Mergi la conţinutul principal

Băncile vor fi obligate să refinanţeze clienţii al căror grad de îndatorare trece de nivelul validat

Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor a aprobat, ieri, un amendament la OUG 50 prin care băncile vor fi obligate să ofere refinanţare sau rescandenţare a creditului clienţilor al căror grad de îndatorare depăşeşte limita validată de BNR pentru fiecare instituţie bancară.

"Prin creşterea nivelului costului creditului nu se poate depăşi un grad maxim de îndatorare a clientului validat de BNR pentru fiecare instituţie bancară. În caz contrar, la cererea clientului, în urma unor documente justificative care să ateste depăşirea acestui prag, creditorul este obligat să propună clientului, în scris, refinanţarea sau reeşalonarea creditului, fără alte costuri sau analize suplimentare", se precizează în aliniatul 4, la articolul 35, al OUG 50.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea a solicitat membrilor Comisiei ca amendamentul să fie analizat după ce se va efectua un studiu de impact asupra acestei măsuri.

De asemenea, membrii comisiei au respins propunerea ca, în cazul în care creditorul oferă o dobândă promoţională pentru o anumită perioadă, urmată apoi de o dobândă mai mare, prevăzută prin contract, gradul maxim de îndatorare să se determine luându-se în calcul cel mai mare nivel al dobânzii, practicat de către creditor, la data semnării contractului.

OUG 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, care a intrat în vigoare la 21 iunie, este rezultatul transpunerii în legislaţia românească a Directivei Europene 48/CE/2008. Prevederile actului normativ se aplică atât contractelor de credit noi, cât şi celor aflate în derulare.

"Va fi greu să ieşim din recesiune dacă nu va fi reluată creditarea"

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat, tot ieri, la un posy naţional de televiziune, că dacă băncile nu vor fi implicate în procesul de ieşire din recesiune, prin reluarea creditării, inclusiv prin acordarea de credite mici, va fi foarte greu să fie reluată creşterea economică sănătoasă. "Un război între clienţi şi bănci nu poate duce la nimic bun în România, mai ales într-un moment în care pe noi ne arde ceva, şi anume cum ieşim din recesiune. Iar dacă băncile nu vor fi implicate în acest proces, va fi foarte greu, dacă nu imposibil, să ieşim din recesiune. Ieşirea din recesiune se face pe două căi. Pe de o parte, avem nevoie de producţie, în sensul adevărat al cuvântului, producţie pentru export şi pentru piaţa internă, şi avem nevoie de bani la consumatori, de o mai mare putere de cumpărare a consumatorilor din România iar această putere de cumpărare poate veni din două părţi. Este vorba despre o împărţire a poverii între veniturile curente şi cheltuielile curente în fiecare familie şi intervenţia băncii pentru a susţine cheltuielile de perspectivă, cheltuielile mai mari pentru bunurile de folosinţă îndelungată. Fără reluarea acestui proces va fi foarte greu să fie reluată creşterea economică sănătoasă", a precizat Vasilescu.

Potrivit acestuia, doar încrederea ar putea scoate băncile din prudenţa de care dau dovadă în privinţa acordării creditelor. "Până când băncile nu vor vedea că pornesc roţile economiei, că puterea de cumpărare a consumatorilor creşte, până atunci ele nu vor intra...Aici e proverbul vechi, banca îţi da umbrela cât e soare, şi până nu apare ceva soare pe uliţa noastră, băncile nu vor veni să deschidă umbrela. Eu nu cred că suntem foarte departe de acest moment, numai că avem foarte multe obstacole în faţă", a mai spus Vasilescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro