Avertismentele externe privind situaţia din România se înmulţesc. Ponta a plecat la Bruxelles | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Avertismentele externe privind situaţia din România se înmulţesc. Ponta a plecat la Bruxelles

Tot mai mulţi oficiali europeni atrag atenţia autorităţilor de la Bucureşti că situaţia politică internă este extrem de periculoasă pentru România şi pentru viitorul ei în Uniunea Europeană. Criza politică din România reprezintă "un mare pericol" şi ar putea afecta progresele acestei ţări spre o "integrare deplină" în UE, a avertizat Viviane Reding (foto), comisarul UE pentru Justiţie.
Viviane Reding, care se declara "foarte preocupată" de criza politică de la Bucureşti pe 3 iulie, a făcut aceste declaraţii înaintea întrevederii de joi dintre preşedintele CE, José Manuel Barroso, şi premierul Victor Ponta, plecat ieri într-o vizită „lămuritoare" la Bruxelles.
"Personal, eu văd un mare pericol în recentele evenimente din România, care pot afecta progresele înregistrate în ultimii ani", a spus comisarul european. Viviane Reding nu a exclus, la nivel personal, posibilitatea ca Executivul UE să continue "câţiva ani" supravegherea statului de drept în România, "cu consecinţele pe care acest lucru le-ar avea" asupra integrării ţării în Spaţiul Schengen, dând de înţeles că aderarea la Schengen poate fi compromisă în acest context.
De altfel, Uniunea Europeană ar urma să ia în considerare monitorizarea separată a României şi Bulgariei în ceea ce priveşte progresele în domeniul justiţiei şi afacerilor interne, potrivit cotidianului bulgar Trud.
"Da, Bulgaria şi România ar putea fi monitorizate separat", a declarat un diplomat european, sub protecţia anonimatului, fără a oferi alte detalii. Acesta a refuzat ferm să spună dacă mecanismul de monitorizare ar putea fi eliminat în această vară sau dacă va fi mai strict cu vreuna dintre ţări, afirmând doar că acesta ar putea fi mai precis.

„UE este prea tăcută"

Preşedintele PE, Martin Schultz, consideră că Uniunea Europeană este "puţin prea tăcută" în legătură cu situaţia din România, după suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, conform unui interviu acordat ziarului Le Monde. "Voi discuta cu preşedintele Franţei, François Hollande, în contextul în care Consiliul UE este prea tăcut, din punctul meu de vedere", a declarat Martin Schultz înainte de a merge în vizită la Paris.
"Comisia Europeană trebuie să îşi facă treaba. Trebuie să evalueze, să facă propuneri, să verifice dacă sunt încălcate normele de drept europene. Un prim-ministru care are o largă majoritate poate schimba Constituţia ţării sale, dar nu poate lua măsuri care să intre în contradicţie cu regulile şi valorile noastre", afirmă social-democratul german. "Înlocuirile rapide care au avut loc în fruntea mai multor instituţii din România sunt cel puţin stupefiante. La fel ca şi tentativa, aparent structurată şi planificată, de demitere a preşedintelui Traian Băsescu. Este foarte dubios din punct de vedere politic, dar este legal", a adăugat preşedintele PE.
Premierul Victor Ponta urma să aibă aseară întâlniri atât cu Viviane Reding cât şi cu Martin Schulz

O criză constituţională intenţionată?

La rândul său, Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, consideră că este inacceptabilă desfăşurarea referendumului din 29 iulie după o legislaţie care nu este în concordanţă cu Constituţia, deoarece acest lucru ar provoca "intenţionat o criză constituţională foarte periculoasă".
De asemenea, ambasadorul SUA arată că atât prim-ministrul, cât şi preşedintele interimar i-au repetat angajamentul lor public de a respecta toate deciziile Curţii Constituţionale.
Totodată, el consideră că "dacă devine evident că Parlamentul nu doreşte sau nu se poate reuni şi acţiona imediat, atunci Guvernul ar trebui să ia măsurile care sunt de competenţa sa pentru a se asigura că organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt în deplină concordanţă cu recenta decizie a Curţii Constituţionale privind referendumul".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro