Preşedintele s-a referit la instanţele de judecată şi "în mod deosebit" la ÎCCJ, care trebuie să asigure eficientizarea în tratarea dosarelor de corupţie la nivel înalt. "Este obligatoriu ca şi judecătorii de la ÎCCJ să înţeleagă faptul că nu preşedintele României le cere, nu Guvernul le cere acest lucru, ci este o condiţie obligatorie în vederea evaluării din 2012", a spus Băsescu.
Şeful statului a adăugat că Raportul CE reclamă "acceptarea nejustificată" a unui mare număr de termene pentru ca dosarele să ajungă în zona de prescripţie şi spune că decizia de scoatere din perioada de prescripţie a timpului cât dosarele au stat eventual pe la CCR "nu este credibilă", având în vedere că Raportul subliniază recomandarea accelerării judecării acestor cauze.
"Având în vedere evoluţiile şi abordările constante ale ÎCCJ, acest paleativ nu poate fi crezut nici la Bruxelles, nici măcar în România. Tare m-aş bucura să mă înşel şi să-i văd că vor judeca şi vor scoate perioada de blocaje legate de CCR din termenul de prescripţie", a spus preşedintele.
Este recomandată continuarea reformei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie
Traian Băsescu a ţinut însă să sublinieze că nici el şi nici CE nu spun ce verdicte trebuie să dea justiţia, ci fac doar recomandări privind modul în care instanţele trebuie să soluţioneze cauza.
România trebuie să accelereze procesele de mare corupţie - unde se înregistrează întârzieri mari - şi să depună eforturi mai mari în privinţa confiscării averilor, a declarat ieri Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, prezentând cel de-al cincilea raport anual de evaluare a MCV. Raportul consemnează astfel că rezultatele înregistrate la nivelul instanţelor prezintă, în continuare, o imagine mixtă. Deşi majoritatea cazurilor de corupţie la nivel înalt se soluţionează în termen de trei ani, un număr semnificativ de cazuri importante în care sunt implicaţi demnitari sunt pe rol de peste trei ani. În câteva dintre aceste cazuri s-a împlinit deja termenul de prescripţie, total sau parţial, iar alte câteva se apropie de acest termen, consemnează Raportul CE. În acest context, este recomandată continuarea reformei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru a consolida rolul acesteia de curte de casaţie şi pentru a dezvolta capacitatea acesteia de a soluţiona cazurile de corupţie la nivel înalt.