Mergi la conţinutul principal

Avem Strategie naţională de apărare!

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat ieri, în prezenţa premierului interimar Gabriel Oprea, Strategia Naţională de Apărare a Ţării. Decizia a fost luată cu 282 voturi „pentru", o abţinere şi un vot „împotrivă". Iniţial, şi-au înregistrat prezenţa la dezbateri 320 de senatori şi deputaţi.
La dezbaterile din plenul Parlamentului, care au durat mai puţin de o oră, Oprea a anunţat că va vota cu „toată convingerea" pentru adoptarea documentului. „E vorba despre interesul naţional al României. Atunci când vorbim despre siguranţa şi securitatea românilor şi a României, nu poate exista un interes superior personal, de grup, de partid. Într-un asemenea moment trebuie să ne unească buna credinţă. Astăzi, ca senator al Parlamentului, ca om care cunoaşte instituţiile de apărare, ordine publică, siguranţă naţională voi vota cu toată convingerea pentru adoptarea Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării", a spus premierul interimar. El a adăugat că România îşi respectă angajamentele în domeniul securităţii şi este respectată de partenerii strategici.

Lipsă de cvorum

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat că Strategia realizează o „simbioză între valorile naţionale şi cele euroatlantice", însă a subliniat că lipsa din partea Guvernului a unei planificări bugetare multianuale reale pentru respectarea unor programe de investiţii are efecte negative şi asupra capacităţii forţelor armate.
Ieri dimineaţă, Comisiile de politică externă ale Parlamentului trebuiau să se reunească pentru a da un aviz cu privire la Strategia de Apărare, însă din lipsă de cvorum nu au reuşit acest lucru. Ulterior, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anunţat că acest aviz este consultativ şi că dezbaterea asupra documentului va avea loc fără poziţia comisiilor.

Structurat pe patru capitole

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat luni Parlamentului Strategia, intitulată „O Românie puternică în Europa şi în lume", arătând că documentul este o „declaraţie" pe care România o face. „Strategia Naţională de Apărare revine în obligaţia legală a preşedintelui României. Acest document nu este însă şi nu trebuie să fie un act de voinţă al unei persoane, nici al câtorva instituţii. Strategia Naţională de Apărare e mult mai mult decât atât. Este o declaraţie pe care România o face. Ea îşi propune să răspundă unor nevoi şi aşteptări şi priveşte deopotrivă statul, societatea şi cetăţeanul", a spus Iohannis.
Documentul este structurat pe patru capitole, respectiv definirea intereselor şi obiectivelor naţionale de securitate, evaluarea mediului internaţional de securitate, ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi, direcţii de acţiune şi principalele modalităţi pentru asigurarea securităţii naţionale a României.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro