Ursuleţul Ted, venit tocmai din "Spaţiu", în Europa, a învăţat câteva limbi, printre care şi româna, a cunoscut obiceiurile şi tradiţiile din mai multe ţări, iar toate aventurile şi le-a "notat" într-un jurnal. Nu, nu este vorba de un scenariu de film, ci de un proiect "Comenius", în care s-a implicat şi Liceul Teoretic "Constantin Angelescu" din Ianca.
Proiectul multilaterat a început pe 1 august 2013 şi se încheie pe 31 iulie 2015. Mai mulţi elevi şi cadre didactice din Ianca au reprezentat România, alături de o altă unitate de învăţământ din Haţeg, Şcoala Gimnazială "Aron Densuşianu". Alte ţări implicate au fost: Italia, Grecia, Turcia, Polonia, Cehia, Bulgaria, Scoţia şi Cipru. Copiii şi profesorii au avut ocazia de a asimila cunoştinţe noi de limbi străine, geografie, istorie, tehnologie, cultură şi au făcut studiu de mediu. Nici educaţia fizică nu a fost uitată.
Scenariul a stat în felul următor: un ursuleţ, pe nume Ted, a venit din cosmos în Europa pentru a afla mai multe despre fiecare dintre ţările cuprinse în proiect. De-a lungul celor doi ani, Ted a "mâncat" tradiţional, a participat la fel de fel de obiceiuri specifice fiecărei regiuni, a vizitat obiectivele turistice şi şi-a făcut prieteni noi. Şi-a "notat" toate aventurile de care a avut parte într-un "jurnal", iar la final a avut de ales între a se întoarce în Univers sau a rămâne în Europa, în cazul în care i s-a părut un loc mai cald şi primitor.
Elevii şi profesorii implicaţi în proiectul Comenius au ţinut legătura prin intermediul reţelelor de socializare, dar s-au şi vizitat. Astfel, copiii din Ianca au mers în Bulgaria, însoţiţi de cadrele didactice. Experienţa a fost impresionantă pentru aceştia, cunoscând un sistem de învăţământ şi o cultură diferite. Totodată, au învăţat să gândească critic şi creativ şi să lucreze în echipă.
La final, câştigul a fost de partea tuturor elevilor care au spus "Da" proiectului, pentru că au înţeles mult mai bine ce înseamnă Uniunea Europeană şi şi-au lărgit orizontul de cunoaştere.
Echipa de proiect a Liceului Teoretic "Constantin Angelescu" a fost formată din prof. Mirela Cazacu - coordonator proiect, Ana Strâmbeanu - prof. limba engleză, Manuel Grosu - prof. limba engleză, Carmen Mihaela Dănăilă - prof. limba franceză, Mirela Epureanu - prof. învăţământ primar, Elena Drăgan - prof. învăţământ primar, Marioara Enache - prof. învăţământ primar, Doina Băruş - prof. învăţământ primar şi Costel Gheţu - prof. învăţământ primar.
De asemenea, directorul unităţii, prof. Emil Ştefănuţ Dragomir, a precizat că în urma desfăşurării acestui proiect intenţionează să depună candidatura şcolii pentru a obţine titlul de "Şcoală Europeană", titlul ce poate fi obţinut în cadrul competiţiei naţionale organizate de Ministerul Educaţiei.