Mergi la conţinutul principal
Scandal la CJ Brăila cu ameninţări, jigniri şi plângeri la DNA

Bătălia denunţurilor

• preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a ţinut să îşi informeze colegul PND-ist Cătălin Iordache, ieri, în şedinţa ordinară a Consiliului, că va face o plângere penală pentru denunţ calomnios pe numele său • este vorba despre o declaraţie pe care Iordache a făcut-o la o emisiune televizată în care a precizat că şeful CJ are un dosar privind “o deturnare de fonduri” pe care DNA l-a înaintat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila • scandalul a dus în cele din urmă la un schimb de replici acide, iar “în horă” au intrat şi alţi consilieri • nu trebuie uitat totuşi, că “febra denunţurilor” a pornit în luna aprilie când Chiriac a făcut o sesizare la ANI pe numele lui Iordache, care s-a dovedit în cele din urmă un mare “fâs”, fiind vorba de un anunţ publicitar de 60 lei

 

Şedinţă tensionată, ieri, la CJ Brăila după ce preşedintele Francisk Chiriac a ameninţat că va face plângere penală pentru denunţ calomnios pe numele PND-istului Cătălin Iordache. Pe scurt, consilierul judeţean PND a susţinut recent o conferinţă de presă în care a anunţat că Francisk Chiriac are un dosar la DNA privind o deturnare de fonduri la HC Dunărea. Ulterior, acesta a participat la o emisiune televizată în care, având un document a reiterat ideea că preşedintele CJ Brăila a fost cercetat de procurorii DNA privind două aspecte: săvârşirea de abuz în serviciu şi deturnare de fonduri. Ei bine, dacă pentru prima acuzaţie Iordache a ţinut să sublinieze că procurorii au stabilit că nu se pune problema de abuz în serviciu, infracţiunea de deturnare de fonduri, ar fi considerat-o reală şi au trimis-o Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila.

“Aici am documentul de la DNA, este semnat de doamna Alexandru Diana şi, la sfârşit, după ce explică DNA cum s-a făcut cercetarea, spune aşa: disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, judeţul Brăila, în vederea efectuării de cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deturnare de fonduri, prevăzută de art. 307 Cod Penal, cu privire la Chiriac Francisk Iulian, preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila”,, a declarat Cătălin Iordache în emisiunea “Deschide Lumea” de la Realitatea TV Galaţi-Brăila, prezentând documente privind decizia DNA.

În şedinţa ordinară a CJ Brăila de ieri, preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac a dorit să îl anunţe pe colegul său că îl suspectează că el este cel care i-a făcut plângerea şi că pe lângă faptul că aşteaptă procurorii pentru a-l întreba despre cazul “deturnării de fonduri” va face la rândul său o plângere penală pentru denunţ calomnios pe numele lui Iordache.

“Domnule consilier Iordache. Am înţeles că aţi făcut o conferinţă de presă şi aţi dat nişte documente de la DNA în care mi-aţi făcut o plângere cu două lucruri: unul pentru abuz în serviciu şi al doilea pentru deturnare de fonduri. Vreau să îmi spuneţi şi mie ce înţelegeţi din acel document - că nu am înţeles foarte mult de la dumneavoastră, că dumneavoastră aţi făcut conferinţa de presă -, pentru că reiese că după ce au fost verificate toate documentele, această acuzaţie de abuz în serviciu, nu a fost probată. Deci a fost clasată de DNA. Dar denunţul a fost făcut de cine? Dumneavoastră aţi spus în conferinţa de presă. Referitor la al doilea, la deturnarea de fonduri, am înţeles tot din presă că s-a trimis această speţă la Parchetul de pe lângă Tribunal. De abia aştept. Vă spun că eu, astăzi (n.r. - marţi), voi trimite o hârtie la DNA, pentru că m-aţi incriminat pe mine că am făcut abuz în serviciu şi vă spun că denunţătorului, conform legii, conform articolului 259 din Codul Penal, îi voi face plângere penală pentru denunţ calomnios. Se pedepseşte între 6 luni şi 3 ani. Eu vă spun în felul următor şi vă dau un sfat, aşa. Luaţi-vă alt avocat, domnule consilier”, a declarat Chiriac.

 

Acuzaţiile din plen s-au transformat în jigniri

Plecând de la faptul că preşedintele CJ Brăila a lăsat să se înţeleagă că aşteaptă explicaţii în public de la Iordache privind denunţurile la DNA, dar apoi s-a răzgândit în ciuda tuturor încercărilor PND-istului de a-şi spune punctul de vedere, situaţia a degenerat. Cum Chiriac a pronunţat greşit cuvântul “nişte” (a spus “neşte”), Iordache a ţinut să îl corecteze public, ceea ce a condus la o replică destul de acidă de la şeful Consiliului.

“Da, «nişte». Mă puteţi urmări? V-aţi luat tratamentul astăzi?”, a declarat Chiriac, lucru care nu prea a picat pe gustul lui Iordache, care l-a avertizat pe preşedinte că încalcă legea, dar l-a deranjat mai tare pe liberalul Ovidiu Nechita care a ţinut să anunţe în plen că s-a săturat de atitudinea şefului Consiliului care “jigneşte pe toată lumea”.

“Domnule preşedinte, dar dumneavoastră ştiţi dacă (n.r - Cătălin Iordache) urmează vreun tratament sau nu, de îl jigniţi de fiecare dată? Dumneavoastră sunteţi preşedintele Consiliului Judeţean şi ar trebui să vă rezumaţi doar la proiecte, nu să jigniţi! Sunteţi preşedinte, cum vă permiteţi să jigniţi? Nu mi-aţi dat cuvântul să vorbesc? Nu trebuie să îmi daţi cuvântul ca să fiţi nesimţit! Nu puteţi să faceţi asta! Pe mine m-aţi făcut mafiot, pe ăsta (n.r. - Iordache) îl faceţi nebun! Cine sunteţi dumneavoastră ca să faceţi aceste afirmaţii? Rezumaţi-vă la proiectele de hotărâre! Fiţi decent!”, a afirmat Nechita, vizibil iritat şi cu tonul vocii ridicat. Nechita l-a sfătuit pe şeful Consiliului să dea în judecată pe cine vrea, dar să nu mai discute probleme personale în şedinţele de plen. Chiar şi aşa, Chiriac a ţinut să adauge că s-a ajuns într-o situaţie critică, deoarece s-au adus acuzaţii chiar şi la adresa familiei sale.

“Domnule consilier, atât timp cât se aduc acuze asupra familiei mele, asupra copilului meu de anumite persoane publice, voi merge în continuare în instanţă pentru a-mi câştiga drepturile. Eu nu m-am legat de familia nimănui. Dacă reglăm conturile prin familie, dacă aducem acuzaţii... Nu suport ca familia mea să fie dusă în derizoriu. Deschideţi «Infobrăila» şi să vă uitaţi acolo. Nu vă dau voie să explicaţi nimic, domnule Iordache. Ne vedem în instanţă!”, a declarat Chiriac.

Iordache a ţinut să puncteze că nu a vorbit niciodată despre copilul şefului CJ Brăila şi a insistat să îşi expună punctul de vedere privind denunţul la DNA.

“Domnule preşedinte, sunteţi dezinformat grav. O plângere la Departamentul Naţional Anticorupţie făcută de mine, a stabilit că în acel context nu puteţi fi acuzat de abuz în serviciu, dar că sunteţi trimis şi cercetat pentru deturnare de fonduri. Deci DNA putea să spună la fel de bine că şi acea acuzaţie e falsă! Dar nu este!”, a afirmat Iordache.

 

Scandal şi între Drăghincescu, Dobrotă şi Iordache

Cum PND-ista Simona Drăghincescu a sărit în apărarea lui Francisk Chiriac precizând că deturnarea de fonduri nu ţine de competenţa DNA, sfera atacurilor s-a lărgit în cadrul şedinţei. Astfel că Iordache a acuzat-o şi pe colega sa de partid, dar şi pe PSD-istul Marius Dobrotă că sunt incompatibili.

“Doamna Drăghincescu este incompatibilă! Nu înţeleg de ce nu are bunul simţ să îşi dea demisia?”, a afirmat Iordache. “Dar cine stabileşte că este incompatibilă? Eşti tu vreun organ de cercetare?”, i-a strigat la rândul său, agresiv, Dobrotă. “Dar ce mă, ai stabilit tu că eu sunt incompatibilă? Ai stabilit tu? Am fost membru în Consiliul de Administraţie la Spitalul de Pneumoftiziologie şi aveam tot dreptul!”, a replicat şi Drăghincescu.

“Alt incompatibil şi acolo. Şi falsificator! Marius Dobrotă şi Simona Drăghincescu sunt incompatibili! El a semnat în fals (în CA la HC Dunărea) iar ea a fost membru în Consiliul de Administraţie deşi legea nu îi permitea”, a continuat ping-pongul “înţepăturilor”, Iordache.

Iar acuzaţiile şi ameninţările au “curs” şi în legătură cu alte subiecte.

 

De unde a pornit războiul denunţurilor la CJ Brăila

Nu trebuie trecut cu vederea că scandalul privind denunţurile la Consiliul Judeţean Brăila a pornit după un episod din luna aprilie, când supărat pe faptul că Iordache “a întors armele” împotriva PSD, preşedintele Francisk Chiriac a făcut o sesizare la Agenţia Naţională Anticorupţie pe numele lui acestuia. Deşi şeful CJ Brăila a refuzat iniţial să dea explicaţii în plen privind acuzaţiile care îl vizau pe PND-ist, ulterior a precizat că era vorba despre două anunţuri publicitare în valoare totală de 60 lei, plătite de Biblioteca Judeţeană “Panait Istrati” în mai 2016, la ziarul “Infobrăila”, pe care îl conduce Iordache. Însă fiind în apropierea campaniei electorale, banii au fost returnaţi iar anunţurile au apărut cu titlu gratuit, după cum a explicat PND-istul, astfel că sesizarea s-a dovedit un mare “fâs”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro