Mergi la conţinutul principal

Avertizare fitosanitară: Invazie de Răţişoara porumbului

• specialiştii recomandă executarea rapidă a unor tratamente cu insecticid la cultura de porumb, dar şi la floarea soarelui pentru a combate acest dăunător  

 

Agricultorii brăileni sunt îngrijoraţi de amploarea dezvoltării populaţiei în cazul unui dăunător al culturilor de porumb, este vorba despre Tanymecus dillaticolis cunoscut sub denumirea populară de Răţişoara porumbului. Direcţia Agricolă Brăila a primit mai multe semnale în acest sens din partea producătorilor locali, iar Unitatea Fitosanitară a emis deja o avertizare către primăriile din judeţ privind necesitatea aplicării unui tratament cu insecticid pentru combaterea acestui dăunător. “S-a constatat o intensificare a atacurilor dăunătorului Tanymecus dillaticolis la floarea soarelui şi porumb. Sunt semnale că pe unele sole atacul s-a manifestat şi la alte culturi. Specialiştii de la Unitatea Fitosanitară au recomandat executarea unui tratament cu insecticid, lista produselor chimice de combatere fiind menţionată în buletinul de avertizare emis de către instituţie”, ne-a declarat Traian Cişmaş, directorul Direcţiei Agricole Brăila. La rândul său, conducerea Unităţii Fitosanitare Brăila a explicat că amploarea fenomenului este dată de faptul că peste iarnă rezerva de populaţie a acestui dăunător a fost destul de mare. “Aceste atacuri sunt determinate atât de rezerva foarte ridicată a dăunătorului cât şi de înregistrarea, în unele zile, a unor temperaturi mult mai ridicate decât cele obişnuite pentru această perioadă. Subliniem faptul că specia este termofilă. Ca urmare recomandăm efectuarea unor tratamente, în vegetaţie (tratamente de corecţie), folosind produse, omologate conform «Pest–Expert». La specia Tanymecus dillaticolis prezenţa dăunătorului are următoarele graduări (după Filipescu şi col. – 1991): 0,5 exemplare/mp – densitate mică; 1,0 exemplare/mp – densitate mijlocie, peste 1,0 exemplare/mp – densitate mare. După aceiaşi autori, la densitate mijlocie, se consideră că atacul este mijlociu cu tendinţă de creştere şi se recomandă executarea tratamentelor de corecţie în vegetaţie!”, se arată în comunicarea celor de la UF Brăila. Specialiştii acestei instituţii avertizează producătorii şi asupra importanţei respectării regulilor de manipulare şi administrare a produselor de protecţie a plantelor, dar atrag atenţia şi asupra obligaţiei cu privire la protejarea familiilor de albine pe perioada aplicării tratamentului de combatere a dăunătorului Tanymecus dillaticolis.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro