Băieții răi ai nimănui | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Centrul pentru minori infractori, închis după numai un an

Băieții răi ai nimănui

* la Brăila, Centrul destinat minorilor sub 14 ani care nu răspund penal, deși săvârșesc fapte penale, a fost închis, în lipsă de “beneficiari” * acesta a funcționat doar un singur an, timp în care a găzduit doi copii certați cu Legea, printre care și un minor care anul trecut a tâlhărit și atacat cu un cuțit, mai mulți elevi din Brăila, în plină zi * la vremea aceea, agresorul avea sub 14 ani și se afla sub incidența Legii nr. 272/2004, republicată, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, motiv pentru care la Brăila s-a decis, în regim de urgență, înființarea unui centru specializat de orientare, supraveghere, sprijinire și  reintegrare socială, destinat minorilor care nu răspund penal dar care reprezintă un pericol pentru societate * Protecția Copilului spune că deocamdată nu mai are pe cine să cazeze în centrul respectiv * asta deși, potrivit datelor primite de la Poliție, în Brăila sunt luați în evidențe numeroși infractori minori cu vârsta de până în 14 ani

 

Centrul specializat din Brăila destinat minorilor care, datorită vârstei, deși săvârșesc fapte penale nu răspund penal, nu mai este funcțional. S-a deschis în februarie 2020, când la Brăila nu exista o soluție reală pentru gestionarea, pe termen lung, a cazurilor de infracționalitate juvenilă, sub 14 ani, astfel încât copiii agresori certați cu legea să nu revină pe străzi și să facă noi victime. Așa se face că primul beneficiar al acestui centru, autor a numeroase cazuri de tâlhărie, a fost practic și motivul înființării spațiului, în regim de urgență. Primul și cel mai grav dintre cazuri s-a petrecut pe 21 ianuarie 2020 când, în plină zi, în fața Colegiului Gh. M. Murgoci, o zonă centrală a orașului, un elev de 15 ani a fost tâlhărit și înjunghiat în picior de doi tineri de etnie romă, care i-au cerut bani și țigări. A fost un episod în urma căruia elevul tăiat a avut nevoie de două săptămâni de îngrijiri medicale și, din păcate, nu a fost un caz singular. Folosind aceeași metodă, tinerii agresori ar fi abordat alți doi minori, ambii în vârstă de 16 ani, de la care ar fi ”confiscat” țigări. În urma acestor cazuri, autoritățile brăilene din Primărie, Consiliul Județean și Prefectură au decis înființarea la Brăila a unui centru special pentru monitorizarea copiilor care au săvârșit o faptă penală și nu răspund în fața legii, o soluție care exista deja la nivel național, dar la un nivel extrem de restrâns. 

La Brăila, centrul a fost deschis oficial pe 13 februarie 2020, dar după aproximativ un an s-a și închis. Măsura nu este însă una definitivă, după cum ne asigură conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brăila, în subordinea căreia funcționa acest centru. ”Centrul acesta, acum, practic, nu este funcțional. A fost și pandemia și a fost situația aceasta mai delicată, dar nici nu am avut beneficiari. Deci cazul acela de la Murgoci, cu agresorul minor, acesta a împlinit, între timp, 14 ani și răspunde penal. În momentul în care vor fi stabilite măsuri de protecție pentru copiii care sunt eligibili pentru centrul respectiv, atunci ne organizăm exact așa cum am făcut-o și în trecut, în sensul că vor fi instructori de educație care vor primi atribuții până în momentul în care schema este completă. Deci, noi ne putem organiza oricând dacă va mai apărea vreun caz care se încadrează. Centrul are licența de funcționare prelungită, nu am ocupat acele posturi”, ne-a declarat directorul DGASPC Brăila, Simona Cimpoaie.  Este vorba despre un număr de 23 de posturi, între care se găsesc funcții administrative, de gospodărire, de întreținere/reparații, deservire, precum și de îngrijire și asistență. În ceea ce privește capacitatea de cazare, centrul are 10 locuri, doar că niciunul nu a mai fost ocupat de circa 10 luni.

În urmă cu ceva vreme, unul dintre foștii beneficiari ai acestui centru umbla, bine mersi, înarmat pe străzi sau prin mijloacele de transport în comun. După cum v-am mai informat, un jandarm aflat în timpul liber a observat, recent, într-un autobuz, un tânăr în vârstă de 14 ani care avea asupra sa un cuțit și un baston telescopic. Omul legii a acționat rapid, l-a deposedat pe minor de cele două arme albe și l-a predat unui echipaj de Jandarmerie. Se pare că minorul înarmat din autobuz a fost chiar unul dintre agresorii de la Murgoci din iarna lui 2020. ”Am văzut în presă că a fost găsit de un jandarm.  Noi derulăm cu el în continuare un program de consiliere, colegii mei de la compartimentul de readaptare se ocupă, dar oricum foarte rar îl găsim. Nici nu mai stă pe acasă. Am auzit că s-a și mutat între timp. Dacă se constată că are discernământ, acum, la 14 ani, va răspunde penal dacă mai săvârșește fapte penale. Acest băiat a beneficiat de două ori de măsurile de protecție. Și cel de-al doilea copil a stat la noi, în centru, din noiembrie 2020 până la jumătatea lui ianuarie 2021”, ne-a mai spus conducerea DGASPC Brăila.  Surse din cadrul instituției ne-au informat că, între timp, minorul care a depășit vârsta de 14 a fost reținut de Poliție și urmează să răspundă penal pentru infracțiunile pe care a continuat să le săvârșească în ultima perioadă.

 

Ce înseamnă infracționalitatea juvenilă?

Conform Legii, până la împlinirea vârstei de 14 ani, minorii nu răspund penal. De la această vârstă însă până la împlinirea vârstei de 16 ani, minorii răspund penal dacă se constată ca au avut discernământ la momentul comiterii faptei, adică dacă au știut că fac un lucru rău, nepermis, și și-au dat seama de consecințele lui. După împlinirea vârstei de 16 ani, minorii răspund penal, la fel ca majorii. Pedepsele pentru minori sunt reglementate în Art.52 C.p.(Codul penal) – drept ”o măsură de constrângere și un mijloc de reeducare a condamnatului. Scopul pedepsei este prevenirea săvârșirii de noi infracțiuni”. Art. 100 C.p. „Față de minorul care răspunde penal se poate lua o măsura educativă ori i se poate aplica o pedeapsă”. În România, măsurile educative care se pot lua față de minori sunt: mustrarea,  libertatea supravegheată, timp de un an, internarea într-un centru de reeducare,  internarea într-un institut medical-educativ. Totodată, potrivit Art. 109 C.p. „Pedepsele ce se pot aplica minorului sunt închisoarea sau amendă prevăzute de lege pentru infracțiunea săvârșită. Limitele pedepselor se reduc la jumătate”. Instanța poate să impună minorului, în cazul luării măsurii libertății supravegheate, respectarea uneia sau a mai multe dintre următoarele obligații: să nu frecventeze anumite locuri stabilite, să nu intre în legătură cu anumite persoane, să presteze o activitate neremunerată într-o instituție de interes public fixată de instanță cu o durată de 50 până la 200 de ore, de maximum 3 ore pe zi, după programul de școală, în zilele nelucrătoare și în vacanță.

 

Copil de 11 ani, elev-problemă la școală

În școlile din Brăila există în continuare elevi problemă care perturbă procesul educațional prin comportamentul lor, copii pentru care Centrul de Minori ar fi fost o soluție. Un astfel de caz ne-a fost sesizat recent de către un părinte al cărui copil învață la Școala Gimnazială nr. 29 ”Mihai Sadoveanu”, unitate ce aparține în prezent de Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul”. Concret, la o clasă de a V-a există un elev de 11 ani care își chinuie constant colegii, nu de puține ori acesta devenind violent. Minorul este orfan, fiind în grija Protecției Copilului. Conducerea școlii susține că a făcut și face în continuare eforturi pentru a-l ajuta pe acest copil.

”Cunosc foarte bine situația și noi am făcut tot ce ne-a stat în putere legal și omenește. Copilul într-adevăr este orfan, e de la Protecția Copilului. Vă dați seama că fiind orfan e lipsit de orice afecțiune, nu e ca un copil care are mamă și tată. Acest copil e și bolnăvior, ia și tratament din câte știm noi. Am purtat nenumărate discuții cu copilașul, cu tutorele, cu doamna director de la Protecția Copilului, copilul a mers la consiliere cu profesorul de sprijin. Adică noi l-am luat ușurel, ușurel, să vedem de ce el a devenit atât de violent. Și eu personal am vorbit de foarte multe ori cu el. Cu toții suntem implicați, tutorele răspunde foarte bine la chemările noastre, cei de la Protecția Copilului la fel. I s-a scăzut nota la purtare conform regulamentului școlar dar în continuare vom căuta soluții pentru că e un copil mai deosebit. Toți acționăm pentru acest copilaș în așa fel încât să-l integrăm. Încercăm să-l ajutăm, nu să-l marginalizăm. Să-l dăm afară din școală nu e o soluție, acest lucru nu îl va ajuta pe copil să se integreze”, ne-a declarat prof. Nicoleta Dincă, directoarea Școlii Gimnaziale ”Mihai Viteazul”.

 

Zeci de minori infractori își fac de cap pe raza județului Brăila

În urma solicitării transmise de redactorii noștri către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila, polițiștii din cadrul Biroului de Presă ne-au transmis situația statistică înregistrată în evidențe în ultimii trei ani cu privire la faptele penale comise de minori, atât de către cei cu vârsta de peste 14 ani, care răspund penal, dar și de către cei mai mici, în care sunt trași la răspundere cei care îi au în grijă pe copii, întrucât ei nu răspund penal. Aceștia din urmă ar fi putut fi „clienții” Centrului pentru Minori care în prezent stă închis pe motiv că nu mai are pe cine să găzduiască...

Astfel, potrivit datelor transmise de polițiști, în anul 2019 au fost înregistrate 101 fapte penale comise de minori cu vârsta până în 13 ani, care potrivit legii nu răspund penal, au fost 51 fapte comise de minori cu vârste între 14 – 15 ani care nu au răspuns penal, dar au fost și 27 de infracțiuni comise de minori cu vârste între 14 – 15 ani care au răspundere limitată în funcție de discernământul minorului , alte 95 de infracțiuni fiind comise de minori cu vârste între 16 – 17 ani care răspund penal.

Anul trecut, au fost 98 de fapte penale comise de minori cu vârsta până în 13 ani care potrivit legii nu răspund penal, 38 de fapte penale comise de minori cu vârste între 14 -15 ani care nu au răspuns penal, alte 63 fiind infracțiuni comise de minori cu vârste între 14 – 15 ani care au răspundere limitată în funcție de discernământul minorului și alte 100 de infracțiuni comise de minori cu vârste între 16 – 17 ani care răspund penal .

În acest an, au fost 57 fapte penale comise de minori cu vârste până în 13 ani care potrivit legii nu răspund penal, alte 29 fiind fapte penale comise de minori cu vârste între 14 – 15 ani care potrivit legii nu răspund penal, 23 au fost infracțiuni comise de minori cu vârste între 14 – 15 ani care au răspundere limitată în funcție de discernământul minorului și 120 de infracțiuni comise de minori cu vârste între 16 – 17 ani care răspund penal.

În toate cazurile în care autorii unor fapte penale sunt minori, indiferent că răspund sau nu din punct de vedere penal se întocmește dosar penal, după cum au precizat polițiștii, iar la finalizarea cercetărilor se fac propuneri legale către unitatea de parchet care supraveghează cauza.

Totodată, conform prevederilor art. 506 Cod Procedură Penală, se arată în răspunsul IPJ Brăila, “în cauzele cu inculpați minori , organele de cercetare penală pot să solicite, atunci când consideră necesar, efectuarea referatului de evaluare de către serviciul de probațiune de pe lângă Tribunalul în a cărei circumscripție teritorială își are locuința minorul, potrivit legii”.

După cum se arată pe site-ul juridice.ro, legea prevede cadrul legal și condițiile angajării răspunderii penale a minorilor.

Prin art. 113, Codul penal instituie limitele răspunderii penale a minorilor. Astfel, în articolul 1 se precizează: “Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal”. Prin art. 2 se stabilește: “Minorul care are vârsta între 14 și 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ.” De asemenea, art. 3 menționează: “Minorul care a împlinit vârsta de 16 ani răspunde penal potrivit legii”.

Una din condițiile tragerii la răspundere penală a minorilor ce au săvârșit fapte prevăzute de legea penală este întocmirea unui referat de evaluare a minorului de către serviciul de probațiune. Acest referat este de natură să ajute instanța în alegerea măsurilor educative în situația în care va considera că minorul răspunde penal iar în cauză este într-adevăr vorba despre o infracțiune. Potrivit art. 116, alin. 1, Cod penal, “referatul cuprinde și propuneri motivate referitoare la natura și durata programelor de reintegrare socială pe care minorul ar trebui să le urmeze, precum și la alte obligații ce pot fi impuse acestuia de către instanță”.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro