Bătălia pe proiecte. Chiriac, noi absorbţii de fonduri europene | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bătălia pe proiecte. Chiriac, noi absorbţii de fonduri europene

• candidatul PSD Brăila pentru preşedinţia Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, s-a înscris în campania “Bătălia pe proiecte” cu un al treilea proiect legat de atragerea de fonduri europene • acesta vorbeşte atât despre investiţii aflate în implementare, cât şi despre proiecte pregătite pentru următorul exerciţiu financiar

 

Candidatul PSD pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Brăila, Francisk Chiriac, s-a înscris în “Bătălia pe proiecte” cu un al treilea proiect, parte din planul său general intitulat “Pentru Brăila tuturor”. De această dată, Chiriac a vorbit despre realizările prin fonduri europene şi proiectele pe care le are în plan pentru următorul exerciţiu financiar.

Reamintim că “Obiectiv - Vocea Brăilei” a luat decizia de a relansa, începând cu 10 august, campania “Bătălia pe proiecte”. La fel ca şi la alegerile trecute, în încercarea de a schimba măcar un pic modul de a face politică la Brăila şi de a tempera “valul” de promisiuni deşarte specifice campaniilor electorale, le propunem cititorilor şi candidaţilor la Alegerile Locale din 2020, o platformă de dezbatere axată pe PROIECTE REALIZABILE. Termenul final până la care candidaţii ne pot trimite proiectele lor este 17 septembrie. Mai multe detalii despre campanie pe site-ul obiectivbr.ro

 

Cu toţii ne dorim să ne dezvoltăm, ca şi comunitate, cât mai repede şi este normal. Trebuie să ne dorim, însă, o creştere sustenabilă, sănătoasă, care să nu determine acumularea de dezechilibre. Pentru aceasta este nevoie să ne orientăm spre o creştere calitativă şi nu doar cantitativă. Aceste motive ne îndreptăţesc să apreciem că o administraţie publică are nevoie şi de susţinere externă, fondurile proprii nefiind suficiente.

Întotdeauna am considerat că accesul la fondurile europene reprezintă o şansă extrem de importantă oferită administraţiilor publice locale pentru a depăşi problemele asociate nivelului redus al capitalului de care dispun şi de a crea premise pentru dezvoltări viitoare.

După 4 ani de mandat, pot afirma că am realizat multe din obiectivele propuse, dar mai sunt multe altele de continuat şi chiar de început. Nu am neglijat atragerea de fonduri europene în judeţul Brăila. În momentul de faţă avem 25 de proiecte cu finanţare europeană aprobate - 18 proiecte în lucru, 5 finalizate şi două în evaluare.

În normalitatea secolului XXI se regăseşte accesul tuturor cetăţenilor, indiferent de zona în care locuiesc, la apă potabilă şi canalizare. În acest sens, s-a depus un proiect în valoare de 243 de miliarde de euro, care va fi implementat de CUP Dunărea, sub atenta supraveghere a echipei Consiliului Judeţean Brăila.

 

Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din judeţul Brăila a fost câştigat de CUP Dunărea, în numele primăriilor din judeţ, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, proiect în care Consiliul Judeţean Brăila este partener, fiind a doua mare investiţie cu fonduri europene în Brăila după Podul peste Dunăre. Scopul proiectului este acela de a creşte nivelul de colectare şi epurare a apelor uzate urbane, precum şi a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populaţiei. Pentru asigurarea apei potabile în toate localităţile din judeţul Brăila în care nu există apă potabilă (Berteştii de Jos, Ciocile, Dudeşti, Galbenu, Frecăţei, Măxineni, Romanu, Salcia Tudor, Stăncuţa, Vădeni, Vişani - localităţile Câineni Băi, Plăşoiu, Ulmu, Zăvoaia şi în oraşul Însurăţei), CUP Dunărea a prevăzut prin acest proiect furnizarea apei prin intermediul aducţiunilor din staţia de tratare Chiscani, respectiv staţia de tratare Gropeni, având ca sursă de apă brută fluviul Dunărea, valoarea estimată pentru aceste lucrări fiind de 74.322.601 euro. Ne confruntăm cu această problemă de peste 12 ani, din cauza chimizării agriculturii, situaţie ce a făcut ca apa din puţurile forate să nu mai fie potabilă.

Totodată, am reuşit să aducem pe ordinea de zi subiectul gazelor naturale în judeţul Brăila. Până în momentul de faţă am reuşit constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară “Brăila Gaz”, o asociere între mai multe UAT-uri din judeţ şi Consiliul Judeţean Brăila care va asigura alimentarea cu gaze naturale a mai multor comunităţi limitrofe municipiului, un mega proiect de investiţie care va da plus valoare comunităţii noastre, ce va fi finalizat cu fonduri europene şi în întâmpinarea căruia am venit cu un prim pas. Exerciţiul nou financiar se va deschide în 2021, până când vor ieşi normele metodologice, până vor ieşi axele de finanţare, cred că în 2023 putem spune că Judeţul Brăila va avea un proiect eligibil pe fonduri europene, cu toate documentele în regulă. În exerciţiul financiar 2021 - 2027, România are 1 miliard de euro pentru extinderea reţelei de gaze. În momentul de faţă sunt 28 de comune în ADI “Brăila Gaz”. Unii primari au ales să meargă pe cont propriu, în contextul în care au demarat propriile proiecte. Dacă nu vor fi eligibili, sunt oricând bineveniţi în asociaţie.

 

Podul peste Dunăre, un proiect atât de dorit de cetăţeni, are şi va avea în continuare susţinerea mea. Este un proiect care deschide noi oportunităţi atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri local. Este proiectul care pune Brăila pe harta mega-investiţiilor. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, voi pune la dispoziţia investitorilor terenuri pentru concesionare. Cei care vor asigura minimum 50 de locuri de muncă vor avea parte şi de facilităţi şi trebuie să recunosc faptul că în momentul de faţă sunt în discuţii cu investitori pentru a dezvolta zona din jurul Podului peste Dunăre de la Brăila.

Suma totală a fondurilor europene atrase de Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate se ridică la peste 75 milioane de euro, fără să punem la socoteală proiectul pentru apă şi canalizare.

 

Lista completă a proiectelor pe fonduri europene depuse, în implementare sau finalizate în perioada 2014-2020, dar şi cele pe care Francisk Chiriac le propune pentru viitorul exerciţiu financiar pot fi consultate pe site-ul obiectivbr.ro, accesând următorul link.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro