Fostul preşedinte Traian Băsescu s-a declarat îngrijorat de întârzierea expertizei privind cauzele incendiului din clubul Colectiv, afirmând că, probabil, specialiştii de la Petroşani cunosc deja care sunt elementele ce nu corespund versiunii vehiculate până în prezent despre eveniment. În replică, directorul INSEMEX, George Artur Găman, a precizat că nu există întârzieri în elaborarea raportului, documentul urmând să fie predat Parchetului General la sfârşitul lunii ianuarie sau la începutul lui februarie, scrie agerpres.ro.
Concluziile acreditate până acum
„Dacă mă îngrijorează ceva este întârzierea expertizei făcute la Petroşani. Ceva nu se leagă în ceea ce priveşte întârzierea în prezentarea rezulatelor expertizei făcute la Petroşani. Ceva nu este în regulă. Probabil rezultatele expertizei nu duc la toate concluziile acreditate până acum, nu neapărat la viteza de propagare a incendiului, ci la substanţele care au rezultat din acest incendiu. Este o părere", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu la un post de televiziune. În opinia lui, prezentarea raportului se tergiversează.
„Au murit 63 de oameni. Avem o expertiză care a început acum o lună şi totuşi se tergiversează un raport final. (...) Eu am mai văzut expertize între două ape. (...) Cred că ceva nu se leagă. (...) să nu apară expertiză după ce s-au făcut toate probele, am fost asiguraţi public că s-a făcut o simulare nu chiar la dimensiuni, dar utilizând aceleaşi materiale... Îmi vine foarte greu să cred că această expertiză este permis să fie amânată", a subliniat fostul şef de stat.
În acest context, Băsescu a criticat declaraţia directorului Institutului de la Petroşani, potrivit căruia expertiza va fi prezentată în luna februarie. „Am văzut o declaraţie a directorului Institutului de la Petroşani, acolo sunt cei mai buni profesionişti pe care îi are România. Dar când sunt 63 de morţi să spui« vom vedea prin februarie expertiza» .... Acolo sunt de scris 3 pagini, şi eu am fost expert al Ministerului Justiţiei pe probleme navale. Se scriu 10 pagini pentru descrierea procedurii, dar evenimentul va fi descris în 3. Descrierea evenimentului de la Colectiv va avea probabil 3-4 pagini", a argumentat Băsescu.
„Proprietatea" Parchetului General
Toate resursele Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă din Petroşani sunt dedicate muncii la raportul de expertiză în cazul clubului „Colectiv" din Bucureşti, a a venit replica directorului INSEMEX, George Artur Găman. Potrivit spuselor sale, nu există întârzieri în elaborarea raportului, documentul urmând să fie predat Parchetului General la sfârşitul lunii ianuarie sau la începutul lui februarie.
„Termenul de execuţie este unul rezonabil, având în vedere că ne-am focusat, cu celeritate, pe această lucrare. Toate resursele Institutului au fost alocate pentru această expertiză tehnică. În condiţii normale, în alte ţări, s-a întâmplat să dureze şi doi ani toată ancheta. (...) Nu s-a întârziat absolut deloc", a afirmat Găman. El a menţionat că raportul de expertiză este „proprietatea" Parchetului General, motiv pentru care instituţia în cauză este şi cea care este îndreptăţită să dea publicităţii rezultatele. „Parchetul General este proprietarul raportului de expertiză. Tot dânşii pot face public raportul de expertiză", a spus George Găman.
Simulare în laborator
Specialiştii INSEMEX Petroşani au efectuat, pe 16 decembrie 2015, în laborator, o expertiză tehnică a condiţiilor din clubul Colectiv, în încercarea de a determina cauzele şi modul în care s-a produs incendiul din 30 octombrie 2015. Simularea a fost efectuată la solicitarea Parchetului General, iar la experimentul judiciar a luat parte şi directorul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, instituţie cu care INSEMEX colaborează pentru finalizarea expertizei tehnice.
Directorul INSEMEX afirma, pe 16 decembrie, că în cadrul expertizei tehnice a fost efectuată o simulare „la o porţiune semnificativă din clubul Colectiv", prin reproducerea evenimentului specialiştii încercând să determine mecanismul de declanşare a incendiului şi de propagare a acestuia. Iniţierea incendiului a fost efectuată cu un articol pirotehnic pe o porţiune semnificativă, reprodusă la scară reală, ca în clubul Colectiv.