Aviz pentru arestare în cazul Voicu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aviz pentru arestare în cazul Voicu

* senatorii au votat secret, cu bile, în privinţa arestării lui Cătălin Voicu * Voicu nu a participat la şedinţa Senatului, fiind transportat de urgenţă la Spitalul Universitar

Preşedintele Senatului Mircea Geoană a anunţat ieri că va transmite "neîntârziat" ministrului Justiţiei hotărârea Senatului prin care se încuviinţează solicitarea DNA de arestare preventivă a lui Cătălin Voicu. "Vă informez că votul plenului Senatului se va concretiza printr-o hotărâre prin care o voi semna în calitate de preşedinte al Senatului, prin care se încuviinţează solicitarea transmisă de Ministerul Justiţiei. Prezenta hotărâre se comunică ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, partea I. Această hotărâre va fi comunicată neîntârziat ministrului Justiţiei, devenind opozabilă şi activă din momentul publicării în Monitorul Oficial a acestei hotărâri pe care o consider ca o hotărâre a plenului Senatului şi pe care o voi comunica ca atare ministrului Justiţiei", a precizat Geoană.
Chestorul Senatului, Constantin Dumitru (PDL) a anunţat că, din totalul de 137 de senatori, au fost exprimate 112 voturi, dintre care 70 "pentru", 40 "împotrivă", în timp ce două voturi au fost anulate. "Ca urmare a faptului că în urma votului exprimat a fost întrunit votul majorităţii senatorilor, în conformitate cu dispoziţiile articolului 72, alin. 2 din Constituţie, ale articolului 94 din Legea privind statutul senatorilor şi deputaţilor, precum şi ale articolului 173 din Regulamentul Senatului, Senatul încuviinţează solicitarea transmisă Ministerului Justiţiei privind cererea Parchetului General de pe lângă ÎCCJ, DNA, de arestare preventivă a inculpatului Cătălin Voicu, în dosarul 310/P/2009, senator în Parlamentul României", a precizat Dumitru.

Şedinţa în care s-a decis asupra arestării preventive a lui Voicu a început în absenţa senatorului

Senatorii jurişti care au votat pentru solicitarea de arestare a lui Cătălin Voicu îşi argumentează opţiunea, în raportul trimis plenului, prin faptul că funcţiile publice deţinute de acesta - senator şi vicepreşedinte al Comisiei de Apărare - intensifică gradul de pericol social al faptelor de corupţie. "Infracţiunile de corupţie săvârşite de inculpat sunt sancţionate de lege cu pedeapsa închisorii mai mare de patru ani şi există probe că lăsarea în libertate prezintă un pericol concret pentru ordinea publică. Condiţia referitoare la pericolul concret pentru ordinea publică este relevată de modul în care au fost concepute şi puse în aplicare rezoluţiile infracţionale, starea faptelor săvârşite, frecvenţa şi repetabilitatea acestora, expresii ale uneia dintre cele mai grave forme de corupţie la nivel înalt. Funcţiile ocupate de inculpatul Cătălin Voicu de care a uzat la săvârşirea infracţiunilor, respectiv senator în Parlamentul României - organ reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării, precum şi cea de vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ce realizează controlul parlamentar asupra instituţiilor publice aparţinând sistemului apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale, potenţează gradul de pericol social al faptelor de corupţie ce fac obiectul cauzei", se arată în raportul senatorilor jurişti, care va fi citit în plenul Senatului.
Preşedintele Senatului a anunţat în plen, în momentul în care ar fi trebuit să ia cuvântul senatorul Cătălin Voicu, că a fost informat, dar nu oficial, că acestuia i s-a făcut rău pe treptele Senatului şi a fost trasportat din nou la spital pentru îngrijiri de urgenţă. Şedinţa a continuat cu luări de cuvânt din partea grupurilor parlamentare. Cu excepţia grupului UDMR, din partea căruia nu a prezentat un punct de vedere niciun senator, grupurile PSD, PC, PNL şi PDL au desemnat câte un singur vorbitor pe subiectul arestării preventive a lui Cătălin Voicu.
Preşedintele PNL Crin Antonescu a afirmat că votul în privinţa senatorului Cătălin Voicu a fost unul "curat politic", iar liberalii s-au exprimat în favoarea cererii de arestare pentru că nu au dorit să obstrucţioneze justiţia.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro