Fostul preşedinte Traian Băsescu consideră că «marele ghinion» al românului răpit în Burkina Faso este că atât preşedintele, cât şi premierul sunt în vacanţă, în loc să pună în mişcare toate resursele instituţiilor de securitate naţională pentru recuperarea sa.
„Un cetăţean român pe nume Iulian Gherguţ a fost răpit de o grupare radicală în Burkina Faso. Orice stat democratic tratează un astfel de eveniment ca pe o agresiune teroristă la adresa sa şi pune în mişcare toate resursele instituţiilor de securitate naţională pentru recuperarea cetăţeanului răpit. Doar resursele diplomatice nu sunt suficiente", a scris Băsescu vineri pe Facebook. El a adăugat că marele ghinion al lui Gherguţ este că cei care trebuie să fie «în capul mesei» la care se fac analizele, adică premierul şi preşedintele ţării, sunt în vacanţă.
„În capul mesei, unde se fac analizele de două ori pe zi, trebuie să se afle ori preşedintele, ori prim-ministrul, adică cineva care să-şi asume activităţile în afara teritoriului naţional cu atât mai mult cu cât, în Africa de Vest, cu siguranţă găsim resurse de cunoaştere. Marele ghinion al lui Iulian Gherguţ este că ambii decidenţi sunt în vacanţă", a completat Băsescu, citat de Agerpres.
Ministerul Afacerilor Externe preciza, într-un comunicat emis pe 8 aprilie, că celula de criză convocată ca urmare a răpirii cetăţeanului român în statul african Burkina Faso îşi continuă activitatea în regim de permanenţă. „Sub coordonarea Celulei de Criză, misiunile diplomatice române din regiune menţin în permanenţă legătura cu toate autorităţile competente locale. De asemenea, reprezentanţii Celulei de Criză menţin legătura atât cu firma angajatoare, cât şi cu familia cetăţeanului român", se arată în comunicat.
Reamintim că, în data de 4 aprilie, un agent de securitate român, angajat al unei societăţi miniere a omului de afaceri Frank Timiş, a fost răpit în Burkina Faso de indivizi înarmaţi. Incidentul s-a produs în nordul acestei ţări, în apropierea frontierei cu statul Mali, la o mină de mangan deţinută de compania Pan African Minerals, subsidiară a Frank Timiş Corporation.