Averea candidaţilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Averea candidaţilor

• terenuri, case, apartamente, maşini, salarii babane, bani în conturi, dar şi datorii pe măsură în unele cazuri • cam aşa arată tabloul averilor candidaţilor principali de la Alegerile Locale 2020, care aspiră la fotoliul de primar al Municipiului Brăila şi la cel de preşedinte al Consiliului Judeţean • tandemul Căprariu – Boboc trăieşte de azi pe mâine cu 2000 lei lunar/familie • declaraţia de avere a lui Stancu de la USR e de negăsit

 

Principalii performeri politici înscrişi în cursa pentru Primăria Municipiului Brăila şi preşedinţia Consiliului Judeţean, nu stau deloc rău la capitolul averi. După cum se ştie, toţi cei care se înscriu în alegeri şi aspiră la o funcţie în administraţie sunt obligaţi să îşi prezinte declaraţiile de avere şi cele de interese. Ei bine, acestea se pot găsi pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate, în cadrul unei rubrici speciale. Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au analizat declaraţiile de avere depuse cu puţin timp înainte de începerea campaniei electorale, în special cele ale candidaţilor veniţi din partea partidelor cele mai importante. Pe scurt, cu mici excepţii, aceştia se pot lăuda cu case, terenuri, salarii destul de generoase, bani în conturi, dar în egală măsură şi cu datorii destul de mari, care ridică anumite semne de întrebare în unele cazuri. Mai jos, puteţi consulta “radiografia” declaraţiilor de avere ale candidaţilor la Primăria Municipiului Brăila şi preşedinţia Consiliului Judeţean din partea: PSD, PNL/Brăila Nouă, Alianţa USR-PLUS, PMP şi Pro România.

 

Tabăra PSD nu stă deloc rău la capitolul averi

 

Primarul în funcţie al Brăilei, Marian Dragomir, şi-a trecut în declaraţia de avere patru terenuri, dintre care unul în extravilanul comunei Chiscani, de 0,5 hectare, dobândit în 2002, unul intravilan, tot în Chiscani, de 2.082 metri pătraţi, cumpărat în 2005, unul extravilan, de 4,12 ha, în comuna Tichileşti, din 2003, şi unul extravilan, în Galaţi, de 0,5 ha, din 2010. Dragomir are o casă în suprafaţă 260 mp, din 2009, în comuna Chiscani, deţinută cotă-parte 50% cu soţia sa, şi a mai trecut în declaraţia de avere un apartament de 56 mp, din Municipiul Brăila, dobândit în 2012, pe care titular este 100% soţia sa, Cosmina Dragomir. Actualul edil-şef al municipiului nu se laudă, cel puţin în declaraţia de avere, cu vreun autoturism care să “rupă gura târgului”. Dimpotrivă, a menţionat doar un Peugeot 206. Dragomir nu a menţionat şi bijuterii sau alte bunuri de valoare. Acesta a precizat, la capitolul datorii, că are un credit în valoare de 128.831,7 lei, contractat în 2005, cu termen scadent chiar în acest an, 2020. Ca venituri, primarul în funcţie şi-a trecut indemnizaţia, în valoare anuală de 164.268 lei, precum şi un salariu de cadru didactic asociat al Universităţii “Constantin Brâncoveanu”, în valoare anuală de 9.769 lei. Soţia sa, angajată a Spitalului Judeţean, are un venit anual încasat de 52.708 lei. Tot la capitolul venituri sunt trecute şi alocaţiile celor doi minori ai familiei de câte 1.536 lei. Declaraţia de avere a fost completată în data de 10 august anul curent.

În ce-l priveşte pe actualul preşedinte al Consiliului Judeţean, Chiriac Francisk Iulian, declaraţia lui de avere menţionează că deţine un apartament, în municipiu, cu o suprafaţă de 72 mp, cumpărat în 2011, împreună cu soţia, iar la capitolul bunuri mobile, un autoturism Skoda Octavia. Nu deţine bijuterii, ceasuri sau obiecte de artă a căror valoare să depăşească 5.000 euro şi nici nu are depozite bancare ori alte active financiare. Pe de altă parte, potrivit propriei declaraţii,  nu are nici datorii, iar veniturile anuale ale familiei au fost în cuantum total de puţin peste 210.000 lei, din care 164.000 lei numai indemnizaţia sa de preşedinte CJ.

 

Venituri lunare mici tare în familiile candidaţilor PNL-Brăila Nouă

 

Contracandidatul liberal, Cătălin Boboc (aspirant la fotoliul de preşedinte al CJ Brăila) a menţionat în propria declaraţie faptul că, împreună cu soţia, deţine un teren agricol de 1,37 ha plus un teren intravilan de 6.000 mp pe raza comunei Vădeni. Capitolul bunuri imobile mai este completat cu o casă de locuit în municipiu, cu o suprafaţă de 360 mp. La Bunuri mobile Boboc a trecut un autoturism Land-Rover Discovery. La fel, nu deţine bunuri de valoare, active financiare şi nici datorii. Boboc declară un venit anual de 9.757 lei - salariu la firma Crop Mega Asig SA şi unul de 10.230 lei la Ergorom Edilica SRL. Totodată, 560 lei salariul la Incase Agro SRL şi încă 6.023 lei de la Instituţia Prefectului Brăila. Cu alte cuvinte, acesta a trăit, potrivit propriei declaraţii, dintr-un venit lunar mediu de 2.200 lei, împreună cu soţia, reprezentând, după cum am precizat, doar bani din salarii. Sărăcie lucie! Da, dar se plimbă cu Land-Rover!

Candidatul la fotoliul de primar al municipiului din partea partidului Brăila Nouă, Lucian Căprariu este mult mai avut, în sensul că deţine nu mai puţin de 8 loturi de teren agricol pe raza comunelor Vădeni şi Cazasu, cumpărate în anii 2007 - 2008, cumulate la 19,32 ha. De asemenea, are în proprietate şi două apartamente în municipiu, cel mai recent, cumpărat în 2018, având o suprafaţă de 99 mp. De asemenea, are şi un veritabil „parc auto” format din 4 autoturisme (Peugeot 307, Peugeot 308, Dacia 1300 şi un Matiz) şi o remorcă. Datorează însă 67.400 euro, din care 50.000 euro unei persoane fizice, iar restul către BRD. Dacă este să ne luăm după declaraţia de avere, cel mai probabil i-ar fi destul de greu, chiar imposibil, să returneze aceste credite şi să-şi asigure traiul de zi cu zi în contextul în care, anul trecut, familia sa a realizat un venit mediu lunar de aproape 2.000 lei, însemnând, în principal, indemnizaţia de consilier municipal şi venituri din arendă, cu tot cu alocaţia copilului. Aşadar, aceeaşi sărăcie lucie ca în familia lui Boboc. Mai trebuie adăugat că, recent, în cadrul unei conferinţe de presă candidatul Brăila Nouă/PNL a precizat că cei 50.000 euro ar fi venit de la un prieten foarte bun şi că nu există niciun fel de dobândă. De asemenea, ar mai fi primit cadou 5.000 euro de la mama sa. Revenind deci la veniturile declarate de Căprariu, acesta nu a uitat indemnizaţia din CLM de 10.800 lei, alte 10.276 lei obţinute din arenda încasată pe un teren agricol, o executare silită din care a obţinut 960 lei şi alocaţia copilului de 1.872 lei.

 

Declaraţia de avere a lui Stancu, de la USR, de negăsit

 

Contracandidatul din tabăra Alianţei USR - PLUS, Mihai Isvoranu a declarat că deţine doar un lot de 190 mp de teren intravilan în municipiu, o casă de locuit şi un spaţiu comercial, plus un apartament în Bucureşti, acesta din urmă, cumpărat anul trecut. Mai are în proprietate un autoturism marca Mercedes, plus o motocicletă Yamaha. Nu are bijuterii şi obiecte de artă, dar a trecut că are pe numele său în conturi suma de circa 50.000 lei şi 70.000 euro. De asemenea, a împrumutat cu câte aproape 200.000 lei două firme: una la care el deţine părţi sociale, iar cealaltă, deţinută în cotă de 50% de soţia contracandidatului său de la Pro România, Dorin Petrea. Are însă şi el datorii la bancă, mai precis un credit de aproape 296.000 lei, scadent în 2045. De la firma sa, „Prier Company” a încasat anul trecut salariu în cuantum total de aproape 79.000 lei, plus dividende în sumă de circa 118.000 lei.

În mod suspect, declaraţia de avere a lui Cătălin Stancu, opţiunea USR-PLUS pentru preşedinţia CJ Brăila, nu este de găsit pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate. Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” l-au contactat pe candidat pentru a lămuri situaţia, iar acesta a precizat că ar fi trimis informaţiile, însă cel mai probabil ANI nu a urcat declaraţia sa de avere în sistem. Deşi i-am adresat rugămintea de a ne pune la dispoziţie documentul, Stancu a precizat că era implicat în organizarea vizitei lui Dacian Cioloş la Brăila, subliniind că ar putea face acest lucru abia mai târziu, pe parcursul zilei, deoarece trebuie să îşi utilizeze computerul de la domiciliu. Până la ora închiderii ediţiei print a cotidianului “Obiectiv - Vocea Brăilei”, USR-istul nu ne-a transmis declaraţia de avere.

 

Salariul, baza averilor în tabăra PMP

 

Candidatul PMP pentru Consiliul Judeţean, Viorel Botea şi-a completat declaraţia de avere menţionând că deţine două terenuri pe raza comunei Tufeşti (4 ha de teren agricol şi aproape 1.400 mp intravilan), ambele moştenite, plus 3 case aici, în Brăila (una dintre ele moştenire), plus o a patra, în Bucureşti. Plăteşte impozite pentru 3 maşini: Dacia 1310, Lada 112 şi un Suzuki SX4. La capitolul active financiare a trecut două depozite bancare cu o valoare cumulată de 83.000 lei. În ceea ce priveşte veniturile, familia Botea a încasat anul trecut, în medie 14.000 lei, lunar, în cazul lui, aportul fiind din salariul de profesor, cel de inspector şcolar general şi indemnizaţia de consilier judeţean, iar în cazul soţiei, salariul de profesor.

Colegul său de partid, aflat acum în cursa pentru Primăria Brăila, Ionel Adetu a declarat că, împreună cu Gheorghe Adetu, a căpătat o moştenire constând într-un teren intravilan plus casa aferentă la Tudor Vladimirescu, dar şi că a cumpărat, alături de soţie, un apartament de 105 mp, în municipiu. Deţine un autoturism marca Peugeot 308 şi susţine că nu are bani la bănci şi nici bijuterii ori obiecte de artă cu valoare mare. Are, în schimb, un împrumut în valoare de 268.000 lei scadent în 2028. Veniturile anuale realizate împreună cu soţia se ridică la 164.700 lei, cu menţiunea că aproape 68.000 este aportul său din care 34.000 lei - salariul de director de firmă, 22.500 lei - cel de administrator la CUP “Dunărea” şi 11.400 - indemnizaţia de consilier judeţean.

 

Datorii la Pro România

 

Candidatul Pro România la Consiliul Judeţean, Cosmin Răzmeriţă şi-a trecut în declaraţie un teren intravilan de 1.080 mp aici, în municipiu, plus o casă de locuit cu o suprafaţă de 1.300 mp, în localitatea Cazasu, achiziţionată împreună cu soţia, în anul 2018. Nu are maşini, depozite bancare sau alte plasamente financiare, dar are 3 credite în cuantum de 435.000 lei, contractate în 2018 şi 2019. Ca venituri a completat în declaraţia de avere faptul că a încasat de la GAL Terasa Brăilei şi GAL Câmpia Brăilei câte 56.000 lei anual, ca manager de proiect, în timp ce soţia a declarat că, de la firma familiei, a încasat venituri de puţin peste 14.400 lei. 

În fine, din echipa de candidaţi Pro România face parte şi Silviu Dorin Petrea, acesta fiind opţiunea partidului pentru Primăria Municipiului Brăila. Petrea are doar un apartament de 82 mp, aici, în Brăila, pentru care a contractat un credit imobiliar în valoare de 27.000 euro. De asemenea, mai are înregistrat ca datorie un card de credit cu un sold de aproape 29.900 lei şi un credit de nevoi personale de 10.000 lei. Are de unde să le acopere întrucât a realizat anul trecut venituri, împreună cu soţia, de circa 162.000 lei din salarii şi dividende pe pe urma firmelor de familie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro