Avertismente de la asociaţiile pentru protecţia consumatorilor, în contextul epidemiei actuale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Avertismente de la asociaţiile pentru protecţia consumatorilor, în contextul epidemiei actuale

• InfoCons şi Federaţia Asociaţiilor de Consumatori din România trag un semnal de alarmă cu privire la “situaţia de criză prin care trecem” • “Solicităm autorităţilor ca, pentru siguranţa cetăţeanului, să se constituie echipe care să verifice, să monitorizeze şi să controleze toate produsele de pe piaţă”, se precizează într-un comunicat InfoCons • “Orice substanţă, într-o anumită cantitate, poate fi aliment, medicament sau otravă”, afirmă preşedintele InfoCons, Sorin Mierlea

 

Asociaţia InfoCons şi Federaţia Asociaţiilor de Consumatori din România trag un semnal de alarmă cu privire la situaţia de criză prin care trecem, avertizând, totodată, consumatorii şi autorităţile publice cu atribuţii de control, pentru luarea de măsuri suplimentare privind monitorizarea pieţei şi respectarea legislaţiei. Cele două instituţii au trimis, marţi, o scrisoare deschisă către Guvernul României, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

InfoCons solicită, astfel, ca autorităţile publice cu atribuţii de control să verifice în special produsele alimentare, pentru ca ceea ce este menţionat pe etichetă să se regăsească în mod real în produs şi, în plus, informaţiile să respecte normele în vigoare (naţionale şi europene).  

“Solicităm autorităţilor publice de control ca, pentru siguranţa cetăţeanului consumator afectat, în special, în această perioadă, să se constituie echipe care să verifice, monitorizeze şi să controleze toate produsele de pe piaţă, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor. Atenţionăm consumatorii ca, pentru păstrarea sănătăţii şi a unei imunităţi necesare în special în această perioadă, să achiziţioneze produse agroalimentare şi farmaceutice doar din spaţii special amenajate şi autorizate pentru comercializare, să verifice termenul de valabilitate, să solicite bonul fiscal pentru a avea un document justificativ la achiziţionarea produselor”, precizează reprezentanţii InfoCons.

Potrivit sursei citate, consumatorii trebuie să fie atenţi la transmiterea bacteriilor de pe ambalajele produselor cumpărate. Ambalajul trebuie îndepărtat înainte de introducerea alimentelor în frigider, pentru a preveni contaminarea acestora. Mare atenţie la extragerea de numerar de pe bancomate, precum şi la operaţiunile derulate la casele de schimb valutar, la comisioanele practicate de acestea.

“Autorităţile cu atribuţii de control să monitorizeze modalitatea de depozitare a produselor agroalimentare, conform legislaţiei naţionale şi europene, în conformitate cu informaţiile menţionate pe etichetă. Totodată, să monitorizeze piaţa pentru produsele tip dezinfectanţi, care pot fi contrafăcute, având în vedere criza creată. Suplimentele alimentare, unele dintre cele mai căutate produse în această perioadă, pot fi contrafăcute. Ele trebuie verificate pentru respectarea conformităţii (ceea ce este scrie pe etichetă să fie şi în produs), cât şi autorizarea acestora ca suplimente alimentare”, precizează sursa citată.

Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons, îndeamnă la finele comunicatului:

“Să fim atenţi ce cumpărăm, ce consumăm şi în ce cantităţi şi să nu transformăm această perioadă de urgenţă într-una de ingerare agresivă de prea multe E-uri. Să nu uităm: orice substanţă, într-o cantitate este aliment, în alta medicament şi în alta otravă. Produsele din comenţul autorizat sunt în limitele reglementate şi autorizate, dar când cumulăm mai multe produse care conţin cam aceleaşi substanţe, se poate mări doza. Atenţie! Mai ales pentru copii şi vârstnici, să citim de două ori etichetele în această perioadă”

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro