* procurorul Gheorghe Velea a trimis-o în judecată pe Teodora Lica, din satul Lanurile, care în luna iulie a ameninţat-o pe avocata Viorica Mocăniţă şi a lovit-o în incinta unui supermarket * bătăuşa i-a reproşat avocatei "atitudinea de apărător într-o cauză civilă" * victima a scos certificat medico-legal şi solicită 10.000 de lei daune civile
Domiciliată în satul Lanurile, comuna Viziru şi stabilită fără forme legale în municipiul Brăila, Teodora Lica, în vârstă de 44 de ani, a fost anchetată şi trimisă în judecată prin rechizitoriul procurorului Gheorghe Velea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, pentru săvârşirea a două infracţiuni prevăzute de Legea nr. 51/1995: ameninţarea şi lovirea unui avocat aflat în timpul exercitării profesiei.
Potrivit Legii nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, "ameninţarea săvârşită împotriva avocatului în timpul exercitării profesiei şi în legătură cu aceasta se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă (art. 39 alin. 2)". De asemenea, potrivit art. 39 alin. 3 din acelaşi act normativ "lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite împotriva avocatului în condiţiile alin. (2) se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani".
Incidentul s-a petrecut în ziua de 16 iulie 2013, în incinta unui supermarket. Potrivit procurorului Gheorghe Velea, la acea dată, "învinuita Lica Teodora a lovit-o şi a ameninţat-o pe partea vătămată Mocăniţă Viorica, cauzându-i leziuni ce au necesitat 3-5 zile de îngrijiri medicale".
Cel puţin un martor, Romică B., confirmă sesizarea făcută la Parchet de către avocata Viorica Mocăniţă, membră a Baroului Bucureşti, precizând că a văzut cum Teodora Lica a lovit-o pe aceasta cu pumnii în timp ce se afla în magazin.
Potrivit certificatului medico-legal eliberat de SML Brăila, partea vătămată a prezentat "leziuni ce s-au putut produce prin lovire cu corpuri dure şi comprimare cu mâna". De asemenea, ameninţările pe care i le-a adresat Lica avocatei "au condus la o stare emoţională puternică, plâns facil şi tulburări de concentrare a atenţiei". Avocatei i-au fost necesare 3-5 zile de îngrijiri medicale, se consemnează în document.
Procurorul care a coordonat cercetările explică: "Fiind audiată, învinuita a precizat că i-a reproşat părţii vătămate atitudinea sa de apărător într-o cauză civilă, împrejurare în care a apucat-o de braţ, iar aceasta s-a smucit". Se pare, însă, că a fost mai mult decât o "smucitură", dovadă actul medico-legal depus la dosar.
Avocata agresată de clienta nemulţumită s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 10.000 de lei.