Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a respins ieri plângerea revoluţionarului Ion Ciochină la soluţia procurorilor de a nu-l trimite în judecată pe fostul preşedinte Traian Băsescu pentru uzurpare de calităţi oficiale şi încălcarea ordinii constituţionale. Ciochină a depus o plângere la Parchetul General în august 2012 pentru fapte de uzurpare a unei calităţi oficiale, informează agerpres.ro.
Cercetările au fost reluate după încetarea mandatului de preşedinte al lui Băsescu, însă procurorii au clasat plângerea în ianuarie 2015, considerând că nu ar exista fapta reclamată. „Eu am exercitat funcţia de preşedinte al României numai şi numai în baza deciziilor Curţii Constituţionale. Mai mult decât atât, dânsul reclamă faptul că n-am ţinut cont de hotărârea de suspendare a Parlamentului, numai că nu Parlamentul are rolul de a stabili când o persoană exercită funcţia de preşedinte al României. Dacă vă aduceţi aminte, după alegeri Curtea Constituţională validează alegerile, iar după referendumuri, Curtea Constituţională validează sau invalidează referendumul", a declarat Băsescu la ieşirea din sala de judecată.
El a precizat că după referendumul din vara anului 2012 a fost validat prin decizia CCR şi precizarea expresă de reluare a activităţii de preşedinte al României. „Asta-i viaţa, democraţia", a adăugat Băsescu.
Nu-i mai plac procurorii
Cu câteva ore înainte, la un post de televiziune, Băsescu declara că pe când era şef al statului a greşit „din punctul de vedere al viziunii" arătând că odată cu susţinerea acordată structurilor de forţă ale statului, trebuie asigurată şi respectarea drepturilor omului. „Eu nu spun că un procuror nu poate să vorbească despre situaţia clasei politice, nu spun că un procuror nu poate să ceară modificarea unei legi. (...) Fă-o, frate, dar nu face propagandă, dacă vrei să ai statutul acela de intangibil. Eu (...) constat după ce zece ani am susţinut fără rezerve orice acţiune a justiţiei, că din punct de vedere al viziunii am greşit că în acelaşi timp susţinând structurile de forţă ale statului n-am atenţionat că în paralel trebuiesc respectate drepturilor omului cu sfinţenie", a spus Băsescu.
În opinia sa, procurorii, magistraţii îi atacă frecvent în declaraţii pe politicieni, fapt care, apreciază fostul preşedinte, „este în neregulă".
„Aproape nu e zi lăsată de la Dumnezeu ca şefi de parchete, membri CSM, reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să nu vorbească, să nu atace politicieni. Cred ceva este în neregulă. (...) Există legea care protejează magistraţii, dar nicio legislaţie care să-i atenţioneze pe magistraţi că nu pot să facă aprecieri de dimineaţă până seara la adresa unei alte puteri în stat. Adică dacă o putere vrea să fie respectată, la rându-i trebuie să respecte", a spus Traian Băsescu.