Preşedintele Traian Băsescu a validat ieri noii miniştri ai Cabinetului Ponta, care au trecut marţi prin Parlament, urmând ca Executivul să îşi asume răspunderea pentru noul program de guvernare. Cel puţin asta i-a promis Ponta preşedintelui, pentru a se evita o criză guvernamentală.
"Am avut o nouă discuţie cu premierul cu privire la situaţia Guvernului. Am ajuns la un acord care constă în următoarele: Guvernul îşi va asuma răspunderea pe un nou program, în consecinţă, eu voi valida astăzi miniştrii care au trecut ieri prin Parlament. Sper ca aşa cum eu îmi respect partea din acord, şi partea din acord care revine Guvernului să fie respectată", a declarat Băsescu, la Palatul Cotroceni.
Anterior, USD anunţase altceva
Anterior acestei promisiuni, liderii USD anunţau că au decis ca Executivul să nu schimbe programul de guvernare, ci să aştepte decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) privind validarea noului Guvern, potrivit mediafax.ro.
În acelaşi timp, s-a decis ca Gabriel Oprea să demisioneze din postul de vicepremier, pentru a putea ocupa, ca titular, portofoliul de ministru de Interne, înainte ca mandatul să expire pe 8 martie.
Ponta afirmase, după votul din Parlament, că speră ca noul Guvern să înceapă să funcţioneze chiar de miercuri, precizând că îl va contacta în acest sens pe preşedintele Traian Băsescu şi că este dispus ca în şedinţa de miercuri a Guvernului să adopte măsuri pentru a evita orice confuzii legate de programul de guvernare.
El a precizat că este dispus inclusiv să îşi angajeze răspunderea pentru programul de guvernare, dar că pentru acest lucru este necesar ca Executivul să fie validat.
Marţi, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a precizat că parlamentarii PDL şi cei ai PMP au atacat la Curtea Constituţională Hotărârea Parlamentului privind noua componenţă a Guvernului.
PDL şi PMP arată, în sesizarea depusă la CCR, că programul de guvernare aprobat de Parlament în decembrie 2012 a fost completat prin cooptarea UDMR, astfel că hotărârea privind modificările din Guvern aprobată de plenul reunit marţi este neconstituţională.
UDMR dădea ca sigură varianta neasumării răspunderii
La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, în urma întâlnirii cu premierul Victor Ponta, că s-a stabilit să fie aşteptată decizia CC pe sesizarea PDL privind hotărârea de marţi a Parlamentului şi să nu fie asumată răspunderea pe un nou program de guvernare.
Kelemen Hunor a declarat că Guvernul în funcţie nu are cum să se angajeze în faţa Parlamentului cu un program de guvernare pentru un alt guvern, care urmează să fie învestit.
"Am analizat, miercuri, la Guvern cu premierul Ponta situaţia creată de preşedinte şi de votul Parlamentului. În acest moment există o sesizare la CCR formulată de PDL privind neconstituţionalitatea hotărârii Parlamentului, iar vineri aceasta va fi dezbătută. Trebuie să aşteptăm o decizie a CCR. În acest moment nu se poate asuma răspunderea pe programul de guvernare, pentru că sunt câteva lucruri de care trebuie să ţinem cont. În primul rând, există hotărârea Parlamentului care din punctul nostru de vedere este validă şi constituţională, există o structură a Guvernului cu miniştri desemnaţi şi votaţi. Guvernul în funcţie, Guvernul vechi nu are cum să se angajeze în faţa Parlamentului cu un program de guvernare pentru un alt guvern, care urmează să fie învestit. Este o situaţie care ar crea un precedent periculos şi ar fi o asumare foarte vulnerabilă din punct de vedere juridic şi constituţional. Cea mai bună soluţie este să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale", a spus Kelemen.
Potrivit acestuia, Guvernul şi Parlamentul vor trimite un punct de vedere Curţii Constituţionale.
CCR: Problemă delicată
Curtea Constituţională (CCR) nu s-a mai confruntat cu o situaţie de genul celei apărute în prezent în cazul validării noului Guvern, aceasta fiind o problemă delicată, dar care trebuie rezolvată rapid, a declarat, miercuri dimineaţa, judecătorul CC Petre Lăzăroiu.
La rândul său, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat miercuri că au mai fost ţări care au rămas fără Executiv, cum este Belgia, care un an şi jumătate nu a avut Executiv, "şi se pare că a dus-o mai bine în perioada aia".
Întrebat, la intrarea în sediul CCR, dacă este posibil să cadă Guvernul în urma analizării sesizării referitoare la Hotărârea Parlamentului privind noua componenţă a Guvernului, Zegrean a spus: "Să dăm noi joi Guvernul? Nu, nu facem noi asta. Numai Parlamentul poate să dea jos Guvernul".
Zegrean a ţinut să menţioneze că au fost şi alte ţări care au rămas fără Guvern pentru o perioadă.
"Vedeţi că au fost ţări care... De exemplu, Belgia, un an jumătate nu a avut Guvern şi se pare că a dus-o mai bine în perioada aia", a adăugat preşedintele Curţii Constituţionale.
Întrebat dacă, în cazul în care efectele hotărârii privind noua componenţă a Guvernului sunt suspendate, Guvernul Ponta II rămâne în vigoare, Zegrean a răspuns: "Da, pentru că nu a fost demis acest guvern . (...) El funcţionează, ţara este pe mâini bune, nu? Este guvernată. Este în regulă".
Preşedintele Curţii Constituţionale a mai spus că nu a văzut sesizarea PDL, care a fost trimisă marţi, prin fax, un termen de soluţionare a acesteia urmând să fie stabilit.
"Este o situaţie absolut nouă, astfel de situaţii nu am mai avut. Sigur, am să vă spun imediat ce stabilim un termen. Săptămâna aceasta, zilele sunt toate pline. Astăzi avem şedinţă de la 10.00, mâine avem şedinţă toată ziua. Vineri, în general, nu se ţin şedinţe. Or, nu putem până vineri. Nu ştiu cum am putea vineri să stabilim. Ar trebui să şi citim dosarul", a precizat Augustin Zegrean.