Mergi la conţinutul principal
Să iubim natura

Bălțile Brăilei – un tărâm sălbatic!

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

În România, începând cam din anul 2000, a apărut o nouă formă de turism. Sunt oameni care doresc să petreacă câteva ore sau chiar o noapte în zone sălbatice, pentru a fotografia păsări, peisaje sălbatice sau, pur și simplu, pentru a se bucura de natură. Având în vedere faptul că de curând a fost ziua mondială a turismului, în perioada următoare doresc să descoperim împreună câteva zone sălbatice din județul nostru, locuri unde puteți merge atât pe jos cât și cu mijloace de transport proprii, în excursii de o zi sau să stați la cort cel puțin o noapte.

Ideea acestui articol mi-a venit în momentul în care, pe rețelele de socializare, am fost contactat pentru a mi se cere informații despre aceste locuri frumoase, sălbatice, din apropierea Brăilei. Există persoane iubitoare de natură interesate de astfel de excursii. Apoi, într-un interviu cu domnul Lucian Țilea am vorbit despre oportunitățile acestui tip de turism în județul Brăila. Acest turism a început să fie promovat, chiar dacă nu există locuri de cazare în apropiere, singurele posibilități de cazare fiind cele din oraș și Stațiunea Lacu Sărat. Turiștii veniți din alte localități sunt nevoiți să se întoarcă în oraș după excursiile avute în aceste zone sălbatice. Există trasee turistice în Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, excursiile fiind organizate de către Administrația Parcului și, mai nou, se efectuează excursii pe Dunăre cu șalupe puse la dispoziție atât de Primăria Brăilei cât și de Administrația Zonei Libere Brăila. Pentru început acest tip de turism a prins la cetățenii județului nostru și chiar la cei din localitățile vecine.

Voi prezenta în câteva articole săptămânale, zonele cele mai interesante din județul nostru și cum se poate ajunge în fiecare dintre ele, în speranța că o să respectați și o să apreciați natura și veți rămâne cu amintiri frumoase la plecare.

În primul articol, prezint câteva bălți din zona dig – mal, din Insula Mare a Brăilei, locuri de o frumusețe și de o rară sălbăticie. Aici se poate ajunge cu bacul și apoi doar pe jos, deci locurile sunt recomandate celor care vor să facă și puțină mișcare în natură.

Așa că vă invit la o plimbare imaginară prin Bălțile Brăilei.

După ce trecem cu bacul în Insula Mare a Brăilei și mergem pe șoseaua de beton, la prima curbă, spre stânga, vom găsi un drum de pământ, imediat după silozul Agricost, ce duce către Balta Stânca (pe partea dreaptă).

 

Balta Stânca

La această baltă se ajunge în maxim 10 minute de mers pe jos, balta fiind una frecventată de pescarii din Brăila dar și de cei ce doresc să admire peisaje frumoase și păsări sălbatice foarte aproape de oraș.

Am văzut în această zonă șerpi de apă (aceștia nu sunt veninoși), țestoase de apă, șopârle, iar în ceea ce privește speciile de păsări sălbatice, am văzut lebede de vară, rațe mari, corcodei, lișițe, șorecari, stârci etc. Puteți să le admirați în liniște pentru a nu le stresa și pentru a avea ocazia să le admirați și cu altă ocazie.

După 15 minute de mers de la trecerea bac se ajunge la digul de pământ tăiat în două de șosea. Se poate merge pe dig, spre partea stângă și, veți vedea foarte aproape o baltă cunoscută sub numele de „La trei Morminte”.

 

Balta La trei Morminte

Zona este una foarte frumoasă, frecventată atât de pescari cât și de iubitorii de peisaje și păsări sălbatice. Aici am mers destul de des în ultimii ani și am fost impresionat de numărul speciilor  de  păsări observate, de la stârci la lebede de vară, la diferite specii de rațe, limicole, corcodei. La fiecare drum în zonă am observat codalbul, cea mai mare specie de răpitoare din România, dar și prigorii, erete de stuf, cormorani, stârc de cireadă, etc.

Pentru iubitorii de natură care pot merge mai mult pe jos, recomand salba de bălți Corotișca - Poala Albă - Ochiul Boului - Veriga, dar aici ajungeți după ce ați mers pe jos vreo 4-5 km de la bac, pe digul de pământ, pe partea stângă.

Zona este cunoscută atât de pescari cât și de cei ce iubesc natura. Aici există peisaje ce vă vor impresiona prin frumusețea și sălbăticia lor. Pentru cei ce nu se sperie de țânțari, vă recomand o experiență la cort, cel puțin pentru o noapte. La fel ca și în locurile sus amintite aveți șansa să vedeți de la reptile, la insecte, nuferi dar și numeroase specii de păsări, de apă în special, multe specii de păsări răpitoare (codalbul și uliganul pescar). Puteți vedea și câteva specii de mamifere: iepurii sălbatici, vulpi, căprioare și bursuci.

 

Corotișca – Poala Albă – Ochiul Boului – Veriga

În aceste bălți cuibăresc multe specii de rațe, chire, berze negre, specii de păsări răpitoare, etc.

Bălțile din zona dig-mal și nu numai sunt foarte importante, fiind considerate locuri de cuibărire și hrănire pentru multe specii de păsări sălbatice. Interesant la aceste bălți este și faptul că puteți să admirați peisajele în diferite ipostaze, deoarece bălțile pot seca parțial sau total și puteți fi martorii apariției altor tipuri de habiate și a altor specii de păsări.

Locurile sunt importante atât vara cât și iarna, deoarece aici putem întâlni speciile de păsări ce migrează din zonele reci, de la lebede de iarnă, la gârlițe și gâște cu gâtul roșu, iar mai nou, în Insula Mare a Brăilei au fost observate vara și dropii, păsări dispărute de vreo 40 de ani din zonă.

Vă recomand o excursie de o zi în aceste zone, fiindcă sunt ușor accesibile, dar în același timp vă recomand să nu lăsați în urma dumneavoastră gunoaie. Aceste bălți sunt “acoperite” de peturi și alte resturi aduse de Dunăre și lăsate de cei ce merg la pescuit sau la grătar în zonă. Dacă la plecare luați și câteva pet-uri găsite faceți un bine naturii.

Pentru iubitorii de natură, de birdwatching dar și de fotografie, recomand să fiți echipați adecvat (dacă se poate costumația să fie model camuflaj sau de culoare verde), pentru a reduce stresul asupra păsărilor sălbatice dar și a mamiferelor întâlnite aici. Nu căutați cuiburile păsărilor. Dacă găsiți, întâmplător, un cuib, nu staționați mult timp în preajma lui, ca să nu puneți în pericol ponta sau puii. Ciorile grive atacă cuiburile păsărilor de apă, consumând ouălele sau puii, atunci când adulții sunt plecați de la cuib.

Puteți merge în aceste zone în orice perioadă a anului, deoarece peisajele se schimbă de la un anotimp la altul și așa vă veți bucura de imagini spectaculoase și de liniște.

 

Sursa de informații: - www.google earth.com

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro