În cadrul discuţiei de la Palatul Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a subliniat faptul că opţiunea României pentru reducerea emisiilor este folosirea energiei nucleare, dar şi valorificarea transportului fluvial pe Dunăre şi a energiei eoliene.
Şeful statului şi Prinţul de Monaco au convenit, în urma discuţiilor, ca autorităţile din cele două state să îşi acorde sprijin pentru promovarea poiectelor pe Marea Neagră şi Marea Meditereană şi să devină partenere în conservarea mediului şi a biodiversităţii în zona Deltei Dunării şi a Mării Negre.
Cei doi oficiali au discutat şi despre cooperarea dintre România şi Principatul Monaco în domeniul economic, cultural şi ştiinţific, amintind de cooperarea dintre Academia Română şi Institutul Oceanografic din Monaco în domeniul cercertării.
Un alt subiect al discuţiilor bilaterale l-a reprezentat criza economică globală, Băsescu împărtăşindu-i interlocutorului său opţiunea României pentru a contracta un împrumut extern în scopul diminuării efectelor crizei pentru ţara noastră. La rândul său, Prinţul Albert al II-lea a arătat că în Principatul Monaco criza a fost resimţită atenuat, pentru că economia sa se bazează în principal pe industria de servicii, care nu a fost foarte afectată.
Alteţa Sa Serenisimă Prinţul Albert al II-lea de Monaco efectuează, în perioada 23 - 24 aprilie, o vizită oficială în România, la invitaţia preşedintelui Traian Băsescu. În cadrul vizitei oficiale în România, Alteţa Sa are s-a întâlnit cu premierul Emil Boc şi cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană. Programul Alteţei Sale Albert al II-lea de Monaco a inclus şi o deplasare în Delta Dunării, cu vizitarea unor obiective şi întâlniri cu oficialităţile din municipiul Tulcea, politicile de combatere a schimbărilor climatice şi de protejare a biodiversităţii fiind teme cărora Principatul Monaco şi Suveranul monegasc, personal, le acordă o importanţă specială.