Avocata din cadrul Baroului brăilean, trimisă în judecată de DNA pentru infracţiunea de trafic de influenţă, a scăpat de arest. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis recursul declarat de Carmen Cornelia Burghilă, măsura arestării preventive fiind înlocuită cu cea a obligării de a nu părăsi ţara. Iniţial, ea a fost reţinută pe bază de ordonanţă, apoi a fost arestată preventiv pentru 29 de zile. Instanţa supremă a decis însă ca avocata să fie judecată în stare de libertate. "Admite recursul declarat de inculpata Burghilă Carmen Cornelia împotriva încheierii de şedinţă din 10 februarie a Curţii de Apel Galaţi. Respinge propunerea de arestare preventivă a inculpatei formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Biroul Teritorial Galaţi. Dispune punerea de îndată în libertate a inculpatei. Dispune luarea faţă de inculpată a măsurii obligării de a nu părăsi ţara, pe o durată de 30 de zile de la data punerii efective în libertate a acesteia. Definitivă", se arată pe site-ul ÎCCJ.
Carmen Cornelia Burghilă, avocat în cadrul Baroului brăilean, care a deţinut şi funcţia de jurist la Casa de Asigurări de Sănătate Brăila, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA. Aşa cum se precizează în comunicatul făcut public de către DNA, în dosar, alături de Burghilă, a mai fost trimis în judecată şi un bărbat, Jan Neagu, ambii sub acuzaţia de trafic de influenţă.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în cursul anului 2008, inculpata Carmen Cornelia Burghilă împreună cu învinuitul Jan Neagu i-au pretins unei persoane denunţătoare suma de 20.000 euro, din care au primit suma de 18.000 euro. Ei o convinseseră pe respectiva persoană că au influenţă pe lângă funcţionarii Casei de Asigurări Sociale de Sănătate Constanţa, precum şi pe lângă funcţionarii Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Colegiului Medicilor Constanţa, Inspectoratului de Poliţie Sanitară şi Medicină Preventivă (SANEPID) Constanţa. De altfel, îi promiseseră persoanei respective şi că vor interveni pe lângă aceşti funcţionari astfel încât fiica denunţătoarei să îşi deschidă un cabinet medical, cu specializarea medicină de familie, în municipiul Constanţa. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, motiv pentru care cei doi au fost "turnaţi". Aşa cum se precizează în comunicatul DNA, celor doi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, iar la data de 9 februarie 2012, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Burghilă Carmen Cornelia pentru 24 de ore, ulterior aceasta fiind prezentată Curţii de Apel Galaţi care a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile. Faţă de învinuitul Neagu Jan, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara.