Aproximativ 160 de vârstnici aşteaptă de câteva luni să fie primiţi într-unul din cele trei cămine de bătrâni pe care le deţine municipalitatea brăileană. Lupta pentru un loc într-unul dintre ele este cu atât mai mare cu cât cele trei aşezăminte de acest tip funcţionează în permanenţă la capacitate maximă şi rar se eliberează câte un loc.
Numai anul trecut, la Primărie, s-au depus în jur de 600 de cereri din partea unor bătrâni care şi-au dorit să locuiască pentru restul zilelor într-un cămin destinat persoanelor vârstince. Aşa cum ne-a informat primarul Aurel Simionescu, lunar, se primesc în jur de 20 - 25 de cereri, însă majoritatea acestora nu îşi găsesc rezolvare imediată, aşa cum şi-ar dori solicitanţii.
În prezent, 335 de vârstnici beneficiază de găzduire în cele trei locaţii de care Primăria Brăila dispune, la acest moment, pentru acest tip de serviciu. Căminul de la Lacu Sărat, cel mai "de lux" dintre cele 3, are o capacitate de 142 de locuri şi, în acest moment, găzduieşte 140 de "rezidenţi". Căminul "Sf. Petru şi Pavel", de pe str. Polonă, are o capacitate de 103 locuri, din care 98 sunt ocupate, iar Căminul "Sfântul Nicolae", de pe str. Şcolilor, are o capacitate de 90 de locuri, 88 dintre ele fiind ocupate.
"Avem foarte multe cereri pe acest domeniu... Din câte mi-a spus directorul acestui serviciu, lunar, aproape 20 - 25 de persoane solicită să se cazeze într-unul dintre cămine. Locuri însă se eliberează, ca să spun aşa, destul de greu... Aşa că cererile se strâng. Oricum, anul trecut, în total, au fost aproximativ 600 de cereri şi au mai rămas de soluţionat vreo 160... Vreau să precizez că din astea 600 de solicitări, 40 de persoane nu se încadrau cerinţelor, aşa că au fost refuzate, dar 400 au fost rezolvate şi restul trecute pe lista de aşteptare", ne-a precizat edilul-şef.
Aproximativ 1.000 de lei/lună costă întreţinerea unui bătrân
Cât priveşte costurile pe care le presupune cazarea la un azil, acestea se pot ridica şi la 1.000 de lei/lună, însă se împart cam la jumătate între autorităţile locale şi solicitanţi. Mai clar, un vârstnic, în funcţie de cât de "independent" este, va plăti la cămin între 450 şi 480 de lei lunar. Restul de până la maxim 1.000 de lei îl pune Primăria. În acest sens, numai anul trecut municipalitatea a cheltuit pentru întreţinerea vârstnicilor aproape 43 de miliarde de lei vechi.
"Prin Hotărâre de CLM noi am aprobat costurile pe care le suportă o persoană în vârstă care doreşte să stea într-un cămin de bătrâni. În funcţie de cât de bine se poate descurca de una singură persoana, avem trei categorii de bătrâni. Cei independenţi, cei semi - dependenţi şi cei dependenţi. Astfel, sumele pe care ei trebuie să le plătească din pensie către cămin sunt, în funcţie de acest grad de dependenţă, cuprinse între 450 şi 480 de lei. Dar asta reprezintă cam jumătate din suma totală necesară întreţinerii lunare a unui vârstnic. Restul îl pune municipalitatea. În aceşti bani intră de la mâncare, cazare, la medicamente, îngrijire medicală plus tot felul de alte tipuri de asistenţă care li se acordă. Costurile cele mai ridicate sunt cele de la Căminul de la Lacu Sărat, unde e locaţia cea mai modernă. La celelalte două, sunt un pic mai mici", ne-a mai explicat Simionescu.
Vorbind despre rezidenţi, cei mai mulţi "independenţi" locuiesc la Căminul de la Lacu Sărat. Acolo sunt cazate, de altfel, şi cele mai multe cupluri de bătrâni. Având în vedere că este vorba de un cămin modern, locaţia a dat posibilitatea autorităţilor să îl şi organizeze după standarde europene. "La Lacu Sărat nu avem atmosfera tipică de azil de bătrâni. Acolo sunt multe cupluri, e un regim mai mult hotelier, aş putea spune... Au tot felul de activităţi. E altă atmosferă acolo. De aceea e şi un pic mai scump. Pe de altă parte, la Căminul «Sf. Nicolae» avem cei mai mulţi «dependenţi», astfel că şi atmosfera e alta. Noi încercăm să le oferim condiţii foarte bune, însă având în vedere că situaţia celor care sunt cazaţi acolo e aşa cum e, nici cele două locaţii, «Sf. Nicolae» şi Lacu Sărat, nu se pot compara", a mai comentat primarul.
Prea multe cereri, prea puţine locuri
De departe însă, cea mai mare problemă a Primăriei o reprezintă lipsa spaţiilor care ar putea găzdui astfel de cămine de bătrâni.
Practic, singura clădire care aparţine Primăriei este cea în care funcţionează Căminul de la Lacu Sărat, celelalte două fiind clădiri retrocedate. Din fericire, proprietarul clădirii în care funcţionează Căminul "Sf. Petru şi Pavel" nu doreşte decât ca acea clădire să fie întreţinută, aşa că nu a solicitat niciun fel de chirie de la Primărie, singura condiţie fiind ca municipalitatea să întreţină clădirea, prin reparaţii periodice.
Nu la fel stau lucrurile şi cu clădirea în care funcţionează Căminul "Sf. Nicolae". De altfel, încă de anul trecut, municipalitatea şi-a manifestat intenţia de a muta Căminul de bătrâni "Sf. Nicolae" într-un fost cămin de nefamilişti, pe motiv că actuala locaţie, de pe str. Şcolilor, nu mai corespunde, nici din punct de vedere al siguranţei, dar nici din punct de vedere al îndeplinirii condiţiilor de acreditare.
Noua locaţie, situată pe str. Odessa, ar avea avantajul unui spaţiu mult mai mare destinat găzduirii persoanelor vârstnice, însă Primăria ar urma să fie şi acolo chiriaş, aşa cum a fost şi în imobilul de pe str. Şcolilor. Cu toate acestea, primarul a dat explicaţii publice, în cadrul câtorva şedinţe de CLM, spunând că ar agrea această nouă formulă, deoarece Primăria nu are imobile disponibile în acest moment pentru a caza cei 90 de bătrâni aflaţi acum în imobilul de pe Şcolilor şi nici nu crede că ar fi oportună cumpărarea actualului sediu.
"Noi am făcut public solicitare de oferte şi am primit două. Prima se referea la imobilul de pe B-dul Cuza, vizavi de Inspectoratul Şcolar, o fostă grădiniţă, iar a doua la căminul de pe Odessa. Noi credem că locaţia de pe str. Odessa e mai bună, deoarece acolo pot fi găzduiţi peste 150 de bătrâni şi, în plus, se pot asigura circuitele necesare pentru aprobări. La preţ, e vorba să plătim chirie cam cât dăm acum pe Şcolilor. Ori chiar mai puţin. Îi rog pe domnii consilieri să analizeze şi ei ofertele şi să luăm o decizie, deoarece suntem presaţi de timp", a explicat, cu ocazia uneia dintre şedinţele de CLM menţionate, edilul şef. Tot atunci, Aurel Simionescu a explicat şi de ce nu vede ca oportună achiziţionarea actualului sediu al căminului "Sf. Nicolae": "Proprietarul a venit şi cu propunerea să îi cumpărăm imobilul. Iniţial a vrut 2,5 milioane de euro, acum vrea 1,4 milioane de euro. Eu nu cred că e oportun să facem asta, chiar dacă am avea bani, deoarece e o clădire veche, în centrul istoric, ne-ar mai trebui încă un an şi jumătate pentru consolidare, e nevoie de alţi bani....".
Căminul "Sf. Nicolae" s-ar putea muta într-un imobil deţinut de Ilie Paraschiv
În traducere liberă însă, toată această poveste ar suna cam aşa: dacă CLM va fi de acord, Primăria ar fi chiriaş la o firmă al cărei administrator este Ilie Paraschiv. Asta deoarece oferta agreată de municipalitate este venită din partea SC "Eleny" SRL Brăila. Mai clar, aşa cum se arată în informarea făcută de comisia delegată să se ocupe cu această problemă, S.C. "Eleny" S.R.L. Brăila oferă spre închiriere Căminul "Caraiman", situat în Brăila, Călăraşi IV. Clădirea are o suprafaţă construită de 2.623 mp (parter şi 2 etaje), 81 camere şi dependinţe aferente. La etajul 1 sunt 10 camere amenajate pentru a satisface cerinţele persoanelor cu handicap. Clădirea este în reamenajare, proprietarul angajându-se ferm ca, în cazul în care CLM Brăila va răspunde ofertei de a închiria, să aducă spaţiul la nivelul cerut, până la data de 15.03.2011. Firma mai sus menţionată solicită un preţ de 386 lei/lună/cameră, rezultând o chirie de 30.780 lei/lună. Preţul este valabil pentru o închiriere de minim 5 ani. Capacitatea de găzduire identificată de comisie, după adaptarea unor spaţii la cerinţele administrative, este de aproximativ 180 de persoane asistate, un număr dublu faţă de capacitatea locaţiei actuale a căminului.
În ceea ce priveşte cealaltă ofertă, ea era venită din partea SC "Venta Prod Com" SRL Brăila, care închiria imobilul din Brăila, B-dul Al. I Cuza, nr.173. Aşa cum scria în ofertă, clădirea oferea prin amenajare un număr de 95 de locuri şi spaţiile aferente utilităţilor. Preţul solicitat era de 21.000 lei/lună plus TVA. Se solicita plata anticipată lunar/an, în vederea amenajării spaţiilor, respectiv suma de 252.000 lei. Comisia care a analizat cele două oferte a explicat consilierilor că, în prezent, cheltuielile cu chiria spaţiului se ridică la 16.132 lei/luna pentru 90 de persoane, plus 179,84 lei lunar (cu TVA)/persoană, că varianta SC "Eleny" este de 30.780 de lei/lună/per total, dar pentru 180 de persoane, iar cea a SC "Venta Prod Com" SRL Brăila era de 21.000 lei/lună, însă pentru 90 persoane. Aceeaşi comisie a recomandat, la sfârşitul anului trecut, continuarea negocierilor cu firma lui Ilie Paraschiv.
Căminul "Sf. Petru şi Pavel" va avea o anexă
Întrebat care este în acest moment situaţia, primarul Simionescu ne-a explicat : "Clar, nu ne permitem să cumpărăm actualul sediu şi să îl şi renovăm. Aşa că mergem în continuare pe ideea de închiriat. Am pus pe site să vedem dacă mai apare şi altă formulă. Noi, în primăvară - vară am vrea să începem mutarea... Nu a rămas bătută în cuie varianta cu căminul de nefamilişti, am discutat în CLM, am hotărât să mai vedem şi alte oferte, dacă vor mai fi... Problema e că, dacă ne ducem în clădiri noi, ele trebuie să respecte nişte standarde, să aibă nişte circuite. Pe clădiri obişnuite nu mai putem lucra. De aia era bine pe Odessa, că, fiind deja tip cămin de nefamilişti, se poate recompartimenta. În fine, vom vedea ce facem în perioada imediat următoare". Edilul-şef a ţinut însă să precizeze că are în vedere construirea, anul acesta, a unei anexe a căminului "Sf. Petru şi Pavel", prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, pe str. Zambilelor, care va mai crea câteva zeci de locuri, în condiţii foarte bune.