Mergi la conţinutul principal

Avertisment pentru Norvegia: „Muncitorii români au fost fraudați de compatrioți, care le-au furat cartea de identitate bancară”

• mai mulți muncitori români din Norvegia s-au trezit cu datorii de sute de mii de euro • asta după ce angajatorii lor, tot români, au împrumutat sume colosale de la bănci, folosindu-se de actele victimelor • Inspecția Muncii îi îndeamnă pe cei care vor să plece la muncă în străinătate să se adreseze doar firmelor care sunt înregistrate oficial la ITM • totodată, să nu accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă tradus în română

 

Muncitori români escrocați de compatrioți care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, au accesat împrumuturi de sute de mii de euro în numele lor, lăsându-i datori vânduți către băncile din Norvegia.

În scopul evitării exploatării cetățenilor români care vor să muncească în Norvegia, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila a transmis, joi, 9 februarie, avertismentul transmis de Ambasada României la Oslo, „în vederea conștientizării acestora pentru a nu cădea victime ale înșelătoriilor și exploatării prin muncă pe teritoriul Norvegiei”.

Astfel, potrivit Ambasadei României la Oslo, mai mulți cetățeni români, aflați la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă și/sau ai unor înșelătorii financiare. Cazul se află în atenția Inspecției Muncii.

„Muncitorii români au fost fraudați de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaților și au accesat credite foarte mari la diferite instituții de credit din Norvegia, în numele și pentru angajatul lor. Mulți dintre aceștia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plățile au ajuns către angajatori, facturile și creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant”, precizează Inspecția Muncii București.

Metodele folosite de cei care și-au fraudat compatrioții sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identității prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei. „Facilitatorii” solicită 20 - 30% din suma împrumutată inițial, copie după pașaport, CNP norvegian și token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii „împrumută” alte sume considerabile, fără știință, dar cu documentele păgubitului.

Inspecția Muncii recomandă cetățenilor români care caută un loc de muncă în străinătate (în cazul de față, Norvegia) următoarele:

- să nu accepte cu ușurință ofertele de muncă prin intermediul anunțurilor on-line, sau a convorbirilor telefonice;

- să nu apeleze la persoane necunoscute în mod direct;

- să verifice cu atenție oferta locului de muncă;

- să citească cu atenție clauzele contractului de mediere;

- să verifice adresa și existența angajatorului străin pentru care a optat;

- să nu accepte să plece la muncă în străinătate fără un contract de muncă și în limba română, iar contractele de angajare să fie acceptate în țară de destinație;

- să nu accepte achitarea unor sume de bani cu titlu de comision, garanții sau cheltuieli de transport neefectuat;

- să nu cedeze nimănui dreptul de a le încasa banii pentru muncă prestată;

- să nu înstrăineze documentele de identitate sau cardul bancar.

De asemenea, este indicat ca solicitantul unui loc de muncă să verifice dacă agențiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila. Iată lista celor șapte agenți de plasare a forței de muncă în străinătate înregistrați la ITM Brăila (la 1 ian. 2022):

RUX-ROM (sediul social în Piața George Enescu nr. 7, Brăila); DEKAEM CREWING (sediu social în comuna Tufești, punct de lucru Strada G-ral Eremia Grigorescu nr. 28, bl. 10 PP, parter, Brăila), CAREERCLOUD (Strada Poet Mihu Dragomir nr. 11, bl. 11, ap. 20, Brăila), WORK STEPS NOW (Str. Școlilor nr. 40, bl. B, ap. 33, Brăila), GATOPERO (Piața Poporului nr. 19), PATRICK JOBS (Str. Theodor Aman nr. 22A, punct de lucru B-dul Dorobanților 434) și VALIO GLOBAL (Calea Călărașilor nr. 315, bl. B2, ap. 43).

Cei interesați pot obține mai multe informații de pe site-ul www.inspectiamuncii.ro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro