Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Avocatii braileni nu mai acorda asistenta juridica

Dupa actiunile de protest ale grefierilor si arhivarilor de la instante - desfasurate incepind cu jumatatea lunii septembrie, concomitent cu protestul magistratilor judecatori si procurori din toata tara - urmeaza ce e mai rau: "greva" avocatilor. Cel putin pentru o zi, la Braila, sistemul judiciar este dat peste cap, avocatii refuzind sa acorde orice fel de asistenta juridica. "Consiliul Baroului Braila, avind in vedere Hotaririle Congresului Avocatilor din iulie 2006, precum si formele de protest initiate de alte barouri din tara, se solidarizeaza cu acestea, astfel ca, in ziua de 9 octombrie 2006, toti avocatii Baroului Braila nu vor mai acorda asistenta juridica in nici una din cauzele aflate pe rolul instantelor sau organelor de urmarire penala", se precizeaza intr-un comunicat al avocatilor braileni. Practic, pentru o zi, activitatea instantelor de judecata, dar si a Politiei si Parchetului, va fi paralizata, avocatii amenintind cu noi actiuni de protest: "In cazul in care organele competente nu vor actiona in sensul stoparii activitatii de avocatura clandestina si de practica nelegala a profesiei, Consiliul Baroului Braila a hotarit ca luni si marti, 16 si 17 octombrie 2006, sa repete actiunea de protest".
Contactat in cursul zilei de vineri, 6 octombrie 2006, avocatul Mircea Constanda, membru al Consiliului Baroului Braila, ne-a confirmat declansarea actiunilor de protest pe raza judetului nostru, urmare a protestului colegilor din cadrul Baroului Bucuresti. "Nemultumirea avocatilor este legata de atitudinea unor instante din tara vizavi de asa-numitul Barou Constitutional, de faptul ca se accepta ca membrii acestuia sa puna concluzii in sedinte de judecata. La noi nu, dar la Galati exista astfel de cazuri", a spus avocatul Constanda. Intrebat daca protestul avocatilor braileni poate duce la destabilizarea instantelor, avocatul a raspuns afirmativ.
"Faptul ca mai intii grefierii si arhivarii, apoi magistratii, protesteaza sub diferite forme, acuzind neimpliniri de natura fundamentala ale reformei juridice, reprezinta un ultim semnal de alarma pentru toti factorii responsabili cu infaptuirea acesteia si ne determina la o fireasca solidarizare profesionala", se precizeaza intr-un comunicat al Baroului Bucuresti. In vederea continuarii actiunilor de protest, avocatii din Bucuresti au infiintat, deja, un Comitet de Criza.
Tribunalul Braila, prin Biroul de Informare si Relatii Publice, ne-a confirmat faptul ca "luni, 9 octombrie 2006, membrii Baroului de Avocati Braila nu-si vor desfasura activitatea", cu alte cuvinte, "in nici un dosar aflat pe rolul Tribunalului Braila (indiferent de natura lui) cu termen la data de 9 octombrie, partile nu vor fi asistate sau reprezentate de avocati". In aceasta situatie, in cauzele in care asistenta juridica este obligatorie, se vor acorda alte termene de judecata. Mai grav este in cazul prelungirilor de arestare preventiva si in cazul propunerilor de arestare. Fara avocat, mandatul de arestare preventiva nu poate fi prelungit, inculpatul urmind a fi pus in libertate - orice infractiune ar fi savirsit el.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii