Fostul preşedinte s-a supărat rău pe justiţia independentă, atât de lăudată şi ridicată în slăvi pe timpul mandatului său, chiar de el. Omul care a stat 10 ani la cârma României şi a numit, potrivit propriilor afirmaţii, oameni capabili şi fără interferenţe politice, astăzi afirmă că există ofiţeri acoperiţi printre magistraţi. Mai mult, Traian Băsescu susţine că şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, adjunctul directorului SRI, Florian Coldea sau pe Livia Stanciu, preşedintele ÎCCJ, „sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie şi fără respect pentru cel care nu e condamnat".
În ton cu Udrea
Intervenţia lui Băsescu a venit pe fondul de tăcere al Elenei Udrea. Echipa ei de comunicare nu a mai scris nimic pe Facebook din 2 aprilie, când afirma că „lupta pentru libertate a Elenei Udrea se poartă cu oamenii lui Koveşi". Si iată că, la câteva zile, Băsescu a pornit război împotriva justiţiei. Vorbind la postul B1TV, el a spus că după încetarea mandatului a sunat la cabinetul şefului DNA, Codruţa Kovesi, pentru a cere numărul de telefon al procurorului care s-a ocupat de dosarul Flota, în ideea de a-l apela „într-o chestiune" legată de prelungirea permisului său de port-armă.
Întrebat dacă i-a sunat după plecarea de la Cotroceni pe adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, sau pe Livia Stanciu, preşedintele ÎCCJ, pentru a le transmite nemulţumirile sale legate de „spectacolul arestărilor" întreprinse în cazul mai multor persoane suspectate de fapte de corupţie, Băsescu a declarat că nu. „Pot să vă spun că din silă nu-i sun, pentru că ei sunt artizanii acestui mod răvăşit de a face justiţie şi fără respect pentru cel care nu e condamnat. Ce să fac, vor să mai rămână cinci mandate în funcţie", a adăugat Băsescu.
Ofiţeri acoperiţi
Întrebat dacă a fost dezamăgit de Kovesi, Coldea sau Stanciu, fostul preşedinte a replicat: „Le-am văzut şi alte feţe, (...) a doua zi după ce am terminat mandatul. Eu am avut o colaborare bună cu ei". „Doar la Coldea am lăsat o dată mesaj să mă sune (...), pentru că am găsit la mine printre documente, nişte documente secrete care nu s-au predat, erau în arhiva mea. Şi am sunat şi i le-am trimis", a arătat fostul preşedinte.
În acest context, Băsescu a apreciat că problemele din justiţie sunt din cauză că mulţi procurori „au trecut" la judecători şi că există ofiţeri acoperiţi printre magistraţi care, astfel, sunt şantajabili. „Plecând de la această realitate, prea mulţi procurori trecuţi în calitatea de judecători, foarte mulţi inculpaţi se trezesc în faţă tot cu un procuror, deşi are robă de judecător. E destul de răspândită", a spus Băsescu.
Adresaţi-vă la CEDO!
„O altă problemă e legată de foştii ofiţeri acoperiţi printre magistraţi. Pâna în 2004, serviciile au considerat, ca de altfel şi aceşti magistrati, că pot să încalce Constituţia din 1991 Destui dintre ei au fost, sunt unii dintre ei. Ei, aceşti oameni, de teama să nu se afle că au încălcat Constituţia din 1991, sunt şantajabili. ştiţi care e motivul pentru care am cerut să se scoată cele 3 milioane de dosare ale fostei Securităţi? Pentru că ele erau folosite de unii din SRI să şantajeze. Ei, cei care au fost acoperiţi funcţionează în continuare. (...) Deci asta e o altă problemă, pentru că cel care l-a avut pe acoperitul din Justiţie poate primi telefon chiar de la ofiţerul lui. Cum a fost în cazul lui Ponta dosarul Megapower. Ponta a scos doi din dosar, altul l-a graţiat Iliescu. Eu am atenţionat asupra acestui lucru, pentru ca sistemul să ştie că are aceste probleme", a subliniat fostul şef al statului. El le-a recomandat luni celor care consideră că au fost arestaţi abuziv înainte de a fi condamnaţi să se adreseze CEDO. „Eu le recomand tuturor celor care consideră că au fost arestaţi abuziv înainte de a fi condamnaţi să se adreseze CEDO, o spun public, pentru că acest proces de guantanamizare care a început în luna octombrie - noiembrie anul trecut, acest proces de guantanamizare nu trebuie să continue, ne descalifică. Un om ţinut în arest în mod abuziv fără probe concrete, ci doar pe o relaxare aşa, până spune de fapt ce vrea să audă procurorul, este torturat. În condiţiile din arestul de la IGP asta înseamnă tortură. (...) Justiţia trebuie să aplice legea, şi nu abuzul", a mai spus Băsescu. În opinia lui, ceea ce se întâmplă este „un tip de justiţie care se face sub o presiune formidabilă". „Denunţul a dobândit valoare de probă. Nu pentru astfel de justiţie am luptat. Nu am explicaţie de ce se întâmplă aşa, la câteva luni după ce am terminat mandatul", a mai afirmat Băsescu.
Mijloace necinstite
Potrivit fostului preşedinte, un om reţinut şi dus la arestare la Înalta Curte e primit „cu un cortegiu de presă şi cu informaţii date presei". „Deci, pregătirea reţinerii se face prin mijloace necinstite faţă de un om care încă nu e condamnat. Se face ieşirea triumfală din arest pe durata emisiunii unui anumit realizator. Apoi se duce la arestare, dar între timp se dă la presă elemente din dosar", a mai spus Traian Băsescu, precizând că o altă problemă o constituie faptul că „un om arestat are pe capul său SRI, DNA, Curte de Conturi, presă. „Nu are nicio şansă", a adăugat fostul preşedinte. Băsescu nu exclude" posibilitatea să se creeze condamnări nedrepte", şi a estimat că „arestările în vederea obţinerii mărturisirilor încalcă drepturile omului şi dreptul la demnitate". „Fraţilor, în timpul meu nu se întâmpla la nivelul ăsta.Voiculescu, Năstase, Fenechiu, Remeş Mureşan, toţi erau în libertate", a arătat Băsescu. „Moda arestărilor este o pasiune a şefilor, să-şi mai ia un mandat la DNA, sau mai ştiu eu unde", a apreciat Traian Băsescu, adăugând că astfel de „abordări fac un deserviciu instituţiilor şi le va decredibiliza".
Băsescu a recidivat
Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, a afirmat că fostul preşedinte a recidivat în ceea ce priveşte încălcarea independenţei justiţiei. „Mă miră la domnia sa că are astfel de discurs. Poate că în timp îşi va pondera discursurile. (...) Iată că a recidivat domnia sa cu privire la încălcarea independenţei justiţiei, pentru că astăzi s-a constatat că a încălcat independenţa justiţiei atunci când a făcut acea afirmaţie legată de terenurile de la Nana, legându-se de sechestrul impus de procuror şi constatat ca fiind legal de judecător", a afirmat Dumbravă. „După 10 ani în care nu a pus în practică legea privind cercetarea celor care sunt acoperiţi, acum face astfel de afirmaţii. Mă întreb ce l-a împiedicat timp de 10 ani să facă verificările prin CSAT, în condiţiile în care domnia sa era preşedintele acestei structuri", a spus judecătorul.
„Nu mă las intimidată"
Preşedintele ÎCCJ, Livia Stanciu, a declarat că foarte rar s-ar lăsa intimidată de reacţii ale unor politicieni. „Foarte rar să ştiţi şi cred că veţi vedea că preşedinte ÎCCJ, şi aici sigur vorbesc în nume personal, m-aş lăsa intimidată de reacţii ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfăşoară judecătorul Livia Stanciu". În legătură cu declaraţiile lui Băsescu, potrivit cărora sistemul de justiţie din România are probleme care trebuie rezolvate foarte repede, iar între acestea se află criza judecătorilor şi cea a „acoperiţilor" din rândul magistraţilor, Livia Stanciu a spus că nu vrea să comenteze, adăugând că se cunoaşte foarte bine că se fac verificări înainte ca orice magistrat să fie numit, şi cu atât mai mult cei în funcţii de conducere.