"În ceea ce ne priveşte, susţinerea mea a fost pentru eficienţă, adică până se termină mandatul actualului parlament, Parlament European, trebuie modificat Regulamentul 581, care să permită libera circulaţie a cetăţenilor Republicii Moldova în spaţiul Uniunii Europene. De asemenea, am solicitat ca semnarea celor două acorduri parafate astăzi să se facă înainte de terminarea mandatului actualei Comisii şi actualului Parlament European, în aşa fel încât până la alegerile din Republica Moldova să fie deja state care să treacă la procesul de ratificare a acordului de asociere şi a acordului de liber schimb. Acesta este un obiectiv extrem de dificil, semnarea până la terminarea mandatului actualului Parlament, pentru că acordul trebuie tradus în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene. şi dacă nu mă înşel, cu limba croată 24 de limbi oficiale. Dar eu cred că este un efort pe care Bruxellesul ar trebui să îl facă", a spus preşedintele.
El a mai afirmat că Moldova, din punct de vedere cultural, nu se poate îndrepta spre Uniunea euroasiatică.
"Nu este posibil ca vorbitori de limbă latină să opteze pentru Uniunea eurasiatică, vreau să cred că dincolo de partide, populaţia va opta în cea mai mare parte, petnru soluţia europeană. Moldova nu a fost niciodată parte a altui spaţiu decât cel european, indiferent de forma de stat", a mai spus preşedintele.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu a existat în cele două zile de discuţii din cadrul Summit-ului, niciun fel de obiecţie privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova.