• apariția în presă a unor imagini cu muncitori ai Companiei de Utilități Publice ”Dunărea” Brăila care strâng crengi de pe proprietatea directorului, PSD-istul Silviu Mangiurea, în timpul programului, este în opinia președintelui PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, o ”lucrătură” a șefilor actuali ai PSD • Popa s-a arătat ferm convins că Mangiurea a fost vânat pentru a fi sabotat la momentul potrivit de ”lupii tineri” pentru a fi înlocuit cu un om din tabăra lor • în acest context, Popa a venit cu acuzații la adresa președintelui PSD Brăila, Francisk Chiriac, solicitându-i să recunoască public dacă fratele său a fost angajat de Mangiurea la CUP ”Dunărea” • poziția liberalului a apărut după ce Chiriac l-a acuzat că are o mătușă angajată la Direcția Agricolă, iar pe consilierul județean PNL, Alexandru Bucălău, că tot acolo lucrează și soția acestuia • de asemenea, Chiriac i-a cerut, recent, lui Popa să spună public dacă a avut vreodată calitatea de inculpat în vreun dosar penal
Scandalul în care este implicat directorul general al Companiei de Utilități Publice ”Dunărea” Brăila, PSD-istul Silviu Mangiurea, nu a trecut neobservat de președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa. Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, acesta s-a arătat ferm convins că articolele care au apărut în presă pe tema faptului că în timpul orelor de program mai mulți angajați ai CUP ”Dunărea” au fost suprinși muncind pe proprietatea directorului, adunând crengi, a apărut ca urmare a unui pont venit dinspre tabăra ”lupilor tineri” ai PSD Brăila. Popa a afirmat că în opinia sa primarul Marian Dragomir și președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac, își doreau să scape de Mangiurea pentru a-și pune un om din propria gașcă la conducerea Companiei. Deputatul a afirmat totuși că nu îi pare rău pentru soarta lui Mangiurea, având în vedere că și el i-a solicitat demisia în nenumărate rânduri, însă la vremea respectivă a fost persiflat de șefii administrației brăilene.
”În ultimul an de zile cred că am fost cel mai mare contestatar al domnului Mangiurea. Dar ceea ce se întâmplă astăzi în presă, nu pot spune că îmi pare rău, nici de departe -, ceea ce se întâmplă cu domnul Mangiurea este doar o execuție în stil sicilian, în stil mafiot între membrii PSD. Știm destul de bine. Acolo este o bătaie între niște lupi tineri care vor să omoare lupii bătrâni, probabil cum era în haitele de odinioară. Acești oameni au simțit că nivelul simpatiei brăilenilor nu este unul ridicat vizavi de domnul Mangiurea și au găsit motiv prin care – în ultima perioadă probabil l-au urmărit -, să își plătească polițele și să aducă un alt acolit al noului grup infracțional de la PSD. Despre asta este vorba. Nu știu când trebuiau să îl dea afară pe domnul Mangiurea. Am văzut că domnul președinte și domnul primar i-au cerut demisia. Perfect de acord! Și noi i-am cerut demisia de multe ori și au zis că nu știm despre ce vorbim în momentul ăla și că furăm curent, să îi reproduc în discuții particulare”, a declarat Popa.
Liberalul a profitat de moment pentru a veni cu altă serie de acuzații la adresa lui Chiriac. Acesta i-a solicitat liderului PSD Brăila să recunoască public dacă Silviu Mangiurea i-a angajat sau nu fratele în cadrul CUP ”Dunărea”.
”Pentru domnul președinte Chiriac: Când a fost bun domnul Mangiurea? Acum când a cărat cu o remorcă niște crengi de prin curte sau când l-a angajat pe fratele dumnealui și ia peste 10.000 lei pe lună salariu?! Da, fratele domnului Chiriac! Să ne răspundă dacă l-a angajat sau muncește la CUP «Dunărea». Că tot a găsit el o mătușă de-a mea și mai am și eu o soră de-a mamei care a muncit la privat și probabil că o să o dea și pe ea în presă. Dacă demisia domnului Mangiurea vine cu scăderea prețului la apă să înjumătățească prețul apei, exact cum ar fi corect dacă nu ar exista acești oameni care au salarii nesimțite pe cârca brăilenilor, ies public și îl felicit pe domnul Chiriac și pe domnul Dragomir. Dar ei, dacă fac doar un joc de imagine, doar pentru a puncta puțin electoral, cât să își mai aducă încă un membru din gașca lor... Acolo este răfuială în toată regulă. Gașca veche cu gașca nouă. Lupii tineri vor să îi omoare pe cei bătrâni. Despre asta este vorba! Nu despre brăileni. Păi, uitați-vă, domnul Mangiurea în ultimii patru ani de zile a angajat peste 300 de persoane. Toți cu carnet de partid. Inclusiv fratele președintelui de Consiliu Județean. Despre ce vorbim?! Eu am tot evitat să intru în subiecte cu familia și lucruri de genul, că știți că nu-mi plac. Dar când arunci tot timpul cu gunoi, cu mizerii și doar știi să jignești, când ești incapabil pentru a continua proiectele pe care ar trebui să le aibă municipiul și județul Brăila, trebuie să îți răspund pe măsură. Mâine-poimâine o să spună că își schimbă grupa sanguină și fratele dumnealui. Păi, nu ne uităm că toți sunt în campanie? Șef de serviciu, fiecare cu fiecare să spună. Dacă au curaj să spună că nu sunt membri de partid. O să le fac o listă cu membri de partid și cu oameni implicați în județ și municipiul Brăila. Și o să vedeți că sunt mai mult de 300. E posibil chiar să fiu într-o poveste în care nu prea am dreptate, recunosc. Poate sunt 500, nu 300”, a mai spus Popa, ironic.
Cât despre faptul că liberalii au acuzat în trecut că soția lui Chiriac, la pachet cu alte patru sau cinci soții ale unor lideri PSD, lucrează la ”Transgaz”, parlamentarul nu a dorit să detalieze numele social-democraților la care a făcut referire.
”Eu, în probleme legate de familie, de ceea ce ține de familia unui adversar politic de-ai mei, voi vorbi doar de oamenii care se coboară la acest nivel. Permiteți-mi să nu vorbesc despre ceilalți pentru că e sub demnitatea mea. I-am răspuns acestui individ care se ocupă cu păcănele, doar pentru simplul fapt că a vrut să intre în conflict cu mine, pe motiv că a găsit el o mătușă angajată. Restul, când or să aibă curaj să intre într-o luptă cu mine, îi aștept. Dar deocamdată, eu, vizavi de treburile care țin de familie și de lucruri, pot spune, intime, prefer la momentul ăsta să nu vorbesc. Probabil soțiile care sunt angajate la «Transgaz» nu sunt implicate politic și ar fi o lipsă de bărbăție din partea mea să duc lupta într-un mod personal, cum au dus-o dumnealor”, a mai adăugat acesta.
PSD-iștii au propriile acuzații la adresa lui Popa
Declarațiile lui Popa vin în contextul în care liderii social-democrați brăileni l-au acuzat la rândul lor indirect că a folosit manevre politice pentru a-și angaja mătușa la Direcția Agricolă, situație în care s-ar regăsi și consilierul județean PNL Alexandru Bucălău a cărui soție lucrează tot acolo. Francisk Chiriac a reluat subiectul în cadrul unei conferințe de presă pe care a susținut-o recent alături de primarul Marian Dragomir, la finele lunii noiembrie, înainte de episodul cu Silviu Mangiurea.
”Mi-am adus aminte că în conferința de presă trecută am amintit de ce spuneau dumnealor că sunt angajări făcute de PSD prin toate instituțiile și că am acaparat toată administrația. Nici până acum nu am primit un răspuns legat de ceea ce se întâmplă la Camera Agricolă. Dimpotrivă, domnii de la PNL au recunoscut că este normal să ai o mătușă angajată la stat. Fără niciun fel de problemă. Sunt niște ipocriți. Ca să nu spun că el și-a scos toată această declarație cu mătușa, dar a uitat să răspundă de angajările făcute de ceilalți membri PNL. Despre domnul Bucălău. Nu răspundem decât de mătușile domnului bătăuș de la Cireșu, domnul Popa? Domnul Bucălău nu ne spune despre soție? Cum s-au făcut aceste angajări? Și pe ce criterii? Dați-vă seama dacă erau membri PSD, cum se urla și cum veneau ei și făceau mitinguri pe aici prin fața Consiliului Județean. Sau cine știe pe unde. Eu cred că ar trebui să răspundă încă o dată la aceste lucruri. Pentru că mai sunt și alte instituții în care s-au făcut angajări pe bandă rulantă. Vorbesc despre membrii PNL. Și o să le spun. Cum e DSVSA și multe altele. Cred că și la DJTS sunt angajări. Eu zic că sigur sunt și acolo. Dar voi ca jurnaliști de anchetă puteți verifica. V-am zis. Direcția Agricolă este una, cred că APIA este a doua, DSVSA-ul este a treia și pot urma și altele. Să ne spună cum”, a declarat Chiriac.
Tot atunci, președintele PSD Brăila l-a somat public pe Popa să răspundă dacă a avut vreodată calitatea de inculpat într-un dosar penal.
”Îl întreb public dacă a fost inculpat în vreun dosar penal. Repet, calitatea de inculpat! Ca să ne dăm și noi seama de imaginea dânsului și de modul în care crede că face politică, administrație sau se prezintă în fața cetățenilor”, a mai declarat Chiriac.
În timpul conferinței din 8 decembrie, Popa nu a atins subiectul privind dosarul penal, totuși Bucălău, într-o altă întâlnire cu presă din 29 noiembrie, a precizat contextul în care soția sa a ajuns să lucreze la Direcția Agricolă.
”Prin concurs. În anul 2021 a susținut un concurs pe care l-a câștigat și a fost angajată, fiind funcționar public. Este angajată la Direcția Generală Agricolă, nu la Camera Agricolă, așa cum se exprimă domnul președinte. Se ocupă de resurse umane. Nu știu să vă spun exact funcția. Este efectiv funcționar public. Nu are nicio funcție de conducere. Nu există șef. Este un departament, atât. Sunt o persoană sau două angajate”, a răspuns Bucălău.
Cât despre sugestiile PSD-iștilor cum că s-ar fi făcut manevre politice pentru aceste angajări, consilierul județean a adăugat: ”Dacă sugerează acest lucru ar trebui să și demonstreze. Mai ales că am văzut că dânșii își țin conferințele de presă în instituții publice. Eu nu știu în ce calitate discută dânșii în cadrul acestor conferințe. (...)Pe mine nu m-a interesat niciodată familia vreunuia dintre ei. Nu am întrebat cum s-a angajat soția domnului Chiriac la «Transgaz», prin ce metode și așa mai departe. Nu m-a interesat. Este treaba lui. Să fie sănătoși, el și familia dumnealui. Apropo de sinecuri. Că am văzut discuția asta mai nou. Exact ce spuneam mai devreme: Hoțul strigă hoții! Aș vrea, public, să mă adresez consilierilor județeni PSD și președintelui de Consiliu Județean ca de acum înainte, în cadrul ședințelor de plen, când se votează cu privire la instituțiile din subordine, iar anumiți consilieri nu votează, să ne explice și nouă motivele. Pentru că ei nu votează datorită faptului că fac parte din acele structuri. Lucrează acolo, dețin funcții, câștigă bani. Să ne spună și nouă, brăilenilor, ce funcții dețin acolo și ce salariu încasează din acele funcții care se află în subordinea CJ Brăila”, a mai completat sursa citată.