Traian Băsescu a precizat că a discutat cu Colegiul de conducere al SRI pentru ca accesarea fondurilor europene să devină o prioritate şi a punctat zonele pe care trebuie să se axeze Serviciul.
"Am stabilit câteva zone în care trebuie să se dea atenţie. Până acum ne-am obişnuit să ne uităm la desfăşurarea licitaţiilor. Bună treabă şi modul de desfăşurare a licitaţiei. Dar senzaţia pe care eu o am şi vă pot spune că am împărtăşit-o şi primului ministru este că la contractele mari fraudele nu se fac la desemnarea câştigătorului", a spus Traian Băsescu, adăugând că la licitaţiile la calea ferată, sau la administraţia naţională a drumurilor sau la mediu, comisiile sunt foarte mari, "sunt greu de creat influenţe pentru toţi cei 20,30, 50 de membri ai Comisiei. Consultanţa de la Bruxelles este şi ea prezentă. Sunt, de regulă, licitaţiile mari foarte greu de falsificat".
În opinia sa, atenţia trebuie îndreptată asupra întârzierilor şi actelor de corupţie care apar "după desemnarea câştigătorului, în cadrul negocierilor contractului de execuţie". "Acolo se introduc clauze care să-l favorizeze pe constructor şi, de regulă, în defavoarea statului", a punctat Băsescu.
"O altă zonă în care am cerut SRI să privească cu atenţie la acte de corupţie este zona de consultanţă, unde domnii consultanţi îşi fac aranjamente cu constructorul, ori contra comision, şi se trec cu vederea lucruri de calitate îndoielnică - iar consultanţa este plătită din bani europeni - dacă lucrarea e de bună calitate nu se vizează factura până când domnul consultant nu este bucurat de constructor cu un procent din valoarea facturii. Ceea ce duce la întârzieri uriaşe în decontarea facturilor", a subliniat Traian Băsescu.
În schimb, preşedintele a remarcat că gradul de contractare al lucrărilor este foarte mare. "Vă pot spune că suntem una din ţările cu cel mai înalt grad de contractare a proiectelor din bugetul european 2007-2013. În schimb, când venim la decontarea cheltuielilor, la trimiterea facturilor apar foarte multe probleme. Sunt îngrijorat de faptul că, din câte ştiu, la AND este şi acum în negociere un contract al cărui câştigător a fost desemnat de şase luni. Ce aşteaptă AND? Ce aşteaptă cei care negociază contractul?", a punctat Băsescu.
Şeful statului a mai precizat că perioada de semnare a contractului de la nominalizarea câştigătorului trebuie scurtată foarte mult - 7 la 10 zile - "pentru a preveni presiunea pe câştigătorul de licitaţie".
Referindu-se la consultanţi, Băsescu a spus că sunt "prea mulţi consultanţi, care au prea puţini oameni. Şi în spatele acestor foarte puţini oameni sunt foarte multe lucruri care se pot spune".
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.