Avertismentul şefului DNA, la bilanţul MAI | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Avertismentul şefului DNA, la bilanţul MAI

Atenţie cu cine vorbiţi şi cu cine vă întâlniţi! Cam aşa poate fi interpretată declaraţia de ieri a şefului DNA, Laura Codruţa Kovesi. Vorbind la bilanţul MAI pe 2014, ea a arătat că legăturile dintre angajaţi ai MAI şi politicieni locali sau oameni de afaceri reprezintă o vulnerabilitate. "Una dintre vulnerabilităţile pe care noi le-am constatat vizează legăturile care există între angajaţi ai MAI şi politicieni locali sau oameni de afaceri. Din perspectiva noastră, a fi poliţist este o onoare care presupune, pe lângă numeroase satisfacţii profesionale, şi o serie de sacrificii iar limitarea legăturilor cu politicieni şi oameni de afaceri este unul dintre ele", a subliniat Kovesi. Seful DNA a subliniat că una dintre vulnerabilităţi, comună atât structurilor MAI, cât şi DNA, vizează corectitudinea şi integritatea celor care lucrează în sistemul de justiţie şi în acela de apărare şi siguranţă naţională.

Recuperarea prejudiciilor

"Din această perspectivă am constatat în cadrul investigaţiilor noastre că numărul persoanelor cu funcţii de conducere din cele două structuri care sunt suspectate sau au fost investigate pentru fapte de corupţie a crescut anul trecut. De aceea e important ca măsurile preventive ce trebuie luate să fie adoptate şi implementate cât mai repede. În acelaşi timp, este important să descoperim şi vulnerabilităţile care duc la astfel de situaţii", a estimat Kovesi, citată de agerpres.ro.
Kovesi a evidenţiat şi o altă vulnerabilitate care vizează sistemul de justiţie în general : constituie recuperarea prejudiciilor. "În cursul anului trecut, DNA a indisponibilizat bunuri de peste 330 de milioane de euro şi cred că, din această perspectivă, putem oferi un model care poate fi implementat şi la nivelul structurilor MAI. (...) A crescut numărul de denunţuri pe care cetăţenii le fac la DNA cu peste 50% anul trecut, ceea ce arată şi o creştere a încrederii în activitatea noastră", a afirmat şefa DNA.

Fără suspiciuni

Prezent la bilanţul MAI, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, că aceia care servesc legea trebuie să fie conştienţi că există aşteptări de la ei să fie modele de comportament şi corectitudine. "Vă rog însă să fiţi conştienţi că oamenii vă privesc şi aşteaptă să fiţi modele de comportament şi corectitudine în serviciul public. Îmi doresc ca toţi cei chemaţi să aplice legea să fie în primul rând ei înşişi dincolo de orice suspiciuni, liberi de orice condiţionări şi mai presus de orice interese de grup sau particulare, din mediul economic şi din orice domeniu", a spus Iohannis.
În context, şeful statului a subliniat că o altă direcţie de acţiune prioritară pentru anul 2015 trebuie să o constituie combaterea corupţiei cu impact asupra bunei guvernări, a capacităţii instituţionale a statului şi cu afectarea credibilităţii României pe plan extern.

Lupta împotriva corupţiei şi hoţiei

Despre corupţie a vorbit, la acelaşi eveniment, şi ministrul transporturilor, Ioan Rus. "Cred că România se apropie de momentul în care va reuşi să treacă de la creştere la dezvoltare economică. În consecinţă, lupta împotriva corupţiei, hoţiei, incorectitudinii trebuie să continue într-un mod sistemic, sistematic şi cu o viziune unitară", a spus fostul ministru de Interne.
El a afirmat că viaţa demonstrează că sunt politicieni, judecători, procurori, poliţişti corupţi. "În consecinţă, cu toată aprecierea şi admiraţia, nu sunt de acord că limitarea relaţiilor dintre poliţişti şi politicieni, să spunem, este o vulnerabilitate la sistemul de luptă împotriva corupţiei decât dacă plecăm de la premisa că fie unii sunt corupţi şi ceilalţi sunt corecţi sau invers. În realitate, această luptă trebuie să o ducem toţi", a susţinut Ioan Rus. Potrivit acestuia, construcţia unei viziuni pozitive asupra unei instituţii a statului se face de către toţi, de la ministrul Educaţiei, până la cel al Transporturilor şi nu este apanajul unor instituţii în ţară.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro