Mergi la conţinutul principal

Avem studii de fezabilitate pentru reabilitarea a trei camine de nefamilisti

Discutii de zeci de minute, pentru o simpla schimbare de titlu la un proiect de hotarire al Consiliului Local Municipal. S-a intimplat la ultima sedinta a CLM, la care a fost nevoie de lungi dezbateri, pentru ca, in final, sa se aprobe un studiu de fezabilitate care, initial, viza reabilitarea a trei camine de nefamilisti, pentru transformarea lor in locuinte sociale, iar in final, s-a referit la reamenajarea acelorasi trei imobile, pentru transformarea lor in doua blocuri de locuinte sociale, plus un camin de batrini.
Consilierul PD Constantin Bibicu a solicitat realizarea unui proiect de hotarire separat pentru caminul de batrini, pentru ca lucrurile sa fie clare privind finantarile celor doua tipuri de obiective, atit pentru viitorii finantatori, cit si pentru consilieri, dat fiind ca si bugetul local va investi anumite sume: "Proiectul acesta l-am avut de patru ori pe masa. Prima oara a fost in 31 ianuarie, cind s-a discutat despre locuinte sociale, in cele trei camine. A doua a fost in luna aprilie, in care se vorbea despre alocarea unei sume de 870.000 de lei pentru studiu de fezabilitate. Al treilea proiect l-am avut la studiu in mapa luna asta, cind am vazut ca din cele 870.000 s-a ajuns la 450.000 lei, prin discutii privind o finantare de la Ministerul Muncii. S-a retras proiectul de pe ordinea de zi si a aparut acum un altul care, spunem noi, nu este corect. Pentru reabilitarea caminului de batrini consider ca ar trebui facut un studiu de fezabilitate separat, deoarece finantarea vine de la Ministerul Muncii".
La solicitarea primarului Constantin Cibu, reprezentantul Primariei, Marinel Toia, a explicat de ce a aparut schimbarea de destinatie: "Studiul de fezabilitate, asa cum a fost el elaborat in prima faza, prevedea ca aceste trei camine sa fie transformate in locuinte sociale. Ulterior executiei acestui proiect a aparut necesitatea realizarii unei variante cu camin de batrini. In momentul in care noi am cerut o finantare de la bugetul statului, prin Ministerul Muncii, s-a constatat ca nu a fost exprimata vointa certa a CLM ca intr-unul dintre camine sa fie facut un camin de virstnici si de aceea am schimbat titlul studiului de fezabilitate". Nemultumit de explicatii, Cibu a precizat: "Noi am vrut initial sa efectuam reparatii la aceste camine, pentru a le transforma in blocuri de locuinte sociale. Ulterior, datorita retrocedarii celor doua camine de virstnici din municipiu, am fost practic nevoiti ca unul dintre imobile sa-l transformam in camin de batrini".
Consilierul Doru Damian a fost de parere ca trebuie lucrat rapid, pentru a nu se pierde finantarea: "Ar trebui sa ne miscam foarte repede, pentru ca altfel, pina apare Hotarirea de Guvern aferenta, pina organizam licitatia, vine noiembrie-decembrie si nu vom putea lucra nimic. Haideti sa purcedem urgent la elaborarea unei alte hotariri de CLM prin care ne exprimam acordul si stabilim contributia noastra, ca si cofinantare".
Declaratia lui Damian l-a enervat pe edilul-sef, care a spus ca, de fapt, nivelul cofinantarii a fost deja stabilit, iar studiul de fezabilitate exista si nu trebuie schimbata decit titulatura: "Solicitarea functionarilor din Ministerul Muncii sa declaram ca vom asigura in continuare functionarea unui camin de batrini este cererea unui birocrat care nu stie cum functioneaza un astfel de camin. Sa nu credeti ca tot ce cere ministerul e litera de lege! Cer si astia la prostii, cu gramada... E vorba despre 87 de miliarde de lei vechi, pentru caminul de batrini, si o alta suma de bani, pentru reabilitarea celorlalte doua camine, suma de bani pe care noi nu o avem la ora actuala. Pentru caminul de batrini s-a ivit oportunitatea de a fi finantat de Ministerul Muncii, in proportie de 90%".
In final, consilierii au aprobat studiul de fezabilitate, pentru care primaria spera sa obtina miliardele necesare realizarii unui nou asezamint pentru batrini.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro