"România are încă probleme în zone precum arieratele, în achiziţii publice şi în gestionarea fondurilor europene. Toate acestea sunt aspecte care blochează economia, iar controlul anual al Curţii de Conturi este de natură a da îndrumări şi a crea obligaţii de rezolvare a acestui tip de probleme şi, acolo unde e cazul, de recuperare a surselor financiare risipite", a arătat Traian Băsescu.
Potrivit preşedintelui României, "Curtea de conturi joacă un rol esenţial în eliminarea economiei subterane, în utilizarea cu maximă eficienţă şi deplină transparenţă a banului public".
El a mai spus că, pentru un progres semnificativ în îmbunătăţirea managementului financiar, este nevoie de un angajament ferm al tuturor organismelor implicate în gestionarea şi auditul fondurilor publice şi al celor europene.
"Subliniez că sunt mult mai multe instituţii care ar trebui să ajute, să impulsioneze gestionarea cu deplină corectitudine a banilor publici, fie că este vorba de bani de la buget sau bani primiţi de la Uniunea Europeană", a precizat Traian Băsescu.
El a menţionat că recomandările sunt făcute de Curtea de Conturi, însă "răspunderea privind implementarea unui management eficient al fondurilor publice rămâne în seama instituţiilor".
"Este esenţial ca recomandările Curţii de Conturi să devină priorităţi în corectarea activităţii de cu un an în urmă, pentru ca resursa financiară utilizată eventual ilegal sau fără respectarea normelor de utilzare a banilor publici să fie recuperată", a spus Traian Băsescu.