Mergi la conţinutul principal

Avertisment OMS: Numărul cazurilor de cancer va creşte vertiginos

Cancerul reprezintă una dintre principalele cauze ale morbidităţii şi mortalităţii la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi şi 8,2 milioane de decese cauzate de maladie în 2012, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) într-un articol publicat pe site-ul său, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.
Potrivit OMS, numărul cazurilor de cancer va creşte cu aproximativ 70% în următoarele două decenii. Cele cinci tipuri de cancer cel mai frecvent diagnosticate în 2012 la bărbaţi au fost cancerul pulmonar, de prostată, de colon, de rect, de stomac şi de ficat, în timp ce la femei, cele mai frecvente au fost cazurile de cancer de sân, de colon, de rect, de col uterin şi de stomac.
Per ansamblu, în acelaşi an 2012, cele mai multe decese cauzate de cancer au fost cele provocate de cancerul pulmonar (1,59 milioane de decese), de cancerul la ficat (745.000 decese), de cancerul de stomac (723.000 decese), de cancerul colorectal (694.000 decese), de cancerul de sân (521.000 decese) şi de cancerul esofagian (400.000 de decese).

Cinci factori de risc

De asemenea, aproximativ 30% din decesele cauzate de cancer au avut la bază cinci factori principali de risc, comportamentali şi dietetici: un indice de masă corporală crescut, consumul redus de fructe şi legume, lipsa exerciţiilor, fumatul şi consumul de alcool.
Fumatul este cel mai important factor de risc, fiind cauza a aproximativ 20% dintre decesele cauzate de cancer şi a circa 70% din decesele provocate de cancerul pulmonar.
În ţările cu venituri medii şi mici, infecţiile virale sunt responsabile pentru circa 20% din decesele provocate de cancer. Spre exemplu, virusul hepatitei B (HBV), virusul hepatitei C (VHC) şi anumite tipuri de papilomavirus uman (HPV) cresc riscul de a dezvolta cancer hepatic sau de col uterin, iar infecţia cu HIV este responsabilă, la rândul său, pentru un risc crescut de cancer de col uterin.
Îmbătrânirea este un alt factor fundamental în dezvoltarea cancerului. Cercetătorii au observat o creştere dramatică a incidenţei cancerelor odată cu înaintarea în vârstă, foarte probabil din cauza acumulării riscurilor de a dezvolta diferite tipuri de cancer de-a lungul vieţii, combinată cu faptul că mecanismele de refacere ale organismului tind să îşi piardă din eficacitate.

Repartizare geografică

În ceea ce priveşte repartizarea geografică, peste 60% din noile cazuri de cancer apar în Africa, Asia, America Centrală şi America de Sud, regiuni unde se înregistrează 70% din decesele cauzate de cancer la nivel mondial.
De asemenea, potrivit OMS, se estimează că numărul de cazuri de cancer pe an va creşte de la 14 milioane în 2012 la 22 de milioane în următorii 20 de ani.
Termenul generic de "cancer" - aminteşte OMS - se aplică unui grup mare de boli care pot afecta orice parte a corpului. Una dintre trăsăturile caracteristice ale cancerului este proliferarea rapidă a celulelor canceroase, care pot invada alte părţi ale corpului şi se pot extinde la alte organe. Cancerul este atunci în faza metastazelor, acestea fiind, de altfel, principala cauză de deces a bolnavilor de cancer.
Cancerul apare dintr-o singură celulă, iar transformarea unei celule normale într-o celulă tumorală este un proces în mai multe etape. Ulterior, există, de obicei, o evoluţie spre o leziune precanceroasă şi apoi spre o tumoare malignă, aminteşte OMS.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro