Mergi la conţinutul principal

Băsescu nu se lasă!

În timp ce şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, dă interviuri după interviuri, declarând că, „dacă trebuie să arestăm o mie de persoane, o să arestăm o mie de persoane câtă vreme acele persoane încalcă legea", fostul preşedinte Traian Băsescu postează pe Facebook, ameninţând că va continua să se exprime pe tema Justiţiei.
"Nu vă faceţi iluzii, voi continua să mă exprim legat de Justiţie. Am investit prea mult şi am plătit prea scump individual şi politic în cei zece ani, pentru ca astăzi să tac când este vorba de Justiţie. Nu mă opresc aici, cu toate strigătele nemulţumiţilor. Voi continua să mă exprim public, pentru că nu vreau ca, în timp, să se spună că o Justiţie care s-a deformat în ultimele luni prin nerespectarea drepturilor omului este ceea ce s-a construit în cei zece ani ai mandatelor mele", a scris Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Pentru supravieţuire

Anterior, într-unul dintre cele trei interviuri acordate în doar două zile, Kovesi afirmase, referindu-se la instituţia pe care o conduce, că "suntem imuni la astfel de afirmaţii, dar pot să vă zic doar un singur lucru: în activitatea pe care noi o avem am avut foarte multe cazuri prin care am prevenit producerea unor prejudicii importante pentru bugetul de stat". Adresându-se, la rândul lui, cu "dragi nemulţumiţi" celor care îl critică, fostul locatar de la Cotroceni a considerat oportun să sublinieze că nu este "împotriva luptei împotriva corupţiei". Dar, a precizat el, a iniţiat "această bătălie pentru supravieţuirea statului de drept" şi, în mandatele sale, "s-au creat mecanismele instituţionale şi legale care s-o combată".
"Afirmaţiile mele despre Justiţie nu sunt rodul unei reacţii la cele întâmplate unor apropiaţi, ci al acţiunilor Justiţiei însăşi din ultimele luni, acţiuni prin care, pas cu pas, Justiţia se compromite pe termen lung prin spectacole televizate umilitoare pentru suspecţi şi inculpaţi, prin lipsă de respect pentru demnitatea şi libertatea oamenilor şi pentru dreptul la apărare", a completat Băsescu.

„Fiecare spune ce vrea"!

România, spunea, pe de altă parte, Codruţa Kovesi, este o ţară liberă, unde fiecare poate să spună ce vrea, adăugând în acelaşi timp că relaţia sa cu Traian Băsescu a fost instituţională. În opinia fostului preşedinte, "un stat nu poate progresa şi nu este viabil fără o Justiţie puternică şi credibilă", dar "nici Justiţia nu poate fi viabilă dacă procurorii şi judecătorii se află pe aceleaşi baricade, fie ele şi ale luptei împotriva corupţiei". "De ce ne mai trebuie judecători dacă ei nu vor sau nu pot să fie aceia care să pondereze excesele procurorilor atunci când acestea există? La ce mai avem nevoie de judecător de drepturi şi libertăţi? Cred că singura instituţie care poate regla lucrurile este CSM-ul", a punctat Băsescu, menţionând că "Justiţia penală nu poate fi viabilă şi credibilă dacă prin acţiunile sale încalcă drepturile fundamentale ale omului".

Un scop în viaţă

"Despre ce demnitate vorbim când la simpla reţinere de către procuror îl obligi să defileze prin faţa presei încătuşat? Despre ce drept la apărare vorbim când, înainte de a fi judecat, îl întemniţezi reducându-i şansa de a se apăra şi făcându-l în faţa opiniei publice şi cu ajutorul presei deja vinovat? Aţi văzut, oricare dintre voi, dragi entuziaşti ai Justiţiei televizate, spectacolul hidos al reţinerilor şi arestărilor televizate din România măcar într-o singură altă ţară din UE?", se întreabă Băsescu, uitând că doar la noi există atâţia corupţi din rândul clasei politice. Potrivit fostului şef al statului, "umilinţa binemeritată de infractori, fie ei şi politicienii corupţi, este condamnarea în instanţă, dar nu condamnarea publică înainte de a fi judecaţi". "Pentru asta lupt eu acum. Pentru o continuare corectă la ceea ce s-a întâmplat în Justiţie în ultimii 10 ani. Vă asigur că în Justiţie sunt încă multe de făcut şi acest adevăr nu poate fi acoperit cu spectacole televizate sau cu brutalitatea încălcării drepturilor. Şi nu mă voi opri", a conchis Băsescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro