Şeful statului consideră că Executivul trebuie să respecte în 2012 ţintele din programul cu FMI, în pofida tentaţiilor populiste dintr-un an electoral. "Guvernul se poate decredibiliza şi ăsta ar fi şocul pe care România poate să-l primească, prin neîndeplinirea obligaţiilor asumate. O eventuală abandonare a probgramului ar fi pentru România mult mai rea decât revenirea la recesiune. Sper să nu se întâmple cu atât mai mult cu cât acordul acoperă integral anul 2012 şi să nu trecem la populisme", a declarat şeful statului.
Acesta consideră ca inoportune măsuri precum revenirea salarizării bugetarilor în 2012 la nivelul anterior scăderii din 2010 sau indexarea pensiilor. "Cred că toţi sunt conştienţi că nu ai cum să mergi cu indexări la pensii când ai un deficit de 3,6 miliarde de euro, că nu ai cum să mergi cu revenirea integrală la salariile din 2010 când încă ai un excendent de vreo 200.000 de salariaţi, nu ai cum să mergi cu creşterea ajutoarelor sociale, dimpotrivă, trebuie o diminuare radicală a lor pentru că şi aceşti bani îi împrumutăm. La anul, avem obligaţia asumată prin Tratatul de Aderare la UE să avem deficit de 3% pe ESA, adică 2,7% pe cash din PIB", a afirmat Traian Băsescu.
Un argument suplimentar invocat de către preşedintele Băsescu pentru menţinerea unor politici economice şi sociale prudente este riscul unei recrudescenţe a crizei pe plan internaţional. "Cer Parlamentului şi Guvernului să menţină cea mai sigură centură de siguranţă pentru un impact diminuat dacă se va reintra în recesiune şi această menţinere a centurii de siguranţă înseamnă respectarea acordului pe care îl avem cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială", a mai spus Băsescu.