Mergi la conţinutul principal

Averea proxeneţilor din cazul Matache

• procurorul Gheorghe Velea i-a trimis în judecată pe cei cinci inculpaţi din dosarul “Matache”, anchetaţi pentru că au dus “la produs” mai multe prostituate • Mihai Bogdan Matache, Dragoş Ionuţ Negreiu, Andrei Nicuşor Iordache, Georgel Simion şi Marian-Emilian Nicolae sunt acuzaţi că au determinat opt brăilence să practice prostituţia în Austria, Germania, Anglia, Italia, Spania şi Elveţia • poliţiştii au probat că aceştia au câştigat în mai puţin de doi ani peste 600.000 de euro de pe urma prostituatelor, însă sumele încasate în realitate au fost mult mai mari • inculpaţii şi-au cumpărat limuzine şi apartamente de sute de mii de euro, promiţându-le prostituatelor că vor întemeia împreună un cămin • ancheta a fost finalizată cu sprijinul autorităţilor judiciare din mai multe ţări europene

 

Peste 600.000 de euro încasaţi ilegal, 20 de martori audiaţi, inclusiv opt fete trimise “la produs” şi mai bine de un an de interceptări - astfel s-ar concretiza cercetările coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila în megadosarul “Matache”.

Săptămâna trecută, procurorul Gheorghe Velea i-a trimis în judecată pe inculpaţii Mihai Bogdan Matache, 38 ani, Dragoş Ionuţ Negreiu, 30 ani, Andrei Nicuşor Iordache, zis “Englezu”, 30 ani, Georgel Simion, zis “Gina”, 29 ani, şi Marian-Emilian Nicolae, 34 ani, cercetaţi sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunii de proxenetism. Cei cinci sunt acuzaţi că au determinat opt brăilence să practice prostituţia în mai multe ţări din Europa, câştigând de pe urma lor sute de mii de euro. Metoda îndeobşte folosită: “Loverboy”.

Anchetatorii au probat faptul că, numai Georgel Simion, zis “Gina” a încasat de pe urma unei singure prostituate suma de 200.000 de euro, bani cu care şi-a cumpărat un autoturism “BMW seria5 şi un apartament de 20.000 de euro pe strada Humuleşti, căruia i-a adus îmbunătăţiri. Simion a fost şi singurul care a recunoscut acuzaţiile care i s-au adus. Tot el a fost anchetat anul trecut şi pentru trafic cu etnobotanice, într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT Brăila. “Gina” a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţei cu procurorii DIICOT - BT Brăila, în octombrie 2016.

Audiate ca martori în dosar, tinerele care au fost înregistrate ca “escorte”, “maseuze”, “dansatoare”, “dame de companie” sau pur şi simplu prostituate în ţări precum Anglia, Germania, Austria, Italia şi Elveţia le-au luat apărarea inculpaţilor, afirmând că n-au fost îndemnate să meargă “la produs”, ci au practicat prostituţia de bunăvoie. Multe practică şi în prezent “cea mai veche meserie din lume”, profitând de faptul că prostituţia nu se mai regăseşte ca infracţiune în noul Cod penal român.

 

“Adrian Minune” şi “Gabi de la Buzău”, invitaţi la majoratul Gabrielei

Poliţiştii i-au luat în colimator pe cei cinci proxeneţi din dosarul “Matache” încă din toamna anului 2015 şi le-au interceptat convorbirile telefonice, reuşind ca, în mai puţin de un an, să adune probe zdrobitoare împotriva lor. Mihai Bogdan Matache, Dragoş Ionuţ Negreiu, Andrei Nicuşor Iordache, zis “Englezu”, şi Georgel Simion, zis “Gina”, au fost arestaţi preventiv pe data de 8 decembrie 2016, iar ulterior, până la sfârşitul lunii, au fost eliberaţi din arest şi puşi sub control judiciar, împreună cu cel de-al cincilea inculpat, Marian Emilian Nicolae.

Cap de listă în dosarul proxeneţilor trimişi în judecată, Mihai Bogdan Matache, asociat (cu o cotă de participare de 50%, având calitatea de administrator) la SC “Rebelldance” SRL (cu sediul pe B-dul Alexandru Ioan Cuza) şi jurist consult la SC “Miomata Food” SRL Brăila (din 10 noiembrie 2016), este acuzat că a determinat trei brăilence să practice prostituţia, obţinând, în perioada ianuarie 2014 - februarie 2016, suma totală (dovedită) de 153.650 euro. Matache le-a îndemnat pe Gabriela T., Georgiana B. şi Mariana M. să practice prostituţia în folosul său, ultima fiind chiar soţia inculpatului (din anul 2010).

În această perioadă, precizează procurorul de caz, inculpatul Mihai Bogdan Matache şi-a cumpărat în leasing, prin intermediul firmei cumătrului său, un autoturism Mercedes Benz GLE 450, de 110.000 euro. Tot el deţine împreună cu mama sa o casă cu două etaje în cartierul Nedelcu P. Chercea şi se ocupa cu plata facturilor pentru două apartamente, unul pe Calea Călăraşilor, celălalt pe Calea Galaţi, unde locuia, sporadic, împreună cu Gabriela, respectiv Georgiana, atunci când reveneau în ţară.

“Inculpatul nu a obţinut venituri care să satisfacă stilul de viaţă opulent precum şi susţinerea financiară a vacanţelor pe care le-a petrecut cu T. Gabriela şi B. Georgiana, aşa cum rezultă din conţinutul convorbirilor (...), aceste călătorii având ca scop atragerea, determinarea şi recompensarea ulterioară a practicării prostituţiei de către martore. Martora T. Gabriela a precizat că, în anul 2013, fiind elevă în clasa a X-a la liceul... din Brăila, l-a cunoscut pe Matache Mihai Bogdan, legând cu acesta o relaţie de afectivitate”, precizează procurorul de caz.

Devenind tot mai apropiaţi, Matache a suportat mare parte din cheltuielile ocazionate de majoratul Gabrielei - fată simplă, originară dintr-o comună brăileană. Fata şi-a serbat majoratul la un restaurant din Staţiunea Lacu Sărat şi i-a avut ca invitaţi speciali pe manelistul “Adrian Minune” şi formaţia lui “Gabi de la Buzău”.

 

“Lumea ştie di mine că am bani. Tot oraşu ştie, fă. Nu trebuie să îmi fac io firmă!”

Pe parcursul derulării anchetei, Gabriela T. a precizat că s-a deplasat de mai multe ori în Elveţia, Austria, Marea Britanie şi Italia, unde ar fi lucrat în mai multe cafe-baruri. Autorităţile judiciare din Austria au afirmat contrariul, pentru că tânăra era înregistrată la bordelul “Andiamo” din Villach, cu numele de scenă “Aisha”, în perioada ianuarie - februarie 2016. Totodată, în Londra, Gabriela era înregistrată pe site-urile deocheate sub pseudonimul “Kimberly” sau “Kim”.

Mama Gabrielei, femeie de la ţară, le-a spus anchetatorilor că ştia faptul că Matache este căsătorit şi că trăia şi cu fiica sa, dar nu a intervenit în niciun fel. A spus, de asemenea, că şi-a văzut fiica lovită şi plină de sânge, în toamna lui 2015 şi că, de la începutul lui 2016, aceasta ar fi rupt relaţia cu Matache. Cu toate acestea, Gabriela nu l-a “trădat” pe proxenetul brăilean.

“Martora nu a vrut să devoaleze relaţia pe care a avut-o cu inculpatul Matache, aceea că a practicat prostituţia în favoarea lui, fiind determinată prin metoda “Loverboy” şi totodată acceptând obţinerea unor câştiguri prin mijloace facile, având în vedere şi situaţia materială pe care familia sa o are în comuna ... ajungând să accepte acel stil de viaţă”, precizează procurorul de caz.

Anchetatorii au interceptat convorbirile telefonice purtate de Gabriela T. cu Mihai Matache, pe care aceasta îl numea “Buba”. Tânăra se prostitua în Londra (şi nu numai) iar discuţiile erau axate pe cât anume scotea ea şi cum îi trimitea proxenetului la Brăila, printr-un interpus, care le lua comision. Discuţiile sunt condimentate din belşug cu trivialităţi imposibil de redat aici, cu reproşuri, ameninţări, greşeli gramaticale şi şantaj emoţional.

Din ianuarie 2016, Gabriela a refuzat să mai practice prostituţia în beneficiul proxenetului Matache, reproşându-i acestuia că o minte şi că nu i-a achiziţionat un apartament cu banii câştigaţi de ea, din prostituţie, în ultimii doi ani. “Întotdeauna când veneam io şi vroiam să dau un ban la casa aia, intervenea altceva. Ba 10.000 la restaurant, ba nu ştiu ce, ba nu ştiu ce şi întotdeauna aia era pe ultimul loc. A (!) trecut 2 ani de zile şi (trivialităţi) n-am făcut nimic!”, i-a reproşat tânăra prostituată proxenetului. Convorbirea a fost înregistrată în totalitate de anchetatori. Interesante sunt afirmaţiile de la finele convorbirii, făcute de Matache:

“(...) Că lumea ştie di mine că am bani. Tot oraşu ştie, fă. Nu trebuie să îmi fac io firmă. Io firma o am di mult. Proasto! Da ai văzut când ajungi acasă şi-i araţi poze lu măta, şi-i spui: era şi ăla şi ăla, care-i cunoşti tu din ... şi s-a pişat pe ei, când a văzut cum îţi cântă ţie oamenii la masă toată noaptea (...) Ai văzut că te mândreşti. Făi proasto, astea n-ai să le mai trăieşti cu nimeni altcineva. Îţi spune Mihai!”

 

Meserie în Austria: “Persoană fizică autorizată, prestatoare de servicii sexuale”

Georgiana B., cea de-a doua brăileancă îndemnată să meargă “la produs” în beneficiul patronului de la “Rebell”, a declarat că l-a cunoscut pe acesta în anul 2013, prin intermediul soţiei sale, Mariana. Georgiana era în acel moment “dansatoare şi damă de companie” în clubul de noapte “Sauna Club Atlantis” din Kufstein, Austria, unde i se spunea “Sonja”. În ciuda probelor aflate în dosar, “Sonja” a negat că ar fi practicat prostituţia pentru Matache. A recunoscut, însă, că i-a trimis bani, vreo 2.000 de euro, prin intermediul altor persoane şi că au petrecut o vacanţă în Cipru, în anul 2016. Procurorul de caz precizează:

“Inculpatul a determinat-o pe B. Georgiana să practice prostituţia în favoarea lui folosind şantajul emoţional şi prin promisiunea că, în timp ce ea practica prostituţia în Austria, în acelaşi club cu soţia sa, M. Mariana, el se va ocupa de achiziţionarea unui apartament în numele ei, pe care îl va renova (...)”. Este vorba de un apartament situat pe Calea Galaţi.

Georgiana B. a fost înregistrată ca prostituată de autorităţile din Cantonul Ticino (Elveţia) în anul 2013. Totodată, a fost înregistrată ca prostituată şi de autorităţile din Kufstein, Austria (încă din decembrie 2013).

Cercetările au relevat faptul că atât Mihai Bogdan Matache, cât şi ceilalţi inculpaţi au apelat la serviciiile unui individ, Romică, “persoană de încredere”, care colecta banii rezultaţi din prostituţie în diverse ţări europene şi îi aducea în România.

Audiată pe parcursul urmăririi penale, Mariana, soţia inculpatului, a recunoscut că “a muncit” în cluburi din Spania ca dansatoare şi damă de companie, înainte să se căsătorească cu Matache. Ulterior, a fost “dansatoare şi damă de companie” în Austria, circa patru ani, folosind numele de scenă “Emily”, fără ştirea soţului (!). Din martie 2016, Mariana a lucrat ca escortă la Londra, fiind înregistrată pe mai multe site-uri de specialitate, unde a postat fotografii. Culmea, întrebată dacă a practicat prostituţia, Mariana M. a negat. Autorităţile judiciare din Austria o contrazic, pentru că brăileanca a fost înregistrată la Clubul “Atlantis” din Kufstein ca “persoană fizică autorizată, prestatoare de servicii sexuale”. Mai mult, precizează anchetatorii, “în ianuarie - februarie 2016, M. Mariana a determinat un client, cetăţean austriac, să facă un credit şi să-i ofere suma de 50.000 euro, lăsându-i impresia că îi doreşte să aibă o relaţie serioasă cu el” (!). Cum s-ar spune, scopul scuză mijloacele.

Pe parcursul urmăririi penale, Mihai Bogdan Matache, asistat de avocatul său, a uzitat de dreptul procesual de a nu face nicio declaraţie în legătură cu acuzaţia de proxenetism pusă pe seama sa.

Metoda “Loverboy” a fost folosită şi de ceilalţi inculpaţi, care le promiteau tinerelor că vor întemeia o familie cu fiecare dintre ele, determinându-le să practice prostituţia în Italia, Spania, Elveţia, Marea Britanie, Germania şi Austria.

Potrivit procurorului de caz, s-a probat faptul că, în urma activităţilor ilicite desfăşurate, inculpatul Dragoş Ionuţ Negreiu a obţinut suma de 50.000 euro, Andrei Nicuşor Iordache a obţinut 149.000 euro, Georgel Simion 200.000 euro şi cel de-al cincilea ins pus sub acuzaţie, 50.000 de euro. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro