Mergi la conţinutul principal

Avertisment de la InfoCons. Mezelurile de pe piaţă au un conţinut uriaş de grăsimi

• de parcă nu ar fi fost de ajuns, mezelurile au şi până la 13 E-uri fiecare • campion la conţinutul de grăsimi este salamul bănăţean, urmat de bacon, cabanos şi kaizer • începând cu 1 aprilie 2021, lucrurile se vor schimba: vor intra în vigoare prevederile Legii nr. 182/2020 pentru stabilirea cantităţilor de acizi graşi trans în produsele alimentare

 

Produsele tip mezel au până la 50 de grame de grăsimi (din care 20 grame acizi graşi saturaţi) la 100 de grame produs, afirmă specialiştii.

Potrivit studiilor realizate de InfoCons - asociaţie pentru protecţia consumatorilor - pe diferite produse de tip mezel (cabanos, bacon, kaizer, crenvurşti, parizer de porc, salam bănăţean, parizer de pasăre, mici) cantitatea maximă de grăsimi conţinută de aceste produse variază între 50 şi 22 de grame la 100 de grame de produs (!), din care 20 respectiv 8,1 de grame reprezintă acizii graşi saturaţi, dăunători pentru sănătate.

Astfel, salamul bănăţean, atât de întâlnit în magazine, este campion la conţinutul maxim de grăsimi, cu 50 de grame grăsimi (din care 20 grame acizi graşi saturaţi) la 100 de grame de produs. Practic, jumătate din batonul de salam bănăţean de pe raft este grăsime pură. Baconul se află pe locul doi în ceea ce priveşte conţinutul maxim de grăsimi, cu 40 de grame grăsimi (din care 16 grame acizi graşi saturaţi) la 100 de grame de produs. Urmează cabanosul (39,8 g grăsimi la 100 grame produs), kaizerul (38 g grăsimi), salamul de vară (34 g grăsimi), parizerul de porc (28 g), crenvurşti (26 g), micii (23,7g) şi parizerul de pasăre (22 g). Cantitatea minimă de grăsimi conţinută de produsele de mai sus, supuse studiului InfoCons, variază între 34,5 (salamul bănăţean) şi 6,76 grame grăsimi (celebrii mici) la 100 de grame de produs.

De parcă nu ar fi de ajuns, mezelurile aflate pe piaţă conţin şi o cantitate apreciabilă de E-uri, unele dintre acestea destul de nocive, mai ales pentru copii, dacă sunt consumate în cantităţi apreciabile. Potrivit sursei citate, produsele de mai sus conţin până la 13 tipuri de E-uri fiecare. Astfel, salamul de vară conţine între 3 şi 13 E-uri, urmat de crenvurşti (5-12 E-uri), parizer de porc (3-12 E-uri), kaizer (2-11 E-uri), parizer pasăre (4-10 E-uri), bacon (1-10 E-uri), cabanos (4-8 E-uri), salam bănăţean (4-7 E-uri) şi mici (1-7 E-uri).  

Producătorilor li se pregăteşte, însă, ceva. Începând cu data de 1 aprilie 2021, vor intra în vigoare prevederile Legii nr. 182/19 08. 2020 pentru stabilirea cantităţilor de acizi graşi trans în produsele alimentare destinate consumului uman, lege publicată deja în Monitorul Oficial nr. 758/19 08. 2020. Potrivit InfoCons, acizii graşi trans sunt acizii graşi cu cel puţin o legătură dublă neconjugată carbon-carbon în configuraţie trans (AGT). La fel ca şi grăsimile saturate, grăsimile trans ridică nivelul colesterolului, provocând, astfel, boli de inimă. Însă acizii graşi trans mai au un efect nociv: reduc, concomitent, nivelul colesterolului bun, făcând şi mai mult rău organismului. Acizii graşi trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, responsabile pentru declanşarea unor afecţiuni deosebit de grave (boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet, cancer, Alzheimer) ce provoacă anual peste 50.000 de decese numai în Europa.

Potrivit noului act normativ, operatorii economici din sectorul alimentar au obligaţia de a introduce pe piaţă alimente cu un conţinut AGT de maxim 2 grame/100 grame de grăsime din conţinut. Cei care nu respectă prevederile legale vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 10.000 până la 30.000 de lei, iar produsele alimentare vor fi retrase din consum.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro