Mergi la conţinutul principal

Averea din rezervoarele CJ

Membrii CJ Brăila au aprobat, recent, cotele de combustibil pentru maşinile folosite de aparatul propriu, de instituţiile şi serviciile publice aflate în subordine. Discutăm despre un total lunar de 8.315 litri. Subiectul a agitat spiritele în cadrul plenului, după ce consilierii PNL s-au arătat nemulţumiţi de modul în care au fost stabilite cotele de consum, fără a se ţine cont de situaţiile de urgenţă. Mai exact, consilierul liberal Ovidiu Nechita a comentat faptul că, de exemplu, Muzeul Brăilei "Carol I" poate consuma 800 l de combustibil lunar, preşedintele CJ 300 l, vicepreşedinţii 200 l, în timp ce Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă doar 550 l. Acesta a solicitat aprobarea unui amendament privind montarea de dispozitive GPS prin care să poată fi urmărite cu mai multă stricteţe absolut toate maşinile CJ şi ale instituţiilor din subordine. "Am văzut că aţi suplimentat foarte mult cota lunară de combustibil. Înainte de toate, aş dori să spun că cel mai corect ar fi dacă aţi monitoriza absolut toate maşinile. Eu am încercat lucrul ăsta (n.r. - în perioada în care Nechita a ocupat fotoliul de preşedinte interimar al CJ) şi au fost o grămadă de oprelişti. Cotele sunt extraordinar de mari. Vă dau un exemplu: Instituţia Arhitectului-şef, nu am nimic personal cu domnul arhitect, dar are 300 l. Asta ar însemna ca dumnealui sau Consiliul Judeţean să îşi deschidă firmă de transport. La numărul de kilometri care pot fi parcurşi cu această cotă, înseamnă că toată ziua este plecat. Dacă ne uităm raportat la ce are Consiliul Judeţean unde sunt 750 l, la Comisia Mixtă de Rechiziţii aţi dat doar 100 l, iar la Muzeu aţi dat 800 l. Cum să dăm atât de puţin la Inspectoratul de Urgenţă şi dăm 200 l combustibil la un vicepreşedinte? Păi ce face un vicepreşedinte cu 200 l, comparativ cu ISU? Nu se poate aşa ceva!", a declarat nemulţumit Nechita.
Preşedintele CJ Brăila, Ionel Epureanu nu s-a arătat de acord cu opinia liberalului. Acesta a specificat că este vorba despre cote maximale, ceea ce nu înseamnă că întreaga cantitate de combustibil disponibilă lunar trebuie consumată. "Nu puteam fi prinşi în postura de a nu avea cotă şi de a avea nevoie", a mai completat Epureanu. Nechita a insistat pe ideea montării de dispozitive GPS pe maşini, însă amendamentul său nu a fost supus votului. A primit, totuşi, promisiunea şefului judeţului că ia în calcul propunerea sa.
Şi consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă a venit cu un amendament, care însă a fost refuzat la cererea juristei Mioara Duţu. "Pe lângă amendamentul colegului meu pentru a gestiona mult mai bine situaţia consumului de carburant, care totuşi mi se pare în nişte cote extrem de generoase, mi-aş dori ca pentru anumite instituţii, mai ales pentru cele de cultură, să se facă reportarea cantităţii lunare. Ei nu consumă uniform. Într-o lună consumă 20 l - 30 l şi au situaţii când pot depăşi cota pe un eveniment cultural, atunci când e vorba de transport, organizare. Deci, propun şi amendamentul acesta: să se facă reportarea cantităţilor la finalul anului", a declarat Căpăţînă. În replică, Epureanu a afirmat: "Doamna Duţu spune că nu avem temei legal pentru aproba o asemenea reportare. Dar să ştiţi că asta a fost şi ideea pentru care s-au aprobat cotele, mai mult pentru a se încadra în consum strict pe luna respectivă".
În cele din urmă proiectul a fost aprobat cu votul majorităţii consilierilor judeţeni în funcţie, singurii care s-au abţinut fiind PNL-iştii şi Căpăţînă.

1.600 litri de carburant pentru aparatul propriu al CJ Brăila

Potrivit raportului proiectului de hotărâre, stabilirea cotelor s-a făcut ca urmare a consultării tuturor instituţiilor subordonate CJ Brăila, dar şi ca urmare a evaluării activităţii desfăşurate de acestea. Trebuie punctat că Muzeul Brăilei "Carol I" are dreptul la 800 l combustibil lunar pentru două maşini. În cadrul documentului amintit se specifică faptul că Ionel Cândea a justificat consumul lunar estimat ca fiind necesar pentru: deplasarea personalului, transportul materialelor şi patrimoniului, deplasarea pe şantierele arheologice, participări la sesiuni ştiinţifice, expoziţii tematice, temporare, simpozioane, prezentări de publicaţii la târguri de carte, deplasări în teren pentru documentare istorico-arheologică, studii de specialitate şi transportul invitaţilor şi participanţilor la diferite evenimente. De asemenea, Dragoş Neagu, directorul Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati" a susţinut că are nevoie de 300 l combustibil lunar pentru: deplasări periodice în comunele judeţului, transport de cărţi şi materiale la cele trei filiale ale bibliotecii din cartiere, în şcoli şi cămine de bătrâni, deplasări bibliotecari selectaţi pentru participarea la conferinţele bianuale ale bibliotecarilor din România, transportul invitaţilor la acţiuni culturale, transportul bibliotecarilor pentru susţinerea de acţiuni culturale în judeţ şi transportul la alte instituţii din municipiu.
În ceea ce priveşte aparatul propriu al CJ Brăila, preşedintele are dreptul la 300 litri de motorină pe lună, vicepreşedintele la 200 l benzină, la fel ca şi secretarul judeţului, în timp ce arhitectul-şef poate folosi lunar 300 l benzină. În total, aparatul propriu al CJ poate consuma lunar 700 l benzină şi 900 l motorină, deci, un total de 1600 litri. În tot acest timp Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea Brăila" poate consuma doar 550 l motorină pentru 5 maşini de intervenţie şi autoturismul destinat ATOP. În aceeaşi ordine de idei, Comisia mixtă de rechiziţii are dreptul la doar 100 l benzină lunar, Centrul Militar Zonal Brăila poate folosi 250 l benzină şi 50 l motorină, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila are dreptul la 1600 l combustibil lunar, Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanelor Brăila - 155 l, Spitalul de Pneumoftiziologie - 400 l, Centrul judeţean pentru Conservarea şi promovarea culturii tradiţionale Brăila - 600 l, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila - 1.110 l, Şcoala populară de Arte şi Meserii "Vespasian Lungu" - 320 l, iar Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Brăila - 150 l. În total, 8.315 litri de combustibil pot fi consumaţi lunar de aparatul propriu al CJ Brăila şi toate instituţiile pe care le are în subordine, iar dacă ne gândim că în prezent, preţul carburanţilor în România oscilează între 4,54 lei - 5,17 lei pe litru pentru benzină şi 4,34 lei - 4,32 lei pe litru pentru motorină ne putem face o idee despre averea "arsă" în rezervoarele administraţiei judeţene într-un an.

Fostul arhitect-şef al municipiului e «pentru» GPS pe maşini

Fostul arhitect-şef al municipiului, candidat independent la Primăria Brăila, Marian Ion, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, susţinute după şedinţa CJ în care s-a dezbătut subiectul, că, din punctul său de vedere, este de acord cu montarea aparatelor GPS pe maşinile administraţiei. "Sunt de acord cu această soluţie, însă eu cred că mai bine ar fi dacă s-ar achiziţiona maşini electrice. Astfel, s-ar reduce costurile de deplasare. Ce-i drept, nu poţi încărca maşina electrică oriunde, dar pe plan local cred că se poate rezolva această situaţie", a afirmat sursa citată. (Andreea ICONARU)

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro