* pe 27 iulie, Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a semnat Ordinul de înființare a Secției Clinice Chirurgie Generală I la Brăila * potrivit Legii Sănătății, în aceste condiții, Spitalului Județean de Urgență devine automat "Spital Clinic Județean de Urgență Brăila" * potrivit dr. Delia Râșnoveanu, managerul instituției, schimbarea denumirii o va face Consiliul Județean, cu avizul Ministerului Sănătății * pentru Brăila, clasificarea superioară a Spitalului Județean înseamnă o finanțare mai bună și medici rezidenți mai mulți pe secțiile spitalului
Coincidență sau nu, la o zi după apariția, în cotidianul "Obiectiv-Vocea Brăilei" de marți, 26 iulie a.c., a articolului "Spital Clinic la Brăila", Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a semnat Ordinul nr. 2287/27.07.2022 de înființare a Secției Clinice Chirurgie Generală I la Spitalul Județean de Urgență Brăila, care devine, astfel, "Spital Clinic Județean de Urgență". Asta după ce, la mijlocul lunii iulie a.c., Francisk Chiriac, președintele CJ Brăila, făcea următoarea afirmație în conferință de presă: "Sperăm ca, până la finalul acestei luni, Spitalul Județean să devină Spital Clinic Județean de Urgență Brăila".
Contactată vineri, dr. Delia Râșnoveanu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, ne-a confirmat emiterea Ordinului Ministrului Sănătății - despre care s-a vorbit încă de la jumătatea lunii iulie, la conferința de presă organizată la începerea lucrărilor la UPU - precizând, totodată, că, în câteva zile, spitalul își va schimba denumirea și în documente oficiale, potrivit legii.
"Conform Legii Sănătății, spitalul care deține o secție clinică, așa cum este cazul spitalului nostru, devine Spital Clinic Județean de Urgență. Schimbarea oficială a denumirii o va face Consiliul Județean Brăila, cu avizul Ministerului Sănătății", ne-a declarat dr. Delia Râșnoveanu. Asta înseamnă că, în maxim o săptămână, CJ Brăila să aprobe schimbarea denumirii celui mai mare spital din Brăila.
Potrivit Ordinului nr. 2287, semnat de Ministrul Sănătății, dr. Alexandru Rafila, miercuri, 27 iulie a.c. (de sărbătoarea Sf. Mare Mucenic Pantelimon) privind înființarea Secției Clinice Chirurgie Generală I la Spitalul Județean de Urgență Brăila, pentru emiterea deciziei, s-au avut în vedere, printre altele: solicitarea Universității "Dunărea de Jos" Galați, avizul Ministerului Educației, Hotărârea CA și a Senatului Univ. "Dunărea de Jos" (toate emise încă din luna februarie a.c.), Hotărârea CA al Spitalului Clinic Jud. de Urgență Brăila, avizul Consiliului Județean Brăila, dispozițiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății și dispozițiile Ordinului comun al MSP - MECT din 2007 privind colaborarea dintre spitale și instituțiile de învățământ superior medical.
Reamintim că, la jumătatea lunii iulie, la inaugurarea lucrărilor de 1,5 milioane de euro de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Brăila, președintele Consiliului Județean, Francisk Chiriac, făcea următoarea declarație: "Modernizarea Spitalului Județean de Urgență Brăila trebuie să continue. Pentru mine, spitalul nu este câmp de bătălie politică. Investim, în continuare, și în echipamente, dar și în reabilitări de spații pentru a acredita spitalul și pentru a avea toate autorizațiile necesare. Un lucru îmbucurător: sperăm ca, până la finalul acestei luni, Spitalul Județean de Urgență Brăila să devină Spital Clinic Județean de Urgență Brăila".
La câteva zile după respectiva declarație, cel mai mare spital de la Brăila devenea, cu "acte în regulă", Spital Clinic.
În prezent, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila se află în derulare lucrări de peste 50 de milioane de lei. Potrivit șefului CJ Brăila, transformarea SJU în spital clinic este un lucru foarte important, în primul rând, pentru finanțarea spitalului, dar și "acolo unde suferă spitalul cel mai mult": la partea de personal medical. Dr. Delia Râșnoveanu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, preciza, la aceeași dată: "Suntem, deja, acreditați pentru pregătirea rezidenților, dar, cu această ocazie, putem să alegem medici rezidenți de la mai multe specializări să-și facă aici stagiile de practică și modulele aferente. Spitalul Clinic reprezintă un ajutor pentru forța de muncă, pentru partea medicală. Totodată, spitalul devine mai atractiv pentru medici. Se poate modifica și tariful pe caz la normele cu Contractul cadru. Adică să luăm bani mai mulți de la Casa de Asigurări de Sănătate".
Pe de altă parte, la ora actuală, SCJU Brăila are în derulare o licitație pentru achiziționarea a 1.000 de paturi de spital cu noptiere. De asemenea, potrivit șefului CJ Brăila, Fr. Chiriac, fostul Spital 3 (actual Corp B) va fi reabilitat, fie prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), fie cu ajutorul fondurilor europene, valoarea totală a proiectului fiind de 16 milioane de euro. Chiriac a afirmat că instituția pe care o conduce are studiul de fezabilitate pregătit și că trebuie doar o actualizare a lui, pentru că s-au modificat prețurile materialelor. "Suntem pregătiți, avem toate documentele necesare pentru cele două variante, fie prin PNRR, fie cu fonduri europene", a spus președintele CJ Brăila.