* potrivit unui studiu InfoCons, efectuat pe un lot de 61 de tipuri de produse specifice, vopseaua de ouă poate conține până la 11 E-uri * „Chiar dacă este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă. Atenție la vopseaua de ouă!”, este avertismentul președintelui InfoCons, Sorin Mierlea, în ajunul Sărbătorilor Pascale
Sfintele Paști, sărbătoare marcantă a creștinătății, se apropie cu pași repezi. Potrivit tradiției perpetuată de secole, gospodinele înroșesc ouăle, folosind, de data aceasta, nu vopseluri naturale, ci vopseluri aflate în supermarketuri. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor, InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip vopsea de ouă, pe care l-a dat publicității.
În total, au fost analizate 61 de produse de la următorii producători/distribuitori: Oetker RO SRL, Secom Onix Impex SRL, Atifco Fine Food, Hometex SRL, Omnicolor Vertrieb GmbH, Brauns-Heitmann GmbH &Co. KG.
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor, a rezultat că, din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în vopseaua de ouă, 98,36% dintre produse (!) au în compoziție E-uri (aditivi alimentari). Concret, s-a constatat că 11,48% dintre produse au în compoziție 11 E-uri, 9,84% dintre produse au în compoziție 10 E-uri, 16,39% dintre produse au în compoziție 9 E-uri, iar 11,48% au în compoziție 8 E-uri. Doar 1,64% dintre produsele de tip vopsea de ouă aflate pe piața românească nu au în compoziție E-uri, concluzionează studiul.
Potrivit studiului, 65,57% dintre produsele au în componență, potrivit informațiilor de pe etichetă, acid lactic (E270), 63,93% dintre produse au în componență azorubina (E122) și 54,10% dintre produse conțin benzoat de sodiu (E211).
În altă ordine de idei, în urma centralizării datelor, s-a observat o diferență foarte mică între gramaj, dar o diferență mare în ceea ce privește capacitatea de vopsire. De pildă, cu 5 grame de vopsea de ouă se pot vopsi 10 ouă, în timp ce cu doar 6 grame de vopsea se pot vopsi 30 de ouă, vopseaua fiind de la același brand (!). Astfel, precizează studiul, cu o diferență de un gram, vopsim cu 200% mai multe ouă! De asemenea, există și alte branduri prin care se pot vopsi 12 ouă cu 7 grame de vopsea, respectiv 30 de ouă cu 10 grame de vopsea.
„Vopseaua de ouă nu numai că ne influențează vizual și ne aduce, poate, o bucurie, dar se transferă atât în produse (în ouă) cât și pe mână, ceea ce înseamnă că ar trebui să fim mai atenți atunci când cumpărăm vopsea de ouă, un produs pe care îl cumpărăm poate „doar să fie”, necitind eticheta și nici măcar cantitatea minimă de ouă care pot fi vopsite și care, de altfel, influențează și prețul. Dar, atenție, vopseaua de ouă poate să conțină până la 11 E-uri care ne influențează atât pe noi, cât și pe copiii noștri, bunicii și musafirii noștri. Chiar dacă este pe coaja oului, ajungem să o ingerăm prin transferul pe mâini sau prin transferul direct în ouă. Atenție la vopseaua de ouă!”, este îndemnul președintelui InfoCons, Sorin Mierlea.