor putea lua toate măsurile necesare pentru ca fătul să se dezvolte armonios.
Surse de finanţare
Proiectul poate fi finanţat prin bugetul local.
“În 2016, proiectul privind acordarea unui stimulent financiar pentru primele două naşteri a fost dezideratul meu. Pe tot parcursul mandatului m-am luptat pentru aprobarea acestui proiect în Consiliul Local Municipal şi am reuşit să îl implementez. Acum, îmi doresc să sprijin viitoarele mămici prin această propunere, fiind un proiect REALIST şi REALIZABIL, un proiect ce contribuie la creşterea calităţii vieţii în oraşul nostru, arătând că ne pasă nu doar de cei care pot pune ştampila imediat pe buletinul de vot, ci şi de aceia care abia acum îşi fac intrarea în viaţa noastră”.