• candidatul ALDE pentru preşedinţia CJ Brăila, actualul vicepreşedinte al Consiliului, Cătălin Murea, s-a înscris în “Bătălia pe proiecte” cu un deziderat mult discutat în ultimii ani: piaţa de gros pentru produse agroalimentare • campania cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei” s-a încheiat pe 17 septembrie, însă continuăm publicarea proiectelor candidaţilor care s-au înscris până la această dată
Candidat ALDE pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, dar şi cel care deschide lista partidului pentru judeţ, Cătălin Dan Murea, în prezent vicepreşedinte CJ, s-a înscris în “Bătălia pe proiecte” cu o idee mult discutată în ultimii ani. Este vorba despre Piaţa de gros pentru produse agroalimentare. Reamintim că toţi candidaţii la Alegerile Locale din 27 septembrie au avut ocazia, din 10 august şi până pe 17 septembrie, de a se înscrie în “Bătălia pe proiecte” cu cel puţin un proiect din ceea ce îşi propun să realizeze dacă vor obţine mandatele, însă foarte puţini au făcut-o.
Proiectul lui Cătălin Murea vizează înfiinţarea unei pieţe de gros - centru de colectare a legumelor şi fructelor din judeţul Brăila, constituirea de asociaţii de producători în zonele de colectare.
Dezvoltarea economiei locale contribuie la creşterea calităţii vieţii populaţiei. În acest scop, susţinerea sectorului agricol este una din direcţiile de acţiune la nivel local având în vedere resursele deţinute de comunele brăilene. Este însă necesară adoptarea unor măsuri cu privire la susţinerea practicării agriculturii ecologice şi asigurarea pieţelor de desfacere pentru producătorii brăileni. Proiectul propus are că obiectiv îmbunătăţirea serviciilor şi a infrastructurii de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii în vederea creşterii economice şi dezvoltării durabile a judeţului Brăila, generând un cadru favorabil fermierilor locali de a-şi dezvolta afacerile locale în domeniul agricol, precum şi maximizarea şi durabilitatea locurilor de muncă. Această piaţă de gros va reprezenta un centru comercial agricol unde se va realiza concentrarea şi confruntarea directă şi deschisă a cererii cu oferta de produse agricole (angrosişti şi detailişti). Este o forma eficientă de comerţ agricol, menită să satisfacă cerinţele de desfacere a unui important volum din producţia agroalimentară a judeţului.
La nivelul Municipiului Brăila există pieţe specializate pentru legume, fructe, peşte, animale vii s.a. însă la piaţă de gros, cumpărătorii şi vânzătorii negociază liber în prezenţa mărfurilor (bine individualizate şi în cantităţi mari) preţul de piaţă.
Avantajele folosirii acestui sistem
Este o sursă de informaţii privind cererea, oferta de produse (volum, structură, calitate) şi preţurile practicate; permite identificarea şi contactul direct între vânzători şi cumpărători; realizarea controlului calităţii produselor şi impunerea anumitor standarde de calitate; pune la dispoziţie (prin închiriere) standuri pentru expunere, spaţii de depozitare şi păstrare la rece a produselor, servicii (parcare, încărcare-descărcăre, transport etc).
Aceasta piaţă va reprezenta un serviciu public pentru comunitate şi va beneficia de toate utilităţile necesare desfăşurării activităţii de producţie - alimentare cu apă, energie electrică, reţea de gaze naturale. Piaţa ar putea fi localizată în Brăila, Şos. Rm. Sărat, nr. 117. Este asigurat accesul la transport rutier.
Spaţii, condiţii tehnice şi servicii oferite
Hala pentru expunere, vânzarea şi păstrarea produselor; Camere de frig; Rampe pentru încărcarea/descărcarea mărfii; Platforme pentru aprovizionare şi aşteptare; Grupuri sanitare pentru comercianţi şi cumpărători; Spaţii pentru circulaţie şi parcare autovehicule; Spaţii pentru stocare ambalaje de transport recirculabile şi/sau scoase din uz; Spaţii pentru colectare deşeuri rezultate din activitatea comercială; Spaţii pentru conducerea şi administrarea Pieţei de Gros; Servicii pentru paza şi securitatea bunurilor şi de pază contra incendiilor; Mijloace şi echipamente de transport intern pentru manipularea mărfurilor şi ambalajelor; Aparate pentru cântărirea produselor; Echipamente pentru înregistrarea intrării şi ieşirii mărfurilor, precum şi pentru încasarea taxelor.
Tarifele de închiriere vor fi stabilite prin licitaţie publică conform legislaţiei în vigoare. Grupul ţintă îl reprezintă fermieri brăileni, mari producători şi grupuri de mici producători; Comercianţi en gros; Comercianţi cu amănuntul; Reţeaua de alimentaţie publică, cantine, lanţuri de magazine, complexe comerciale etc.
Rezultate preconizate: Crearea unui sistem eficient de distribuţie pentru producătorii agricoli; Valorificarea potenţialului agricol din zonă; Sprijinirea producătorilor agricoli organizaţi în exploataţii agricole, asociaţii profesionale şi interprofesionale; Aprovizionarea mai bună cu fructe şi legume proaspete a consumatorilor din judeţul Brăila; Crearea condiţiilor de transparenţă şi concurenţă loială între participanţii la piaţă; Asigurarea unei protecţii mai mari a consumatorilor şi satisfacerea cerinţelor acestora la nivel superior; Crearea de noi locuri de muncă.
Finanţarea acestui proiect se va realiza din fonduri europene şi contribuţia Consiliului Judeţean Brăila.