Potrivit unui comunicat al Preşedinţiei, şeful statului român a luat act cu preocupare de acţiunile separatiştilor pro-ruşi din localitatea Slaviansk (Ucraina), care au reţinut opt observatori occidentali membri ai Misiunii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Slavyansk, în ziua de 25 aprilie.
"Acţiunea de reţinere a reprezentanţilor din cadrul Misiunii OSCE chemaţi să monitorizeze situaţia din estul Ucrainei este un atac direct la eforturile internaţionale de detensionare a situaţiei şi un gest ilegal din partea unor forţe paramilitare ilegitime. Tendinţa de negociere a eliberării membrilor misiunii, care au statut diplomatic, de către răpitori, contra unor infractori deţinuţi de autorităţile legale ale unui stat, are elementele unei luări de ostatici şi a acţiunilor unui grup terorist", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.
Preşedintele Traian Băsescu "consideră că orice acţiune de reţinere ilegală, răpire, utilizare a civililor paşnici ca scuturi umane în operaţiuni separatiste este în măsură să antreneze răspunderea penală pentru infracţiuni la adresa drepturilor omului".
"România condamnă orice separatism şi utilizarea presiunilor de tip militar în soluţionarea unor deziderate de natură politică. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, face apel la preşedintele Federaţiei Ruse, domnul Vladimir Putin, să condamne ferm acţiunile ilegale de natură militară din regiunea Donetsk şi să utilizeze toată autoritatea sa pentru a permite buna funcţionare a Misiunii OSCE în estul Ucrainei. De asemenea, separatismul militarizat ca argument pentru atingerea unor deziderate politice este sancţionat penal în orice stat din lume care respectă normele şi principiile dreptului internaţional şi care apără coexistenţa paşnică în Europa", se mai arată comunicatul Preşedinţiei.
şeful în exerciţiu al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ministrul elveţian al Afacerilor Externe, Didier Burkhalter, a condamnat, duminică, detenţia observatorilor OSCE de către rebelii proruşi din estul Ucrainei şi a cerut eliberarea lor.
Unul dintre observatori a fost eliberat duminică seara din motive de sănătate şi a părăsit locul de detenţie, respectiv primăria din Slaviansk (est), însoţit de doi negociatori ai OSCE. Burkhalter a vorbit despre o situaţie "inacceptabilă" şi a făcut apel la garantarea securităţii observatorilor internaţionali.
Apropierea dintre NATO şi UE se face în faţa unei primejdii comune, Rusia
Preşedintele Traian Băsescu afirmă, într-un mesaj remis cu ocazia eliminării vizelor UE pentru cetăţenii moldoveni, că evenimentul are loc pe fondul violenţelor şi presiunilor politice făcute de Rusia şi că "asistăm la apropierea dintre NATO şi UE în faţa unei primejdii comune, Rusia".
Băsescu îşi exprimă "deplina satisfacţie" pentru faptul că de astăzi cetăţenii Republicii Moldova vor putea să călătorească liber în Europa, fără vize.
"Din păcate, această apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană se petrece pe fundalul violenţelor şi presiunilor politice făcute de Rusia asupra unor ţări independente şi suverane, Ucraina şi Repepublica Moldova, ai căror cetăţeni şi-au exprimat clar opţiunea de a se racorda la spaţiul de civilizaţie politică occidentală. Pe de altă parte, asistăm la apropierea dintre NATO şi UE în faţa unei primejdii comune, Rusia. Europenii realizează acum importanţa vitală a solidarităţii şi a unei acţiuni politice comune, pragmatice, care să pună capăt presiunilor ruseşti", se mai arată în mesajul preşedintelui.