Avertizare pentru fermierii brăileni: faceţi tratamentul pentru bolile foliare la grâu! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Avertizare pentru fermierii brăileni: faceţi tratamentul pentru bolile foliare la grâu!

• la fel, şi proprietarii de livezi ar trebui să aplice rapid tratamentul pentru protejarea merilor, perilor şi gutuilor împotriva focului bacterian al rosaceelor

 

Specialiştii fitosanitari brăileni recomandă producătorilor agricoli efectuarea, în această perioadă, imediat ce vremea le permite, a lucrărilor specifice de combatere a bolilor şi dăunătorilor la cultura de grâu, precum şi la pomii din livezi. “Condiţiile climatice din această perioadă, creează condiţii favorabile atacului la grâu, a unui complex de boli foliare cum ar fi: septorioză – Septoria sp., făinare – Blumeria graminis f. sp. tritici, rugini – Puccinia sp. (în special rugina brună Puccinia recondita). Ca urmare, recomandăm efectuarea unui tratament fitosanitar cu un produs fungici din gama celor omologate la grâu. (...) În soluţia de stropit se recomandă adăugarea unui produs insecticid, pentru combaterea ploşniţelor cerealelor – Eurygaster sp.”, ne-a declarat dr. ing. Eugen Velichi, şeful Oficiului Fitosanitar Brăila. De asemenea, sursa citată a subliniat că tratamentul se va executa în zile fără vânt.

De asemenea, Velichi a mai atras atenţia şi asupra faptului că şi proprietarii de livezi ar trebui să-şi protejeze culturile, mai cu seamă în cazul speciilor pomicole din familia Rosaceae subfamilia Maloideae (măr, păr, gutui), împotriva atacului bacteriei Erwinia amylovora care produce focul bacterian al rosaceelor. “Bacteria Erwinia amylovora este un agent patogen aflat pe lista de carantină (HG 563/2007, anexa II, sectiuna 2). În unii ani, atacurile acestui agent patogen, pot lua aspect de calamitate şi pot produce pagube foarte mari, mai ales la speciile păr şi gutui. Pomii puternic atacaţi vor fi defrişaţi şi distruşi prin ardere. Cei slab atacaţi vor fi curăţaţi prin tăierea ramurilor atacate. Incizia se va face în ţesut sănătos cu 15 cm sub zona atacată. Instrumentarul de tăiat, se va dezinfecta cu alcool etilic 70%”, atrag atenţia specialiştii fitosanitari. Recomandarea acestora este de a fi efectuat un tratament cu produs fungicid, iar în soluţia de stropit să se adauge şi un insecticid, omologat la măr pentru prevenirea atacurilor unor dăunători specifici (de exemplu afide – Aphis . sp, viermele merelor Cydia pomonella ş.a.), mai cu seamă că la începutul acestei luni are loc, de regulă, atacul primei generaţii a viermelui merelor.

Specialiştii atrag însă atenţia producătorilor agricoli să respecte toate procedurile prevăzute de legislaţia în domeniu cu scopul protejării familiilor de albine împotriva intoxicaţiilor cu produse de protecţia plantelor, precum şi cu scopul protejării mediului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro