Mergi la conţinutul principal

Avertisment InfoCons: țigările electronice sunt asociate cu boala EVALI

• recunoscută pentru prima dată în Statele Unite, în anul 2019, EVALI a stârnit îngrijorare la nivel global în privința siguranței utilizării țigărilor electronice • simptomele bolii EVALI includ tuse, dificultăți de respirație, dureri toracice, febră, oboseală și scădere în greutate

 

Noi avertismente ale Asociației pentru protecția consumatorilor InfoCons în legătură cu utilizarea tot mai frecventă, de către tineri, a țigărilor electronice.

„Boala EVALI („E-cigarette or Vaping product use Associated Lung Injury”) reprezintă o afecțiune respiratorie severă asociată cu utilizarea țigărilor electronice sau a produselor de vapare. Această boală a fost recunoscută pentru prima dată în Statele Unite ale Americii, în anul 2019, și a stârnit îngrijorare la nivel global, în privința siguranței utilizării țigărilor electronice. Este important de menționat faptul că EVALI este distinctă de alte afecțiuni respiratorii legate de fumatul tradițional și că este asociată, în principal, cu utilizarea dispozitivelor de vapare”, precizează reprezentanții InfoCons.

Cauzele exacte ale bolii EVALI nu sunt încă pe deplin înțelese, dar numeroase studii au evidențiat faptul că majoritatea cazurilor sunt legate de utilizarea produselor de vapare care conțin THC (tetrahidrocannabinol), principala substanță psihoactivă din marijuana. Totuși, unele cazuri au fost asociate și cu utilizarea produselor care conțin doar nicotină.

Simptomele bolii EVALI includ tuse, dificultăți de respirație, dureri toracice, febră, oboseală și scădere în greutate. Aceste simptome pot apărea brusc și pot varia în intensitate, de la ușoare la severe.

„Legătura între boala EVALI și tigările electronice este una complexă. În multe cazuri, pacienții afectați recunosc utilizarea produselor de vapare înainte de apariția simptomelor. Analizele de laborator ale substanțelor găsite în plămâni sugerează că unele dintre aceste afecțiuni sunt cauzate de substanțe chimice adăugate în produsele de vapare, în special cele care conțin THC. Cercetările au identificat diverse substanțe potențial periculoase în e-lichiduri și cartușe de vapare, cum ar fi: acetat de vitamina E, care a fost asociat cu leziuni pulmonare. Totuși, trebuie menționat faptul că aceste substanțe nu sunt prezente în toate produsele de vapare și că cercetarea asupra impactului exact al componentelor individuale asupra sănătății este în desfășurare”, a mai precizat InfoCons.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro